Metsähallitus kunnostaa valuma-aluetta Taivalkoskella – tavoitteena hiilinielujen edistäminen

Ennallistamistyötä tehdään muun muassa metsästys- ja kalastusluvista saaduilla tuloilla.

Puro virtaa vilkkaana syksyisessä metsäuomassa. Erilaisia kasveja puron varrella.
Mätäsojalla on kunnostettu puroja yhteensä 6,9 kilometriä. Kuvituskuva. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle
Nuutti Ruokangas

Metsähallitus ennallistaa Taivalkosken Mätäsojalla kokonaista valuma-aluetta. Työ on aloitettu jo vuonna 2022 ja niiden on määrä päättyä tämän vuoden lopussa. Valuma-alue tarkoittaa aluetta, jonne satanut vesi lopulta kerääntyy.

Metsähallituksen tavoitteena on palauttaa alueella ennalleen puroja, soita, lähteitä ja lähteidennoroja ja sitä kautta edistää biologista monimuotoisuutta sekä ilmastonmuutosta hillitseviä hiilinieluja.

Alueella on Metsähallituksen mukaan jo ennallistettu 50 lähdettä ja 131 hehtaaria riekkosuota ja puronvarsikorpia. Koko valuma-alueen ennallistamisen myötä kunnostetussa vesistössä virtaa puhtaampaa vettä.

Purojen kunnostamista tehdään lisäämällä kalojen kutupaikkoja ja palauttamalla virtausta sen luontaisiin uomiin. Mätäsojalla puroja on kunnostettu Metsähallituksen mukaan noin 7 kilometriä.

Ennallistamistyö tehdään muun muassa metsästys- ja kalastusluvista saaduilla tuloilla. Lisäksi hanketta rahoittavat Metsähallituksen Metsätalous oy, yhteisten vesialueiden osakaskunta Jurmu II sekä Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus ja Pohjoismaiden ministerineuvosto.

Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme