Mökkivuokraus vetää edelleen – nuoret löysivät marjastamisen ja mökkeilyn

Valtaosa eteläisen Suomen omarantaisista vuokramökeistä on jo varattu juhannukseksi.

Juhannuskokko palaa suomalaisella rannalla ja vieressä on punainen mökki.
Suomalaisen kesän ydintä ovat juhannuskokko ja rantasauna. Kuva: Tuula Nyberg / YLE
Riikka Niutanen

Jos suunnitelmissa on vuokrata juhannukseksi kesämökki järven rannalta eteläisessä Suomessa, niin valinnanvara alkaa olla vähissä.

Katsaus mökkejä vuokraaville verkkosivustoille kertoo, että suurin osa rantamökeistä on jo varattu juhannuksen ajaksi.

Esimerkiksi Lomarenkaan eteläisen Suomen mökeistä juhannuksena on vapaana enää noin viidennes. Lomarengas on pitkän linjan kotimainen vuokramökkien välittäjä.

Suomessa on yli puoli miljoonaa kesämökkiä, ja niiden vuokraaminen on kasvattanut suosiotaan viime vuosina.

Neljä vuotta sitten koronasulku vaihtoi etelänmatkat kotimaan mökkilomiksi. Lomarenkaan toimitusjohtajan Eva Kohosen mukaan mökkejä vuokrataan edelleen enemmän kuin ennen koronaa.

– Koronavuonna varauskalenteri oli aivan tukossa. Vieläkään ei ole palattu sille tavalliselle tasolle, mitä vuokrausmäärät olivat ennen vuotta 2020, hän kertoo.

Koronavuonna 2020 monet hankkivat oman mökin. Vuonna 2021 kuvatulla videolla Veera Hirvaskero ja Tommi Kainulainen kertovat mökkeilystään Mikkelissä.

Tällä hetkellä yleinen taloudellinen taantuma saa ihmiset kiristämään kukkaronnyörejään. Lomarenkaan ennakkotietojen mukaan ensi kesälle varauksia on noin kymmenen prosenttia vähemmän kuin viime vuonna tähän aikaan.

– Valtakunnallisesti olemme hieman jäljessä viime vuotta, mutta nyt varausajat ovat aiempaa pidempiä, sanoo Kohonen.

Varaustilanne vaihtelee alueittain. Esimerkiksi Keski-Suomen alueella Lomarenkaan kohteita on varattu kesäajaksi enemmän kuin viime vuonna.

Nuoret ovat löytäneet ”mummojutut”

Verkossa toimivat vuokrausalustat ovat totuttaneet ihmiset omatoimimatkailuun. Kohosen mukaan globaalit alustatalouden jätit, kuten Airbnb, ovat avanneet myös mökkien vuokramarkkinaa.

– Mökinomistajien kynnys vuokraamiseen on madaltunut. Nyt uskalletaan päästää vieraita ihmisiä omalle kesäpaikalle silloin, kun siellä ei itse olla, kertoo Kohonen.

Kustannusten nousu on myös saanut entistä useamman kattamaan mökin ylläpitokuluja vuokraamalla sitä.

Yksityisten ihmisten mökit paikkaavat puuttuvaa hotellikapasiteettia, ja mahdollistavat matkailun myös pikkupaikkakunnilla. Mökkeily on osa globaalisti trendaavaa luontomatkailua.

– Muutama vuosi sitten ei olisi uskonut, että nuoret innostuvat mökkeilystä, Kohonen sanoo.

Hänen mukaansa nuoret ovat löytäneet niin sanotut ”mummojutut” kuten marjastuksen ja sienestyksen.

Kaksi marjanpoimijaa kävelee metsässä
Hyvät marjamaastot vuokramökin lähistöllä voivat olla myyntivaltti. Kuva: Yle / Houman Taleghani

Asiakkaita kiinnostavat entistäkin enemmän myös ekologiset asiat. Kysymykset vuokrattavien mökkien jätteiden kierrätyksestä ja sähköautojen latauspaikoista ovat lisääntyneet.

Toisaalta vuokrattavalta mökiltä vaaditaan edelleen perusmukavuuksia, kuten sähköä, juoksevaa vettä ja astianpesukonetta.

Suosittelemme