Kadetti sai rynnäkkökiväärin luodista, kun toinen liukastui – Puolustusvoimien tutkinta Vuosangan onnettomuudesta valmistui

Puolustusvoimien harjoitusalueella Vuosangassa tapahtui viime vuonna vakava ampumaonnettomuus. Puolustusvoimien oma tutkinta tapauksesta on valmistunut.

Lumipukuinen sotilas tähtää maalialueelle polviasennosta.
Onnettomuus sattui kadettien harjoituksessa Vuosangassa tammikuussa 2023. Kuva: Timo Valtteri Sihvonen / Yle
Eetu Ruonakoski

Taisteluharjoitukseen tammikuussa 2023 osallistunut kadetti sai osuman luodista, kun hänen takanaan kulkenut kadetti liukastui ja hänen rynnäkkökiväärinsä laukesi. Ase oli onnettomuuden aikaan varmistamatta.

Onnettomuus tapahtui Maanpuolustuskorkeakoulun ampuma- ja taisteluharjoituksessa Kuhmon Vuosangassa maanantaina 16. tammikuuta 2023.

Onnettomuuden aikaan ohjelmassa oli ryhmän puolustusammunta pimeällä. Kovilla ammuksilla tehtyyn harjoitukseen osallistui ensimmäisen ja toisen vuosikurssin kadetteja.

Onnettomuustutkinnan perusteella erään kadetin rynnäkkökivääri laukesi, kun hän kaatui ryhmän siirtymisen aikana. Edellä kulkenut kadetti sai osuman olkapäähänsä ja loukkaantui vakavasti.

Kiväärin vaihdin oli onnettomuuden aikaan sarjatuliasennossa, eli ase oli varmistamaton. Tutkinnassa ei selvinnyt tarkkaa syytä tälle.

Hankala ote

Puolustusvoimien mukaan vahinkolaukauksen ampuneella henkilöllä oli kannossaan valaisuvälineitä ja hänen aseensa hihna oli vaurioitunut, eikä sitä voinut säätää. Yhdistelmä aiheutti sen, että henkilön ote aseesta oli erilainen kuin normaalisti.

– Muuttunut aseote on saattanut mahdollistaa aseen vaihtimen tahattoman siirtymisen varmistamattomaan tilaan, Puolustusvoimien tiedotteessa kerrotaan.

Siirtymässä olleiden kadettien aseiden tilaa ei ollut onnettomuuden aikaan tarkastettu harjoituksen valvojan johdolla. Tämä ei Puolustusvoimien mukaan ole suositeltavaa turvallisuuden kannalta.

Puolustusvoimien mukaan ampujien ohjaamista ja aseen tilan tarkastamista on osin vältetty, koska sen koetaan rikkovan harjoituksen tai ammunnan ”tilanteenmukaisuutta”, eli aidon tuntuista tunnelmaa. Ampujan tulisi vastata aseensa tilan tarkastamisesta omatoimisesti.

Puolustusvoimat kertoo antaneensa suosituksia turvallisuuden kehittämiseksi. Lisäksi se katsoo, että normeihin ja varomääräyksiin tulisi lisätä tarvittava ohjeistus aseen turvallisen käsittelyn osalta myös silloin, kun aseella ei ammuta.

Suosittelemme