Erling Haaland lähti mukaan suomalaiseen hittipeliin – Norjassa nousi huoli ratkaisun vaikutuksista lapsiin: ”Kyynistä”

Erling Haalandista tehtiin hahmo supersuosittuun Clash of Clans -mobiilipeliin. Norjan riippuvuuksia ehkäisevät järjestöt pettyivät.

Fanit kuvaavat Erling Haalandin kuvaa.
Erling Haaland on monen lapsen ja nuoren suosikki. Kuva: Michael Regan / Getty Images
Paavo Forsberg

Jalkapallon supertähti Erling Haaland tiedotti viime viikolla uudesta aluevaltauksesta. Norjalaisjässikästä on tehty hahmo suomalaisen Supercellin Clash of Clans -mobiilipeliin.

Haaland-hahmo on pelissä ensimmäinen, joka perustuu oikeaan ihmiseen. Huippusuosittua peliä on ladattu yli kaksi miljardia kertaa, ja sillä on eri arvioiden mukaan 75–100 miljoonaa aktiivista pelaajaa kuukaudessa.

Pelissä rakennetaan omaa kylää ja soditaan muiden kyliä vastaan. Haaland, 23, on kertonut pelanneensa vuonna 2012 julkaistua peliä pienestä pitäen.

– Olen todella innoissani päästäkseni osaksi peliä. Olin noin 10-vuotias, kun pelasin sitä ensimmäisen kerran. Tiedän siitä kaiken, Manchester Cityn hyökkääjä sanoi.

Kaikkia Haalandin ratkaisu ei miellytä. Peliriippuvuutta Norjassa ehkäisemään pyrkivän järjestön Spillavhengihet Norgen Magnus Pedersenin mielestä Haalandin pelihahmon tavoittelu voi johtaa hallitsemattomaan rahanmenoon.

– Tämä on surullista ja suoraan sanoen tarpeetonta. Emme ole lainkaan tyytyväisiä, Pedersen sanoi NRK:lle.

Hittipeli on monien nykypelien tapaan periaatteessa ilmainen. Siinä voi ansaita palkintoja ja hahmoja pelkästään pelaamalla, mutta pienillä mikromaksuilla voi edetä nopeammin. Haalandin hahmo maksaa pelin verkkokaupassa noin 10 dollaria.

Erling Haaland juhlii maalia.
Haaland johtaa Valioliigan maalipörssiä 25 osumallaan. Kuva: Lehtikuva

Peli houkuttelee maksuttomuudellaan paljon lapsia, joiden harkintakyky voi jossain vaiheessa pettää. Peliin kuluvat yksittäiset summat eivät välttämättä ole suuria.

– Mutta kymmenen kruunua siellä täällä, ja äkkiä rahaa onkin kulunut paljon, Pedersen sanoo.

Samaa mieltä on päihde- ja uhkapeliongelmia ehkäisevän Actis-järjestön johtaja Lise Hansen.

– On kyynistä Supercelliltä käyttää Haalandin kaltaista idolia lapsille suunnatussa mobiilipelissä. He hyödyntävät sitä, että nuoret ostavat Haalandin hahmon saadakseen arvostusta, Hansen sanoo.

Suomalaisyritys kertoi NRK:lle sähköpostilla haluavansa, että sen pelejä pelataan vastuullisesti.

– Pelimme eivät rohkaise liialliseen rahankäyttöön. Olemme luoneet useita työkaluja, joilla vanhemmat voivat rajoittaa lapsensa pelaamista. Noin 80 prosenttia pelaajistamme ei koskaan käytä rahaa peleihimme, yhtiö kirjoittaa.

Norjan mediaviranomaisen päällikkö Mari Velsandin mukaan vanhempien on tärkeää tutustua peleihin, etenkin sellaisiin, joissa on mahdollista käyttää rahaa.

– Jos pelaaminen ei haittaa ihmissuhteita, koulunkäyntiä tai unta, en olisi kovin huolissani, Velsand sanoo.

Suosittelemme