Ostitko päästömanipuloidun auton? Kerro meille, teemme juttua

Päästömanipuloidun auton omistaja voi pian saada ison sakon. Teemme juttua siitä, miten lakimuutos vaikuttaa autokauppaan.

Pakettiauton pakoputkisto ja hiukkassuodattimen osa.
Päästömanipulointeja on tehty dieselautoihin, jotta vältyttäisiin kalliilta remontilta. Kuva: Antti-Petteri Karhunen / Yle
Ilkka Ritvanen

Yle kertoi vuodenvaihteessa, kuinka Suomen teillä liikkuu jopa kymmeniä tuhansia laittomia autoja, joiden päästöjä on manipuloitu. Tällaisen auton omistajaa uhkaa pian tuntuva sakko.

Dieselautojen hiukkassuodattimia ja adblue-järjestelmiä on takavuosina manipuloitu, jotta vältettäisiin kallis remontti tai saataisiin autoon lisää tehoa. Manipulointi on ollut laitonta, mutta rangaistavaa siitä tulee vasta tämän vuoden kesäkuun alussa.

Yrityksille liikennevirhemaksut voivat olla jopa kymmeniätuhansia euroja ja yksityisautoilijalla tuhansia euroja. Manipuloinnin huomaaminen voi olla vaikeaa, eikä sitä usein huomata edes katsastuksessa. Poliisin käyttöön on kuitenkin tulossa tarkempia mittareita, ja EU:ssa suunnitellaan myös katsastusten päästömittausten tarkentamista.

Ikäviä yllätyksiä voi tulla erityisesti käytetyn auton ostajille, joilla ei ole tietoa autolle tehdystä päästömanipuloinnissa. Järjestelmän palautus voi maksaa tuhansia euroa.

Autokauppa on vastuussa

Yksityisten välisessä autokaupassa pätee yleensä niin sanottu perävalotakuu, eli kaupan purku tai hinnanalennus ei onnistu, vaikka autosta löytyisikin vikaa. Kuluttajaviranomaisen mukaan autoliike on kuitenkin vastuussa, jos auto on myyty tieliikennekelpoisena.

Oletko joutunut ongelmiin päästömanipuloidun auton kanssa? Kerro meille kokemuksistasi ja siitä, miten asian selvittely on sujunut autoliikkeen kanssa.

Teemme aiheesta juttua ja keräämme yleisön kokemuksia alla olevalla lomakkeella.

Tietoja käytetään vain journalististen sisältöjen tekemiseen ja niitä käsittelevät vain näiden sisältöjen tekijät. Tietoja ei luovuteta ulkopuolisille.

Kysymme vastaajilta nimeä ja yhteystietoja, jotta voimme varmistua tietojen oikeellisuudesta.

Mikäli haluamme käyttää antamiasi vastauksia jutussa, olemme henkilökohtaisesti yhteydessä sinuun. Emme julkaise kenenkään henkilötietoja ilman lupaa.

Ladataan lomaketta...

Suosittelemme