Iisalmi haluaa kasvattaa lentokenttäänsä – teollisuuden tarpeet painottuvat kehittämissuunnitelmassa

Kaupallinen lentokenttä vaatisi noin viiden miljoonan euron investoinnin ja puoli miljoonaa euroa vuotuisia kustannuksia.

Lentokonehalli Iisalmen Partalan lentokentällä tammikuussa 2023.
Iisalmen lentokentän kehittäminen vaatisi esimerkiksi kiitotien parannuksia ja rakennuksen lennonvalmisteluun ja matkustajille. Arkistokuva. Kuva: Jenni-Maarit Koponen
Jenni-Maarit Koponen

Iisalmen kaupunki haluaa kehittää lentokenttänsä kaupallista liiketoimintaa. Iisalmen kaupungin teettämän selvityksen mukaan lentokentän kasvattaminen tukisi alueen yritysten tulevaisuudennäkymiä ja houkuttelisi asiakkaita.

Kaupallisen toiminnan kehittäminen vaatisi kiitotien parannukset, rakennuksen lennonvalmisteluun ja matkustajille, sääaseman, GPS-pohjaiset lähestymismenetelmät ja ylläpitoa. Parannusten jälkeen lentokenttää voisi sulana aikana käyttää alle 19-paikkaiset lentokoneet.

Selvityksen mukaan investointeihin tarvittaisiin viisi miljoonaa euroa ja vuotuisiin kustannuksiin puoli miljoonaa euroa.

Selvityksen mukaan Iisalmen lentokentän lähistöllä on kansainvälisillä markkinoilla toimivia yrityksiä, joilla on säännöllinen tarve matkustamiseen esimerkiksi asiakas- ja huoltokäyntien vuoksi. Ylä-Savossa käy myös tuhansia asiakkaita vuodessa. Alueella sijaitsee yritysten varaosavarastoja. Kehittäminen toisi myös työpaikkoja

Kyselyyn vastasi yhteensä 20 eri yritystä ja toimijaa Ylä-Savosta. Kyselyyn osallistuneista suurin osa käyttää nykyisin Kuopion lentokenttää. Vajaa puolet toimijoista kertoi tarvitsevansa lentoliikennettä harvemmin kuin kerran kuussa.

Yritysten mukaan Kuopion reittilennot eivät aikatauluilta vastaa kaikkia tarpeita. Suorilla lennoilla Iisalmesta säästettäisiin selvityksen mukaan etenkin aikaa.

Lentoliikenteen toimintamalleja voisivat olla suorat tilauslennot Iisalmesta Eurooppaan, kevytreittiliikenne Iisalmesta Helsinkiin ja Tampereella tai reittiliikenne Kuopiosta Helsinkiin ja Tampereelle.

Yritysten vastausten perusteella lentäen matkustaa vuodessa 2200 henkilöä. Vierailijoita Ylä-Savossa käy puolestaan 4000-5000 vuodessa.

Selvityksen mukaan teollisuuden merkitys on Ylä-Savossa suurempi kuin muualla Suomessa. Ylä-Savon työpaikoista teollisuuteen liittyy 19 prosenttia ja koko Suomessa 13 prosenttia.

Kehityssuunnitelmalle ei ole lähiaikoina tiedossa jatkotoimenpiteitä.

Suosittelemme