Tarkastuslautakunta: Kuopion luolahankkeessa päätöksenteko on tapahtunut puutteellisilla tai virheellisillä tiedoilla

Tarkastuslautakunta tilasi selvitykset Kuopion Savilahden luolahankkeen yli 50 miljoonaan euroon tuplaantuneista kustannuksista.

Ihmisiä keskellä valtavan kokoista monitoimihallia, jossa on kirkkaat valot.
Savilahden luolahankkeen kustannukset ovat tuplaantuneet jo yli 50 miljoonaan euroon. Kuva: Sami Takkinen / Yle
Petri Julkunen

Kuopion kaupungin tarkastuslautakunta tilasi selvitykset syistä, jotka johtivat Savilahden luolahankkeen yli kaksinkertaisiin kustannuksiin. Kaupungin tilintarkastajan johdolla tehty raportti löytää huomautettavaa lähes 20 eri hallintotoimenpiteestä. Tämän lisäksi huomioitiin Savilahden liikunta- ja tapahtumakeskus -hankkeen selvitys.

Tarkastuslautakunta toteaa, että hanke on matkan varrella huomattavasti laajentunut ja näin myös kustannukset ovat kasvaneet. Tähän ovat vaikuttaneet mm. seuraavat seikat:

  • hankkeen käyttökustannukset on aliarvioitu
  • kustannuksiin suuresti vaikuttanut tekijä on rakennuskustannusten huomattava nousu vuonna 2022
  • merkittäviä päätöksiä on tehty puutteellisin tai virheellisin tiedoin ja kaupunginvaltuusto ohittaen

Tilintarkastajan johdolla tehty selvitys löytää huomauttamista mm seuraavista asioista:

  • urakkaa ei ole kilpailutettu kaksivaiheisena
  • hankesuunnitteluryhmä on hyväksynyt itse itsensä
  • kalliorakennusurakan hankinta aloitettiin kuukausia ennen kaupunginhallituksen hyväksyntää
  • hyvinvoinnin edistämisen lautakunnalle ja kaupunginhallitukselle on annettu puutteellista/virheellistä tietoa päätöksenteon tueksi TAI hankesuunnittelu on täydellisesti epäonnistunut
  • päivitetyn hankesuunnitelman neliötietojen perusteella on vaikeaa nähdä supistuksia ja leikkauksia tehdyn kaupunginhallituksen vaatimassa budjetissa pysymiseksi

Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja: ”Ei mitenkään erityisen savolaista päätöksentekoa”

Kuopion kaupungin tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Olli-Pekka Ryynänen ei allekirjoita väitettä, että kyseessä olisi erityisen savolainen piirre päätöksenteossa.

– Ennemmin kuin savolainen piirre, taitaa olla enemmänkin yleinen piirre suomalaisessa kuntarakentamisessa, sellaista palautetta on tullut muualta Suomesta.

– Vuonna 2019 päätettiin projektia suurentaa niin, että yhdestä hankkeesta tuli käytännössä kaksi erillistä hanketta. Tämä päätös olisi kuulunut jo valtuustolle, mutta näin ei menetelty. Sitten on ollut sellaista kustannusten nousua, jolle ei yksinkertaisesti ole voitu mitään, linjaa Ryynänen.

Kritiikki yli 50 miljoonaan kohonneista kustannuksista on lisääntynyt hankkeen mittaan. Selvitystä tapahtumien kulusta peräänkuulutti viime syksynä Kokoomuksen valtuustoryhmä. Kuopion kaupunginjohtaja Soile Lahti lupasi että asia selvitetään.

Tarkastuslautakunta on kokouksessaan hyväksynyt saadut selvitykset. Samalla se esittää, että tulevaisuudessa vastaavanlaisissa hankkeissa sisäistä valvontaa on tehostettava, dokumentoinnin on oltava selvempää ja viranhaltijoiden tulee olla ohjeistuksesta paremmin tietoisia.

Suosittelemme