Ylen musiikkitoimittaja Miikka Koivisto irtisanoutuu Euroviisujen vuoksi: ”Tämä on minun pieni protestini”

Miikka Koivisto ilmoitti irtisanoutumisestaan ohjelmansa eilisessä jaksossa.

Miikka Koivisto istuu turkoosin taustan edessä.
Ruusut-yhtyeessä vaikuttava Miikka Koivisto on juontanut YleX:llä omaa nimeään kantavaa ohjelmaa vuodesta 2018. Kuva: Yle
Pia Parkkinen

Musiikkivaikuttaja Miikka Koivisto kertoo irtisanoutuneensa Yleltä protestina Ylen osallistumiselle Euroviisuihin.

Koivisto toimittaa Ylelle omaa nimeään kantavaa viikoittaista kaksituntista vaihtoehtomusiikin ohjelmaa.

Koivisto ilmoitti eilisessä jaksossa, että kyseessä oli hänen viimeinen työpäivänsä Suomen Yleisradiossa.

– Irtisanoudun vastalauseena Ylen osallistumiselle tämän vuoden euroviisuihin kansanmurhaa Palestiinassa suorittavan Israelin rinnalla. Euroviisut toimivat hirvittäviä asioita tälläkin hetkellä tekevän Israelin valtion imagonkiillotusalustana, Koivisto totesi ohjelman aluksi.

Koivisto on tehnyt ohjelmaa YleX:lle vuodesta 2018. YleX:n vastaava tuottaja Roberto Rodriguez vahvistaa Koiviston irtisanoutumisen.

– Päätös on ollut Miikan oma, ja haluamme kiittää häntä erinomaisesta ohjelmasta. Olemme iloisia, että saimme kuusi vuotta kuulla hänen kuratoimaansa vaihtoehtoista musiikkia YleX:llä.

Miikka Koivisto -podcastissa keskitytään musiikkiin, joka liikkuu indiestä punkkiin ja räpistä teknon kautta kokeellisiin kappaleisiin.

Liian suuri ristiriita

Tavoitimme Koiviston puhelimitse. Hän kertoi, että hän irtisanoutui, koska koki tilanteen kestämättömäksi: Ylen osallistuminen Euroviisuihin yhdessä Israelin kanssa on liian suuressa ristiriidassa hänen arvojensa kanssa.

Koivisto ajattelee, että EBUn olisi pitänyt sulkea Israel pois Euroviisuista kuten Venäjälle tehtiin ja myös Ylen olisi pitänyt jättäytyä pois.

– Eikä mennä normalisoimaan Gazan tapahtumia tällaiseen kepeään viihdejuhlaan. Viisuartistillamme olisi ollut mahdollisuus tehdä vahva mielenilmaus jättäytymällä pois. Vaikkakin seuraava olisi luultavasti tullut tilalle, mutta kieltäytyminen olisi ollut kansainvälinen uutinen, Koivisto sanoo.

”Tämä on minun pieni protestini”

Moni on Koiviston mukaan kysellyt, onko hänen irtisanoutumisellaan merkitystä.

– ”Onko väliä, kun Suomi on niin pieni maa ja ihminen on niin pieni.” Tämä on nyt minun pieni protestini.

Koivisto on tehnyt ohjelmaansa freelance-pohjalta. Hän on myös freelance-tuottaja, muusikko sekä muun muassa Ruusut-yhtyeessä vaikuttava artisti.

– En halua nostaa itseäni jalustalle. Ihmiset tuntevat samankaltaisia ristiriitaisia tunteita, mutta kaikilla ei ole samanlaista mahdollisuutta. Rima lähteä pitkästä työsuhteesta on paljon korkeampi.

Irtisanoutuminen hankaloittaa Koiviston toimeentuloani joksikin aikaa, mutta hän kertoo, että on musiikkialalla tottunut taloudelliseen epävarmuuteen.

Koivisto toivoo, että hänen protestinsa ja irtisanoutumisensa ”toisi erilaisena mielipiteenä fokusta Euroviisu-ilakoinnin rinnalle”.

Juttuun lisätty 7.5. klo 14.02 Miikka Koiviston kommentit.

Suosittelemme