Oulun yliopistossa kehitetystä uudesta yhdisteestä kaavaillaan läpimurtoa koronaviruksen lisääntymisen estämisessä

Yhdisteen kehittäminen varsinaiseksi lääkkeeksi voi viedä vielä vuosia. Tutkimuksen tarjoama tieto voi olla kuitenkin merkittävässä roolissa tuleviin pandemioihin varautumisessa.

Kuvassa kukkia ja koronapikatesti, joka näyttää tartuntaa.
Uuden molekyylin kerrotaan estävän tehokkaasti SARS-CoV-2 -koronaviruksen lisääntymisen. Tulevaisuudessa selviää, pystytäänkö yhdisteen avulla vaikuttamaan myös muihin koronaviruksiin. Kuva: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle
Essi Puuri

Oulun yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uuden yhdisteen SARS-CoV-2 -koronaviruksen lisääntymistä vastaan yhteistyössä Kansasin yliopiston ja Marylandin McDaniel Collegen tutkijoiden kanssa.

Yhdiste kulkee koodinimellä MDOLL-0229. Sen kohteena on koronaviruksen tietty proteiinin osa, jonka avulla virus välttelee solun puolustusmekanismeja ja monistuu ihmisen soluissa. Kyseessä on täysin uusi tapa vaikuttaa koronavirusinfektioon ja estää virusta lisääntymästä.

– Nyt saatiin ensimmäistä kertaa näytettyä, että tämmöinen pienmolekyyli estää viruksen toimintaa. Siksi se on erilainen kuin muut lääkeaihiot tähän mennessä, sanoo tutkijatiimin johtaja, rakennebiologian professori Lari Lehtiö.

Molekyylin kehittäminen varsinaiseksi lääkkeeksi voi viedä vielä vuosia, mutta tutkimuksen tarjoama tieto voi olla merkittävässä roolissa tuleviin pandemioihin varautumisessa.

– Olemme nyt tilanteessa, jossa tunnemme prosessin paremmin ja meillä on aihio, jota kehittää eteenpäin. Jos pandemia tulisi uudestaan, meillä olisi valmiudet kohdistaa tutkimusresursseja lääkekehitykseen, kertoo Lehtiö.

Yhdisteen kehittyessä voi myös selvitä, pystytäänkö sen avulla vaikuttamaan mahdollisesti myös muihin koronaviruksiin kuin SARS-CoV-2 -virukseen.

Suosittelemme