Tuhansia pohjoissavolaisia kutsutaan tutkimukseen mielenterveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi

Tutkimus on jatkoa keväällä 2023 Mieliteko- ohjelmassa toteutetulle pilotille. Kutsun saa 13 000 pohjoissavolaista.

Miehen kädet näpyttävät kännykkään sähköpostiviestiä.
Tutkimukseen osallistutaan älypuhelimella tai muulla mobiililaitteella. Kuvituskuva. Kuva: Kristiina Lehto / Yle
Keijo Salokangas

Pohjois-Savon hyvinvointialue ja Itä-Suomen yliopisto kutsuvat tuhansia pohjoissavolaisia tutkimukseen, jossa tutkitaan mielenterveyttä ja hyvinvointia, päihteiden käyttöä sekä niiden taustalla olevia tekijöitä.

Tavoitteena on kehittää hyvinvointialueen ja sen asukkaiden käyttöön vaikuttavia terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen toimintamalleja.

Tutkimukseen kutsutaan 13 000 iältään 18–64-vuotiasta pohjoissavolaista väestörekisterin tietojen perusteella. Tutkimukseen voi osallistua, jos kotiin tulee henkilökohtainen kutsukirje, kutsuttavalla on riittävä suomen kielen taito sekä käytössä älypuhelin tai muu vastaava mobiililaite.

Tutkimus toteutetaan digitaalisten työkalujen avulla. Niillä kerätään tutkittavista monipuolisia terveys- ja hyvinvointitietoja sekä kannustetaan tekemään terveyttä ja hyvinvointia edistäviä arjen pieniä tekoja.

Tutkimuskäyntejä tutkimukseen ei sisälly. Tutkijoiden mukaan osallistujat voivat saada monipuolista tietoa elintavoista, mielenterveydestä ja hyvinvoinnista. Voi myös olla, ettei tutkimuksesta ole itselle hyötyä.

Tutkimus on jatkoa keväällä 2023 Mieliteko-ohjelmassa toteutetulle pilotille, jossa kokeiltiin digitaalisten kyselyiden ja sovellusten toimivuutta mielen hyvinvoinnin edistämisessä ja sen arvioimisessa.

Artikkelia tarkennettu 7.5. klo 15.23: Tutkimukseen kutsuttavat ovat 18–64 -vuotiaita. Aiemmin jutussa kerrottiin ikähaarukaksi 15–64 vuotta.

Suosittelemme