Keski-Suomen hyvinvointialue julkisti karsintasuunnitelmansa – kuudessa kohteessa jäljelle jää vain palvelupiste

Hyvinvointialue julkisti palveluverkkoesityksen keskiviikkona. Esimerkiksi iltapäivystyspaikkojen määrä on vähenemässä seitsemästä kolmeen.

Keski-Suomen hyvinvointialueen johtaja Jan Tollet tietokoneen ääressä hyvinvointialueen tiedotustilaisuudessa.
Keski-Suomen hyvinvointialueen johtaja Jan Tollet kuvattuna helmikuussa. Kuva: Jaana Polamo / Yle
Ada Lassuri,
Antti Seppälä

Keski-Suomen hyvinvointialue karsii palveluverkkoaan. Esityksen mukaan sote-palveluita saisi jatkossa 29 toimipisteestä nykyisen 35 pisteen sijaan.

Laajemman palvelun alueelliset sote-keskukset tulisivat Jyväskylään, Jämsään ja Äänekoskelle. Ilta- ja viikonloppupäivystykset keskittyisivät näihin keskuksiin.

Lisäksi palveluverkko käsittäisi kymmenen seudullista ja kymmenen paikallista sote-asemaa sekä kuusi sote-palvelupistettä. Sote-palvelupisteet sijaitsisivat Kannonkoskella, Kivijärvellä, Kyyjärvellä, Luhangassa, Multialla ja Toivakassa.

Hyvinvointialuejohtaja Jan Tollet kertoo viestinsä kyseisten kuntien asukkaille:

Jan Tollet: “Tietynlaisia ratkaisuja olemme joutuneet tekemään”

Päiväaikaiset päivystykset olisivat pääasiassa sote-keskuksissa ja seudullisilla sote-asemilla niiden aukioloaikoina. Ympärivuorokautinen päivystys olisi vain sairaala Novassa Jyväskylässä.

Seudullisten sote-asemien aukioloajat ja palveluvalikoimat olisivat laajemmat kuin paikallisissa sote-asemissa.

Grafiikka Sotekeskuksista.
Palveluverkkoesityksen toimipisteet. Kuva: Jaana Polamo, Simo Pitkänen / Yle

Iltapäivystyspaikkojen määrää hyvinvointialue on leikkaamassa rajusti seitsemästä kolmeen. Tällä hetkellä iltapäivystys on tarjolla Jyväskylässä sairaala Novassa, Jämsässä, Laukaassa, Muuramessa, Saarijärvellä, Viitasaarella ja Äänekoskella.

Esityksen mukaan iltapäivystäjiksi jäisivät sairaala Nova, Jämsä ja Äänekoski.

Myös arkipyhinä ja viikonloppuisin päivystysvastaanotto olisi ainoastaan näissä kolmessa paikassa, kun nyt sitä on tarjolla seitsemässä paikassa: edellisten lisäksi Keuruulla, Laukaassa, Saarijärvellä ja Viitasaarella.

Esityksen mukaan säästöjä tulisi noin 12 miljoonaa euroa vuodessa. Noin 10 miljoonaa euroa tulisi siitä, että Keski-Suomessa olisi jatkossa ainoastaan yksi erikoissairaanhoidon palveluja tarjoava sairaala, Nova.

Perustason palveluista ei palveluverkkoesityksessä tule juurikaan säästöjä.

Jan Tolletin mukaan hyvinvointialueen vuoden 2024 alijäämä on ennusteen mukaan reilut 113 miljoonaa euroa.

– Nämä ovat suuria summia. Palveluverkkotyön 12,5 miljoonaa euroa on suhteellisen pieni osuus kokonaisuuteen nähden, sanoo Tollet.

Aluehallitus käsittelee palveluverkkosuunnitelmaa 4. kesäkuuta. Päätöksen siitä, missä ja millaisia sotepalveluja Keski-Suomessa jatkossa saa, tekee aluevaltuusto 11. kesäkuuta.

Aiemmista suunnitelmista paljon kielteistä palautetta

Hyvinvointialue julkaisi ensimmäisen hahmotelman palveluverkosta helmikuussa. Silloin hyvinvointialue esitteli kaksi eri vaihtoehtoa sosiaali- ja terveysasemien lakkauttamiseen.

Ensimmäisessä vaihtoehdossa lakkautettavia sote-asemia olivat Leivonmäki, Säynätsalo, Kuorevesi, Koskenpää, Länkipohja, Kannonkoski, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Lievestuore, Luhanka, Multia ja Toivakka. Lisäksi hyvinvointialue olisi lakkauttanut Haapamäen sivuvastaanoton ja Jämsänkosken hoitajavastaanoton.

Toisessa vaihtoehdossa lakkautuslistalla olivat myös Tikkakosken, Korpilahden, Petäjäveden, Pihtiputaan ja Uuraisten sote-asemat.

Hyvinvointialue sai suunnitelmista palautevyöryn, minkä jälkeen hyvinvointialuejohtaja Tollet lupasi, ettei rajumpi eli toinen vaihtoehto toteudu. Tolletin mukaan nyt julkistettu esitys on tehty ensimmäisen vaihtoehdon pohjalta.

Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa hyvinvointialueen päätöksistä liittyen palvelustrategiaan ja palveluverkkouudistukseen on valitettu hallinto-oikeuteen. Tollet ei usko, että sama on edessä Keski-Suomessa, koska esitys on pyritty tekemään protokollan mukaan ja esimerkiksi jääviys-asioihin on kiinnitetty huomiota.

Juttua on päivitetty julkaisun jälkeen. Lisäksi juttua on korjattu kello 18.37: Poistettu hyvinvointialueen materiaaleista poimittu tieto, että Palokassa ja Keuruulla olisi iltapäivystys. Todellisuudessa kummassakaan ei ole iltapäivystystä.

Suosittelemme