Savon Sanomat: Poliisi aloittaa esitutkinnan Karjalan kielen seuran toiminnasta

Konkurssipesän julkisselvittäjä haluaa tietää, syyllistyttiinkö arkkipiispa Leon johtamassa yhdistyksessä kirjanpito- ja avustusrikoksiin.

Karjalankielisen Muumi-kirjan sivu.
Karjalan Kielen Seura perustettiin Joensuussa vuonna 1995 elvyttämään karjalan kieltä ja kulttuuria. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle
Jouki Väinämö,
Emilia Saukkonen

Poliisi epäilee Karjalan kielen seuran toimijoita kirjanpitorikoksesta ja avustusten väärinkäytöstä. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Savon Sanomat.

Rikosilmoituksen on tehnyt seuran konkurssipesän julkisselvittäjä, joensuulainen asianajaja Aki Pietarinen. Hän haluaa tietää, syyllistyttiinkö arkkipiispa Leon johtamassa yhdistyksessä rikoksiin.

– Tutkintapyynnöstä ilmi käyvien seikkojen perusteella poliisi epäilee kirjanpitorikosta ja avustuksen väärinkäyttöä, Itä-Suomen poliisin tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Minna Willman-Koistinen kertoo Ylelle.

Karjalan kielen seura haettiin konkurssiin neljä vuotta sitten. Opetus- ja kulttuuriministeriö on yrittänyt periä seuralta takaisin yli 300 000 euron valtionavustuksia, mutta mitään ei ole maksettu.

Tutkinnanjohtajan mukaan esitutkinta on vasta aluillaan. Poliisi käy läpi asiakirjamateriaalin ja suorittaa tarvittavat kuulustelut.

– Tässä vaiheessa en lähde tarkemmin erittelemään, ketkä ovat rikoksesta epäiltyjä. Epäiltyjen osuudet ja tilanne voivat muuttua esitutkinnan aikana. Tulemme etenemään tilanteen mukaan, Willman-Koistinen kertoo.

Karjalan Kielen Seura perustettiin Joensuussa vuonna 1995 elvyttämään karjalan kieltä ja kulttuuria.

Uutista päivitetty 8.5. kello 14.45 tutkinnanjohtajan kommenteilla.

Suosittelemme