Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue ei koske sotekeskuksiin toistaiseksi, palveluverkon muutos tietää kuitenkin yt-neuvotteluja

Palveluverkon karsinta keskittyy sotekeskuksiin, kiirevastaanottopalveluun ja neuvolapalveluihin. Nykyinen sotekeskusmalli jää silti voimaan toistaiseksi.

Hoitaja pistää koronarokotuksen naisen olkavarteen.
Etelä-Pohjanmaan sotekeskukset säästyivät toistaiseksi. (Kuvituskuva) Kuva: Petteri Sopanen / Yle
Marja Aaltio,
Mirva Ekman

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue ei koske sotekeskuksiin, mutta luopuu kymmenen sotetoimipisteen omista tiloista.

Näille kymmenelle toimipisteelle etsitään uudet tilat jonkin toisen toiminnon yhteydestä.

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen johtaja Tero Järvinen totesi Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen tiedotustilaisuudessa keskiviikkona, että nyt kerrotut viranhaltijaesitykset palveluverkon uudistuksista ovat vasta alkua.

Viranhaltijaesitykset liittyvät mittaviin säästöihin, joita hyvinvointialueen pitää tehdä.

Lisää: Etelä-Pohjanmaan aluevaltuusto hyväksyi suuren säästöohjelman

Sotekeskus-malliinkin saatetaan joutua Järvisen mukaan tulevaisuudessa puuttumaan.

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella on kolmenlaisia toimipisteitä: sotekeskuksia, soteasemia ja sotetoimipisteitä. Sotekeskuksia on Seinäjoen lisäksi seitsemän.

Luopumisia ja muuttoja

Hyvinvointialue luopuu kokonaan tiloista Nurmossa, Töysässä ja Alahärmässä. Tiloista luovutaan heti kun se on mahdollista toiminnan muutoksen jälkeen.

Nurmon, Töysän ja Alahärmän palvelut siirtyvät muihin toimipisteisiin.

Kymmenen sote-toimipistettä joutuu luopumaan omista tiloistaan, mutta niille etsitään tiloja toisten palveluiden yhteydestä. Palvelut eivät siis kokonaan lopu Kortesjärvellä, Vimpelissä, Evijärvellä, Ylistarossa, Peräseinäjoella, Karijoella, Isojoella, Kuortaneella Soinissa ja Lehtimäellä. Lisäksi Lappajärven ja Ylihärmän tilantarvetta arvioidaan.

Sote-asemilla Jalasjärvellä, Jurvassa, Teuvalla ja Ähtärissä toimintaa jatketaan nykyisissä kiinteistöissä, mutta tilantarve niissä on nykyistä vähäisempi. Isokyrön tilanne säilyy ennallaan.

Viikonlopun kiirevastaanotto asteittain Seinäjoelle

Viikonlopun kiirevastaanotto keskitetään vaiheittain Seinäjoelle.

Terveys- ja sairaanhoitopalveluiden toimialuejohtaja Tiina Perä kertoo, että alkuvaiheessa muutos koskee Lapuaa, Kurikkaa ja Ilmajokea. Muut kiirevastaanotot siirtyvät Seinäjoen keskussairaalan Y-rakennukseen puolen vuoden kuluttua.

Perä tähdentää, että arki-iltoina kiirevastaanotto on edelleen auki kello 18 asti seitsemässä sote-keskuksessa ja Seinäjoella kello 20 saakka.

Yt-neuvotteluja joudutaan käynnistämään

Muutokset palveluverkossa johtavat myös yt-neuvottelujen käynnistämiseen.

Hyvinvointialuejohtaja Tero Järvisen mukaan nyt tehdyt muutokset eivät ole rankkoja, mutta ne ovat vasta alkua.

Terveys- ja sairaanhoitopalveluiden toimialuejohtaja Tiina Perän mukaan palveluverkkouudistus on järkevä tehdä, vaikka ei olisi taloudellista painetta. Hän perustelee kantaansa sillä, että palvelut pitää pystyä turvaamaan.

Perän mukaan kaikissa toipisteissä on käyty. Henkilökuntaa on kuultu ja heidän kanssaan on keskusteltu.

Hyvinvointialuejohtaja Tero Järvisen mukaan on huomioitava myös henkilökunnan riittävyys toimipaikoilla.

Aluevaltuuston päätöksellä, jääviyksissä tarkkana

Etelä-Pohjanmaan aluevaltuusto hyväksyi maaliskuussa uudistus-, tuottavuus- ja vaikuttavuusohjelmansa (UTV-ohjelman). Samalla se hyväksyi muutokset hyvinvointialueen tämän vuoden talousarvioon.

Mittavan säästöohjelman tavoitteena on saada budjetin alijäämä alle 12 miljoonan euron. Vielä joulukuussa hyväksytty talousarvio oli yli 35 miljoonaa euroa alijäämäinen. Nyt kerrotut palveluverkon muutokset liittyvät maaliskuussa päätettyihin säästöihin.

Maaliskuussa myös kerrottiin, että esimerkiksi soteasemien määrästä päätetään keväällä. Kiinteistöjen neliöistä oli sen hetkisen tiedon mukaan tarkoitus vähentää 20 prosenttia.

Nyt kerrottujen muutosten osuus on vain 3,5 prosenttia Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen tiloista. Hyvinvointijohtaja Järvisen mukaan tilaratkaisuja pitää edelleen tutkia.

Etelä-Pohjanmaan säästöesitys on pilkottu kolmeen osaan, jotta päättäjät voivat tarvittaessa jäävätä itsensä. Pohjois-Karjalassa jouduttiin aloittamaan palveluverkkon suunnittelun alusta, koska Itä-Suomen hallinto-oikeuden katsoi, että osa hyvinvointialueen päättäjistä oli jäävejä suunnittelmaa tehtäessä.

Nyt tehdyt virkamiespäätökset menevät ensin aluehallituksen käsittelyyn. Aluevaltuusto käsittelee palveluverkon muutosta toukokuun lopussa.

Suosittelemme