Luonnon monimuotoisuutta hoidetaan Hattelmalanharjun pähkinäpensaslehdossa ja Aulangon jalavametsiköissä

Ely-keskus on myöntänyt Hämeenlinnan kaupungille avustusta hoitotöiden tekemiseen.

Luonnonsuojelualueen merkki lehdossa. Taustalla pähkinäpensas.
Hattelmalanharju on maisemallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokas harju- ja lehtokokonaisuus, jonka rinteillä kasvaa erityisen paljon pähkinäpensaita. Kuva: Marko Melto / Yle
Anne-Maria Niskanen

Hämeenlinnan kaupunki on saanut Kunta-Helmi avustusta kahden kohteen hoitotöihin vuosille 2024–2025. Avustusta on myönnetty luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeän Hattelmalanharjun pähkinäpensaslehdon sekä Aulangon jalavametsiköiden hoitoon.

– Kumpikin hanke sai avustusta noin 25 000 euroa, kertoo Hämeenlinnan ympäristöasiantuntija Hanna Tuominen.

Jalopuumetsiköt ja pähkinäpensaikot ovat molemmat luonnonsuojelulailla suojeltuja luontotyyppejä. Hattelmalanharjulla tehtävät hoitotyöt ovat jatkoa Hämeenlinnan harjujaksolla tehdyille paahde-elinympäristöjen kunnostamisille.

– Hattelmalanharjulla selvitetään ensiksi lajistoa ja pähkinäpensaiden hoitotarvetta. Loppuvuodesta siellä tehdään jo jotain hoitotöitä, Tuominen kertoo.

Tuomisen mukaan Aulangon jalavametsiköiden hoitotyöt alkavat myös loppuvuodesta ja puiden poistoja tehdään tänä ja ensi vuonna.

Runsaalla valolla on suuri merkitys jalavien ja pähkinäpensaiden menestymisen kannalta. Siksi varjostavan puuston poistaminen on edistävistä hoitotoimista tärkein. Varjostavien puiden poistot lisäävät pähkinän sekä jalavien elinvoimaisuutta ja siten myös luontotyyppien ominaispiirteet vahvistuvat ja lehtipuuvaltaisuutta vaativat lajit säilyvät.

Suosittelemme