Ympäristöministeri Kai Mykkänen räjähdetehtaan luvituksesta: valtioneuvosto voisi määrätä nopean ohituskaistan

Valtioneuvosto käyttäisi ensimmäistä kertaa valtaa ympäristoluvituksen nopeuttamisessa. Lainsäädäntöä asiasta ei silti vielä ole.

Haapajärven Puolustusvoimien Räjähdekeskuksessa kranaatin kuoria.
TNT-räjähdettä käytetään tykistön ammuksissa. Kuva Puolustusvoimien Räjähdekeskuksesta Haapajärveltä. Kuva: Paulus Markkula / Yle
Pasi Peiponen,
Päivi Lakka

Mahdollisen TNT-räjähdetehtaan ympäristöluvitus voidaan tehdä nopeutetulla aikataululla, ennakoi ympäristöministeri Kai Mykkänen (kok.) Ylelle.

Yle kertoi äskettäin ensimmäisenä puolustushallinnon suunnitelmista TNT-räjähdetehtaasta.

Yle uutiset 5.4.2024

Lue lisää:
Ylen tiedot: Suomi haluaa nopealla aikataululla TNT-räjähdetehtaan, joista on huutava pula Euroopassa

Forcit neuvottelee TNT-räjähteitä valmistavan tehtaan rakentamisesta Suomeen

Tällöin valtioneuvosto voisi määrätä luvituksen nopeuttamisesta.

Käytännössä räjähdetehdas menisi muiden hankkeiden edelle lupaviranomaisten työpöydillä.

– Jos puolustuskyvyn kannalta erittäin tärkeä hanke lähtisi toteutumaan Suomessa, olisi syytä pyrkiä vauhdittamaan sen lupakäsittelyä. Toki muun muassa ympäristönäkökulmat asianmukaisesti huomioiden, Mykkänen toteaa Ylelle.

Hallitusohjelmassa todetaan, että hallitus arvioi tarvetta säätää valtioneuvostolle mahdollisuuden siirtää yksittäistapauksia nopeutettuun viranomaismenettelyyn.

Mykkäsen mukaan Ruotsissa valtioneuvosto voi tietyin edellytyksin jopa ratkaista erittäin tärkeiden, yleisten edun hankkeiden luvitusta tietyiltä osin.

– Suomessa ei pyritä siihen, että valtioneuvosto tekisi varsinaista lupaharkintaa. Sen sijaan valtioneuvosto voisi tunnistaa, että joku hanke on Suomen edun kannalta erittäin tärkeä ja strateginen.

– On mahdollista, että kyseinen räjähdetehdashanke voisi päästä lupaviranomaisten erityiskäsittelyyn, Mykkänen viestittää Ylelle.

Lakia ei ole vielä olemassa

Valtioneuvoston rooli mahdollisen TNT-räjähdetehtaan vauhdittajana olisi ensi kerta.

Lainsäädäntöjohtaja Johanna Korpi ympäristöministeriöstä toteaa, että valtioneuvosto ei ole aikaisemmin asettanut Suomessa yksittäisiä lupahankkeita jonon edelle viranomaiskäsittelyssä.

Nykyisen lainsäädännön nojalla se ei ole mahdollista. Tällaisen valmistelua ei ole myöskään vielä käynnistetty.

– Lainsäädäntö lähtee perustuslain nojalla siitä, että kaikkia hankkeita on lähtökohtaisesti käsiteltävä yhdenvertaisesti, Korpi sanoo.

Mikäli lainsäädäntöä olisi tarpeen tältä osin muuttaa, menisi selvitystyössä joitakin kuukausia.

Korven mukaan ympäristöministeriössä valmistellaan parhaillaan useita sujuvoittamisen toimia ympäristöluville.

Suomessa on lisäksi vuoden 2023 alusta alkaen ollut käytössä etusijamenettely, joka on tarkoitettu vihreän siirtymän hankkeiden lupakäsittelyjen kiirehtimiseen.

Suosittelemme