Päijänteen taimenille ilon päivät – Virtaankosken betonipato voidaan purkaa ja uhanalaisille vaelluskaloille tehdä väylä kutupaikoille

Virtaankosken ennallistaminen ja kehittäminen matkailun tarpeisiin maksaa miljoonia euroja.

Kosken vesi kuohuu padosta valkoisena. Puut ovat pakkasesta huurteessa ja rannalla näkyy punainen mökki.
Virtaankosken ylittävä puusilta ja betoninen pato puretaan osittain ja korvataan ylävirtaan rakennettavalla uudella pohjapadolla. Arkistokuva marraskuulta 2021. Kuva: Mika Moksu / Yle
Tapio Enlund

Sysmän Tainionvirran vapauttaminen vesivoimasta voi alkaa jo ensi syksynä.

Sysmän Tainionvirta oy on saanut Etelä-Suomen aluehallintovirastolta luvan Virtaankosken vanhan betonisen voimalaitospadon osittaiseen purkamiseen ja uuden pohjapadon tekemiseen yläjuoksulle.

Sysmän Tainionvirta oy:n toimitusjohtaja Matti Viialainen iloitsee luvasta.

– Kyllä tämä on kauan odotettu hyvä uutinen, sanoo Viialainen.

Luvassa edellytetään tekokosken ja uuden, virran ylittävän kävelysillan rakentamista.

Tarkoituksena on mahdollistaa uhanalaisen taimenen kutuvaellus Tainionvirran yläjuoksulle. Toistaiseksi kalat pysähtyvät Virtaankosken patoon.

Ennallistamistöitä toimitusjohtaja Viialainen pitää vaativina.

– Vanha betonipato poistuu, silta puretaan ja korvataan luonnonmukaisella pohjapadolla, joka vahvistetaan teräspontilla.

Kutualuetta riittää

Yllätyksiäkin matkan varrella on paljastunut.

– Meille selvisi vasta suunnitteluvaiheessa, että päästään tekemään taimenille melkein hehtaarin suuruinen kutualue.

Virtaankoski Sysmässä.
Päijänteen taimenille voidaan tehdä merkittävä kutualue, summaa hanketta toimitusjohtaja Matti Viialainen. Kuva: Mika Moksu / Yle

Työt voivat alkaa nopeimmillaan tämän vuoden syksyllä, kun vesilupa on saanut lainvoiman ja uusi pohjapato tarvittavat toimenpideluvat kunnalta.

Viialaisen mukaan rahoitus on pitkälti valmiina, mutta lisää kaivataan ja rahoitushakemuksia on vetämässä.

Hinta on noussut muun muassa taimenten poikastuotantoalueen takia.

– Sen kiveykset sekä materiaalina että työnä ovat muuttaneet suunnitelman kalliimmaksi.

Yhtiön hallitus päätti viime viikolla mahdollistaa kansalaisille, yrityksille ja eri tahoille lahjoitukset taimenten poikastuotantoalueeseen.

Toimitusjohtajan arvio kokonaishankkeen hinnasta on 3–4 miljoonaa euroa, kun mukaan lasketaan pysäköintialue, polut, laavut ja opasteet.

Kunnan hyväksymä Virtaankosken ranta-asemakaava on tullut lainvoimaiseksi huhtikuussa. Alueelle on tarkoitus kehittää matkailu- ja virkistystoimintaa.

WWF mukana merkittävässä hankkeessa

Maailman luonnonsäätiö WWF on mukana Virtaankosken kunnostushankkeessa. Se rahoittaa töitä noin 200 000 eurolla yhdessä Lassi Leppinen -säätiön kanssa.

Padon purkaminen Virtaankoskesta on yksi WWF:n kymmenistä vastaavista työkohteista.

– Viimeisen kuuden ja puolen vuoden aikana WWF on ollut mukana purkamassa vaellusesteitä 56 kohteesta. Käynnissä on lisäksi 25 padonpurkuhanketta eri puolilla maata, sanoo WWF:n ohjelmajohtaja Sampsa Vilhunen.

Virtaankosken hanketta hän pitää merkittävänä, koska Päijänne on yksi Suomen suurimmista järvistä. Päijänteessä on useita vaelluskalalajeja, jotka kaikki ovat istutusten varassa.

– On vaellussiikaa, taimenta ja istutettua järvilohtakin. Ne ovat istutusten varassa, koska luontaiset lisääntymisalueet puuttuvat, ovat siis patojen takana tai alla, sanoo Vilhunen.

– Tarkoitus olisi saada uhanalaisia kaloja lisääntymään Virtaankoskessa. Se on niin lähellä Päijännettä, että siihen on kalojen helppo löytää kudulle syksyllä.

Kiitosta Vilhunen jakaa hallitusohjelmalle. Siinä on maininta vaelluskalojen elinolosuhteiden parantamisesta muun muassa virtavesien ennallistamisella. Erikseen ohjelmassa on kirjaus Heinäveden Palokin koskien ennallistamisesta.

Korjattu 10.5.2025 klo 13.12 erheellinen ilmaisu Maailman luonnonperintösäätiö Maailman luonnonsäätiöksi.

Suosittelemme