Norovirusepidemia jyllää Etelä-Pohjanmaalla, muissa pohjalaismaakunnissa rauhallisempaa

Infektioylilääkäri Marko Rahkonen muistuttaa, että on tärkeää pestä käsiä, siivota vessa ja pyyhkiä kaikenlaiset pinnat, jos noro tulee kylään.

Käsien pesua wc:ssä.
Käsien pesu on tärkeä noroviruksen torjunnassa. (Kuvituskuva) Kuva: Rami Moilanen/ YLE
Marja Aaltio,
Ulla Kuivasmäki,
Tuomo Mäenpää

Jokakeväinen noroviruksen aiheuttaman vatsatautiepidemia jyllää erityisen voimakkaana Etelä-Pohjanmaalla. Keski-Pohjanmaalla tilanne on jo hieman rauhoittunut kolmen viikon takaisen epidemian huipun jälkeen.

Etelä-Pohjanmaalla norovirusta on esiintynyt paljon koko talven ja kevään ajan. Etelä-Pohjanmaalla on todettu jo nyt enemmän tautitapauksia kuin koko viime vuonna yhteensä.

Tänä vuonna tapauksia on todettu 213, kun koko viime vuonna noroa todettiin 166 kappaletta.

Luvussa ovat mukana vain testillä todetut tapaukset. Kaikki eivät vastataudin takia päädy lääkäriin, joten todellinen määrä on Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen infektioylilääkärin Elina Kärnän mukaan huomattavasti suurempi.

Keski-Pohjanmaalla tilanne rauhoittunut

Keski-Pohjanmaalla norovirusepidemia oli pahimmillaan kolmisen viikkoa sitten. Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkonen kertoo, että pahimmillaan tietoon tuli parikymmentä tapausta viikossa. Luvussa ovat mukana vain ne tapaukset, jotka on laboratoriokokeella varmistettu.

– Tapausten todellinen määrä on varmaan noin kolmin- tai nelinkertainen, sanoo Rahkonen.

Norovirukselle on hänen mukaansa tyypillistä, että se aiheuttaa kevättalven tautihuippuja. Epidemiat painottuvat tammikuun ja huhtikuun väliselle ajalle. Kesää kohti mennessä tartunnat vähenevät, vaikka virusta onkin liikkeellä myös muina vuodenaikoina.

Epidemiat pääsevät leviämään, koska norovirus tarttuu helposti, sietää hyvin monenlaisia olosuhteita, leviää pintojen ja vaikka ruoan välityksellä sekä siksi, että talvella ja vielä keväällä Suomessa ollaan paljon sisällä.

Uusia noroviruskantoja tulee muutaman vuoden välein. Kun uusi kantaa tulee, ilmenee uusia tautitapauksia yleensä enemmän kuin aiemmin.

Paras tapa torjua taudin leviämistä on pestä käsiä ja pyyhkiä pintoja tiheästi. Vessan pesu on erityisen tärkeää. Oksennuksen tahraamat vaatteet kannattaa pistää heti pesuun, ettei virus pääse niiden kautta muiden perheenjäsenten kimppuun.

Virus voi tarttua myös ruoka-aineiden kautta, joten hedelmien ja vihannesten huuhteleminen pitää muistaa erityisen tarkkaan.

Tärkeää on myös pysyä kotona, jos on sairaana. Rahkonen suosittelee parin oireettoman päivän pitämistä ennen kuin menee takaisin töihin, kouluun tai päivähoitoon.

Pohjanmaalla norovirustilanne on rauhallinen

Pohjanmaalla norovirustilanne on tällä hetkellä rauhallinen. Alkuvuonna tapauksia oli enemmän.

– Tällä hetkellä norovirusta ei liiemmin ole. Yksiköistä ei ole tullut ilmoituksia, että sitä olisi liikkeellä. Alkuvuonna tapauksia oli runsaammin, toteaa infektioylilääkäri Silvia Grönroos-Pada Pohjanmaan hyvinvointialueelta.

Suosittelemme