HJK yskähtelee Veikkausliigassa, mutta voiko muutaman ottelun jälkeen puhua kriisistä?

HJK:n peli ei vakuuta ja kannattajilta sataa kritiikkiä. Voiko jalkapalloseura olla kriisissä näin aikaisessa vaiheessa kautta? Äänestä viikon hienointa maalia ja voita palkinto!

HJK:n pelaajat EIF-ottelun jälkeen.
HJK:n pelaajat saivat kannattajilta palautetta lauantain EIF-tasapelin jälkeen. Kuva: Lehtikuva
Jussi Vainikka

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Voiko joukkue olla kriisissä jo parin pelin jälkeen?
11 ystävää -podcastin uudessa jaksossa pohditaan kriisin käsitettä jalkapallossa. Voiko joukkue olla kriisissä jo muutaman ottelun jälkeen? Muun muassa tästä keskustelevat Jussi Vainikka, Erkka V. Lehtola ja Henri Aalto.

Helsingin Jalkapalloklubi pysyi otsikoissa läpi talven. Kysymysmerkkejä nousi ilmaan, kun päävalmentajaksi valittu Ferran Sibila ei virallisesti voinutkaan toimia tehtävässään Uefa Pro -lisenssin puutteen vuoksi.

Päävalmentajaksi nostettu Ossi Virta osasi tuskin vielä talvella odottaa olevansa vapun jälkeen megafoni kädessään pyytämässä anteeksi HJK:n kannattajakatsomon edessä maalittoman EIF-ottelun jälkeen. Kolmas perättäinen tasapeli herätti monissa kysymyksen – onko HJK kriisissä?

– Ehkä he ovat lähempänä kriisiä kuin usein tässä vaiheessa voisi olla. Minulle kriisi on olemassa olevan tiedon valossa jotain enemmän kuin nyt, Yle Urheilun asiantuntija Henri Aalto sanoo.

11 ystävää -podcastin tuoreessa jaksossa pohditaan, onko kriisi-sanalle yleensä katetta jalkapallossa näin varhaisessa vaiheessa kautta.

– Yleisesti seura voi mielestäni olla jo alkukaudella kriisissä, jos on mahdollista nähdä jo ennen kauden alkua tai ensimmäisissä peleissä, että ei ole mitään, minkä varaan rakentaa eikä ole viitteitä siitä, että ryhmä voisi hitsautua yhteen. Se on harvinaista, Aalto sanoo.

HJK:n tapauksessa kausi on alkanut pisteiden valossa kehnosti ja peliesitysten osalta ailahdellen, mutta toisaalta joukkue on hävinnyt kuudesta ottelustaan vain yhden. Yle Urheilun asiantuntija Erkka V. Lehtola kokee, että talven tapahtumilla on vaikutuksensa.

– HJK:ssa on tiedetty, että näin käy, jos voittoja ei rupea heti tulemaan ja mieluummin monta putkeen. HJK pelasi tämän pelin talven aikana niin, että (kritiikin) liipasin on herkässä, Lehtola sanoo.

Lehtola pohtii, että kritiikki ja kriisi-termin käyttö on vahvempaa kauden alussa.

– On eri asia pelata kauden alussa kolme ottelua ilman voittoa kuin vaikka heinäkuussa. Ei silloin kukaan tee kriisiä niin nopeasti kuin nyt, vaikka tilanne voi olla vastaava. Kauden alun merkitystä ei turhaan korosteta. Kauden alun lataus nostaa keskustelun toiseen potenssiin.

Kauden alla isoja odotuksia kohdistui myös esimerkiksi Ilvekseen, jonka kausi on käynnistynyt yskähdellen.

– Ilveksen kohdalla voi suoraan sanoa, että en koe, että he ovat kriisissä. He ovat prosessin alussa, ja siellä on paljon muuttunut. Tietysti he voivat ajaa itsensä nopeasti kriisiin, jos kärsivällisyys ei riitä. Uskon, että riittää, Aalto sanoo.

Topi Keskinen HJK-EIF-ottelussa.
Topi Keskinen on ollut HJK:n alkukauden ylivoimainen valopilkku, mutta EIF:ää vastaan tehoja ei tullut. Kuva: Matti Raivio/All Over Press

Kärsivällisyyttä mitataan myös Helsingissä. HJK:n seuraavat ottelut ovat erityisen mielenkiintoisia, sillä lauantaina se kohtaa vieraissa niin ikään ailahtelevasti kauden aloittaneen Interin. Seuraavalla viikolla sarjakärki VPS vierailee Helsingissä. Nämä ottelut antavat suurimmalle mestarisuosikille suuntaa pidemmälle kauteen.

Kannattajien kärsivällisyyttä on jo koeteltu – EIF-ottelu päättyi vihellyskonserttiin ja uuden urheilutoimenjohtajan Vesa Mäen potkuja vaatineisiin huutoihin.

– Etenkin joukkueen sisällä on tärkeintä pysyä etäällä keskustelusta. Päävalmentajalla on siinä iso vastuu, kuinka tasapainottaa joukkuetta ja säilyttää maltti kehityskohteet mielessä. HJK:ssa näissä tilanteissa punnitaan, onko se Sibila vai Virta, joka sitä nyt tekee vai onko se Mäki tai toimitusjohtaja Aki Riihilahti, joka puuttuu jotenkin, Aalto pohtii.

Kuuntele koko keskustelu ja 11 ystävää -podcastin uusi jakso tästä!

Ossi Virta ja Ferran Sibila.
HJK:n valmentajakaksikosta Ossi Virta – Ferran Sibila on riittänyt puhetta. Kuva: Matti Raivio/All Over Press

Äänestä viikon maalia ja voita tuotepalkinto!

Valitsemme äänestettäväksi kolme upeaa osumaa menneen viikon Veikkausliigan ja Kansallisen liigan otteluista. Kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan jalkapalloon liittyvä tuotepalkinto. Äänestämiseen tarvitset Yle Tunnuksen.

11 ystävää -jalkapallopodcastin uusi jakso julkaistaan aina tiistaisin. Löydät kaikki jaksot tästä linkistä!

Suosittelemme