Oulun kaupunki keskeytti palkanmaksuja koronatoimiin vedoten – oikeuden mukaan se oli virhe

Oulun kaupunki hävisi palkkariidan hovioikeudessa. Kaupunki jätti maksamatta palkkoja koronatoimiin vedoten.

Oulun kaupungintalon julkisivu.
Kuva: Risto Degerman / Yle
Eetu Ruonakoski

Rovaniemen hovioikeus määräsi Oulun kaupungin maksamaan maksamatta jääneitä palkkoja kymmenelle työntekijälle. Riita alkoi, kun kaupunki keskeytti joidenkin työntekijöidensä työt koronatoimiin vedoten.

Maaliskuussa 2020 hallitus linjasi muun muassa koulujen, kirjastojen ja nuorisotilojen sulkemisesta koronaviruspandemian takia.

Oulun kaupungilla tilanteeseen reagoitiin ilmoittamalla osalle työntekijöistä, että työt ja palkanmaksu keskeytyvät kokonaan. Osa sai ilmoituksen asiasta edellisenä päivänä.

Kaupunki vetosi työsopimuslain pykälään, jonka mukaan palkanmaksu voidaan keskeyttää 14 päivän jälkeen, jos työntekijä on estynyt tekemästä töitään hänestä tai työnantajasta riippumattomasta syystä.

Työt loppuivat esimerkiksi useilta koulunkäynninohjaajilta ja nuorisotyöntekijöiltä, kun koulut ja nuorisotilat suljettiin. Osa oli palkatta muutamien päivien ajan, joiltain palkanmaksu keskeytyi yli kuukaudeksi.

Työntekijät haastoivat kaupungin oikeuteen. He vetosivat kanteissaan muun muassa siihen, että he olisivat voineet jatkaa töitään jollain toisella tavalla.

Koulunkäynninohjaajat katsoivat, että he olisivat voineet osallistua perusopetukseen etänä, kuten opettajat. Yhdenkään opettajan palkanmaksua ei ollut keskeytetty koronatoimien takia.

Myös kirjastossa ja kaupungin muissa toimipisteissä olisi kantajien mukaan riittänyt hommaa, vaikka ovet laitettiinkin yleisöltä kiinni.

Kenellekään ei ollut tarjottu korvaavaa tehtävää ennen töiden keskeyttämistä.

Oulun käräjäoikeus päätti elokuussa 2022, että kaupunki toimi väärin. Se määrättiin maksamaan palkkasaatavia yli 16 000 euron edestä.

Hovioikeus piti ratkaisut voimassa

Käräjäoikeus totesi antamissaan ratkaisuissa, että vaikka koronatoimet vaikuttivatkin voimakkaasti kaupungin toimintaan ja pakottivat sulkemaan tiloja, mikään viranomainen ei ollut käskenyt lopettamaan esimerkiksi perusopetusta, nuorisotyötä tai kirjastotoimintaa kokonaan.

Käräjäoikeuden mukaan töiden keskeyttämisessä oli kyse kaupungin omasta ja itsenäisestä päätöksestä. Työnteko ei ollut estynyt työsopimuslain pykälän kuvailemalla tavalla työntekijästä tai työnantajasta riippumattomasta syystä.

Tuomioissa otettiin huomioon, että joissain tapauksissa muut työntekijät olivat saaneet jatkaa normaalisti samoissa työtehtävissä jopa samalla työpaikalla.

Kaupunki valitti Rovaniemen hovioikeuteen, joka ei kuitenkaan tehnyt muutoksia käräjäoikeuden ratkaisuihin. Hovioikeus antoi ratkaisunsa asiassa eilen.

Palkkasaatavien lisäksi kaupungille jää maksettavaksi työntekijöiden oikeuskulut. Käräjävaiheesta oikeudenkäyntikuluja kertyi maksettavaksi liki 62 000 euroa. Hovioikeudenkäynti tuo summaan lisää noin 20 500 euroa.

Kaupungilla on vielä mahdollisuus hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta. Käräjäoikeuden ratkaisuissa todetaan, ettei vastaavasta oikeusriidasta ole ennakkoratkaisua.

Suosittelemme