Suojelupoliisin ylitarkastaja pidätettiin virasta rikostutkinnan vuoksi – sisäministeri Rantanen: Tutkinta ei vaikuta supon toimintakykyyn

Supo sanoo ottaneensa itse yhteyttä tiedusteluvalvontavaltuutettuun tiedonhankintaan liittyvissä epäselvyyksissä. Sisäministerin mukaan tapaus ei vaikuta supon toimintakykyyn tällä hetkellä.

Supon tunnus toimitilojen ovessa Helsingin Katajanokalla.
Apulaisvaltakunnansyyttäjä käynnisti tutkinnan Supon tiedustelusta. Kuva: Petteri Sopanen / Yle
Tekijät
Jesse Mäntysalo
Tuomas Hyytinen
Marjatta Rautio
Veera Pennanen

Suojelupoliisi kertoo, että yksi sen ylitarkastajista on pidätetty virasta käynnissä olevan esitutkinnan vuoksi.

Virasta pidättäminen liittyy tänään kerrottuun tapaukseen, jonka mukaan supon ja Puolustusvoimien tiedustelussa epäillään virkarikoksia, jotka ovat mahdollisesti tapahtuneet tiedustelutoiminnan yhteydessä.

Yle on saanut ylitarkastajan virasta pidättämistä koskevan päätöksen tietopyynnöllä.

Päätöksen mukaan ylitarkastaja on kuulemisessa katsonut, että hän ei ole syyllistynyt niihin rikoksiin, joista häntä epäillään.

– Suojelupoliisilla työnantajana ei tässä ole paljoa mahdollisuuksia ja käytännössä tämä epäily vie mahdollisuudet hoitaa tässä tilanteessa kyseistä virkatehtävää, arvioi hän itse tilannetta päätöksessä.

Kuuleminen ja virasta pidättäminen ovat tapahtuneet 23. huhtikuuta. Päätöksen on allekirjoittanut suojelupoliisin päällikkö Juha Martelius.

Iltalehden mukaan viranomaiset selvittävät suojelupoliisin toimintaa venäläisten tietolähteiden kanssa.

Supo vei asian itse selvitettäväksi

Supo kertoo ottaneensa itse yhteyttä tiedusteluvalvontavaltuutettuun tiedonhankintaan liittyvissä epäselvyyksissä.

Supon viestinnästä kerrotaan, että virasto vei syksyllä 2023 tiedusteluvalvontavaltuutetulle selvitettäväksi tapauksen, jossa supon tiedonhankintaan ”liittyi epäselvyyksiä laillisuuden näkökulmasta”.

Supon mukaan alkuvuodesta ilmeni uusia tietoja, jotka se toimitti tiedusteluvalvontavaltuutetulle.

– Tiedusteluvalvontavaltuutettu teki asiasta tutkintapyynnön valtakunnansyyttäjänvirastolle helmikuussa. Apulaisvaltakunnansyyttäjä käynnisti asiasta tutkinnan, suposta kerrotaan.

– Supossa ei ole missään vaiheessa ollut aihetta olettaa, että kukaan olisi toiminut esimerkiksi vieraan valtion hyväksi, vaan toiminnan tavoitteena on ollut koko ajan kansallisen turvallisuuden suojaaminen. Nyt tutkinnassa selvitetään, ovatko toimintatavat olleet laillisia.

Tutkinnanjohtajina toimivat aluesyyttäjä Tarmo Tanner valtakunnansyyttäjän toimistosta ja Merja Laitinen keskusrikospoliisista.

Koska esitutkinta on kesken, suojelupoliisi ei kertomansa mukaan kommentoi asiaa enempää tässä vaiheessa.

Supo tiedotti asiasta myöhemmin iltapäivällä viestipalvelu X:ssä.

Sisäministeri Mari Rantanen: Järjestelmä toimii, kun asia tuli tutkittavaksi

Ylen tavoittama sisäministeri Mari Rantanen (ps.) ei kommentoinut tutkinnan sisältöä, ei myöskään sitä, onko tapauksen taustalla mahdollisesti Venäjän informaatio-operaatio, kuten Iltalehti on kertonut.

– Esitutkinta on käynnissä ja näin ollen tästä sisällöstä tiedottaa esitutkintaviranomainen, kun katsoo sen aiheelliseksi.

Sisäministerin mukaan tapauksen tutkinta kuitenkin osoittaa, että järjestelmä toimii asianmukaisesti.

– Jos on jonkinnäköistä epäilyä toiminnan laillisuudesta, niin silloin ilman muuta asiat täytyy tutkia. Niin kuin tiedusteluvalvontavaltuutettukin on jo todennut, niin järjestelmä toimii ja poimii tämmöiset asiat esitutkintaan niin kuin kuuluukin.

Rantasen mukaan esitutkinta ei vaikuta tällä hetkellä suojelupoliisin toimintakykyyn.

– Suojelupoliisi on ihan toimintakykyinen tällä hetkellä. Nyt täytyy tietysti odottaa sitä, että mitä tutkinnassa ilmenee ja tehdä johtopäätöksiä sen jälkeen.

Sisäministerin mukaan tapaus ei nopeuttanut suojelupoliisin uuden päällikön valintaa.

– Uuden päällikön valintahan tapahtui sen jälkeen, kun edellinen päällikkö tehtävästä lähti.

Juha Martelius nimitettiin suojelupoliisin päälliköksi maaliskuussa. Aiempi päällikkö Antti Pelttari siirtyi eduskunnan pääsihteeriksi vuoden alussa.

Myös oikeusministeri Leena Meren (ps.) mukaan on hyvä, että tapausta tutkitaan. Meri (ps.) kommentoi asiaa A-studion haastattelussa tiistai-iltana.

Meren mukaan tapaus ei vaikuta Suomen sisäiseen turvallisuuteen.

– Tutkinta kertoo oikeastaan siitä, että oikeudenhoito -ja valvonta toimii.

Eduskunnan tiedusteluvaliokuntaa informoitu

Eduskunnan tiedusteluvalvontavaliokunnan puheenjohtaja Joakim Strand (r.) kertoo Ylelle, että valiokuntaa on informoitu suojelupoliisia koskevasta tutkinnasta.

– Valiokunta on tietoinen, että tämmöinen keissi on olemassa.

Strand on tyytyväinen siihen, että asia on lähtenyt purkautumaan supon sisältä päin.

– Se on merkki siitä, että järjestelmä toimii.

Juttua päivitetty 7.5. klo 19.55: Lisätty Mari Rantasen ja Joakim Strandin kommentit. Lisätty klo 20.20 ylitarkastajan virasta pidättämiseen liittyviä tietoja. Tarkennettu klo 20.38, että päätöksen siteerauksessa oli kyse ylitarkastajan omasta arviosta mahdollisuuksista jatkaa viran hoitoa. Klo 21.17: Lisätty Meren kommentit.

Suosittelemme