Irlannin edustaja yritti ujuttaa Palestiina-viestin eiliseen esitykseensä Euroviisuissa

Irlannin euroviisuedustaja joutui ennakkosensuurin kohteeksi semifinaalissa Malmössä tiistaina.

Bambie Thug lavalla alusasussa translipun väriseissä, vaaleansininen, vaaleanpunainen ja valkoinen.
Irlantia edustava Bambie Thug joutui muuttamaan kehoonsa kirjoitettuja tekstejä ennen esiintymistään semifinaalissa tiistai-iltana. Kuva: Jessica Gow / EPA
Jonni Aromaa

Laulaja Bambie Thug, 31, joutui muuttamaan lavameikkinsä ennen esiintymistään, koska laulukilpailua hallinnoiva EBU piti niitä poliittisena kommenttina. Asiasta kertoo irlantilainen The Journal -verkkolehti.

Artisti oli maalannut muinaisella ogamin aakkostolla kasvoihinsa ja sääriinsä tekstit, joissa sanottiin ”tulitauko” ja ”Palestiina vapaaksi”. Ogam on aakkosto, jota käytettiin muun muassa iirin kirjoittamiseen noin 1500 vuotta sitten.

Näin artisti perusteli vesitetyn tempauksensa motiiveja lehdistötilaisuudessa semifinaalin jälkeen.

– Teksti oli minulle todella tärkeä, koska olen oikeudenmukaisuuden ja rauhan puolella. Minun piti valitettavasti muuttaa viestit EBU:n määräyksestä, ja jäljelle jäi vain sanat ”kruunatkaa noita”.

Kysymys Irlannin viisuedustajan kasvo- ja säärimaalausten sisällöstä heräsi jo ennen semifinaalia muun muassa viestipalvelu X:ssä (entinen Twitter).

EBU:n valvonnasta huolimatta euroviisuissa nähtiin tiistai-iltana Palestiina-mielenilmaus, kun Ruotsin entinen viisuedustaja Eric Saade esiintyi kisojen alkushow’ssa ranne palestiinalaishuiviin kiedottuna. Saade edusti Ruotsia vuoden 2011 viisuissa. Hän on libanonilais-palestiinalais-ruotsalainen laulaja.

Toimittaja Aliisa Ristmeri kertoo tapauksesta lisää videolla:

Suosittelemme