Vaikealta näyttää Suomen viennissä: Uudet tilaukset vähenivät ja lomautetut lisääntyivät

Teknologia-alan yrityksiin on kuitenkin palannut tulevaisuuden uskoa. Alalla moni odottaa tilauksia tipahtelevan lisää syksymmällä.

Virpi Hukkanen,
Antti Parviala

Vientiteollisuuden tulevaisuuden odotukset ovat kohentuneet nopeasti, mutta tämän hetken todellisuus on synkempi.

Suuren vientialan, teknologiateollisuuden, kevät ja kesä jatkuvat alavireisenä. Alan yritykset ovat saaneet alkuvuonna uusia tilauksia vähemmän kuin vuosiin.

Yritysten etujärjestö Teknologiateollisuus ry. julkaisi tietoa yritysten taloustilanteesta ja tulevaisuuden odotuksista keskiviikkona. Alan yrityksiin kuuluu monia tunnettuja suuryrityksiä kuten Nokia, ABB ja Metso.

Teknologiateollisuuden mustanpuhuvasta alkuvuodesta huolimatta, yrityksiin on tullut uutta toiveikkuutta. Suomelle tärkeän vientialan yrityksissä uskotaan jo, että lähitulevaisuus tuo vauhtia uusiin tilauksiin.

Korkojen lasku loisi ehkä vipinää

Yritysten toiveikkuus pohjautuu siihen, että Euroopan keskuspankki EKP laskee korkojaan kesällä. Se laskisi lainojen korkoja yleisesti.

- Korkojen laskun odotetaan piristävän kysyntää, pääekonomisti Petteri Rautaporras kertoo.

Rautaporras puhui etujärjestön Teknologiateollisuuden keskiviikkona julkaisemien talousnäkymien tiedotustilaisuudessa.

Pääekonomisti suhtautui kuitenkin varauksella taloudellisesti valoisampaan syksyyn. Rautaporras muistuttaa, että korkojen nousun pysähtymisen oli yleisesti jo odotettu kääntävän tilauskannat kasvuun, mutta näin ei ole käynyt.

Uudet tilaukset vähenivät ja lomautetut lisääntyivät

Vuosi on joka tapauksessa alkanut synkkänä. Vuoden takaiseen verrattuna uudet tilaukset vähenivät peräti reilun viidenneksen ja viime vuoden loppuun verrattuna uusien tilausten arvo tippui 15 prosenttia.

Edellisen kerran nykyisellä tasolla oltiin korona-aikana, vuoden 2020 syksyllä.

Tilanne näkyy alan työllisyysluvuissa. Työntekijöiden määrä on hieman vähentynyt ja lomautetuiksi on joutunut tuhat henkilöä lisää tämän vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana.

Nyt lomautettuja on yhteensä 17 000.

- Työllisyys todennäköisesti tulee jonkin verran heikkenemään vielä tämän kevään aikana, Rautaporras sanoo.

Puoli vuotta sitten Teknologiateollisuus näki työttömyyden uhkakuvia. Tähän saakka yritykset ovat pyrkineet pitään kiinni työntekijöistään.

Töitä riittää vielä

Taloustilanteesta varmin tieto on yritysten todellisten tilauskirjojen paksuus.

Tilausten määrä - ja samalla työn määrä - alan yrityksissä on suhteellisen hyvä. Vuodesta 2010 alkavat tilastot näyttävät, että alan yrityksissä tilauskirjat ovat varsin muhkeita, vaikka parin vuoden takaisesta huipusta tilausten määrä onkin vähentynyt jyrkästi.

Teknologiateollisuusalan tunnetuissa suurissa yrityksissä on käyty muutosneuvotteluja viimeisen vuoden aikana. Viime syksynä ikävästä myllytyksestä kertoivat muun muassa Nokia, Fiskars ja Vaisala. Tänä keväänä sama uutinen on kuultu esimerkiksi Metsosta.

Suosittelemme