Rakennushanke kaatui miljoonien eurojen sotkuun Lahdessa – nyt kahta liikemiestä uhkaa vuosien vankeus

Syyttäjän mukaan liikemiehet käyttivät rakennushankkeeseen lainattuja miljoonia omiin tarkoituksiinsa.

Lahden konserttitalon ja asuinkerrostalon kaupunkimaisemaa.
Konserttitalon ja asuintorni kuvattuna 8.5.2024. Rakennushanke on yhä kesken. Kuva: Jarno Kajova / Yle
Lauri Rautavuori

Syyttäjä vaatii kovia vankeusrangaistuksia kahdelle miehelle, jotka puuhasivat Lahden konserttitalon rakennushanketta vuosina 2016–18.

Pankkiiri Mika Lehdolle syyttäjä vaatii viiden ja puolen vuoden vankeusrangaistusta ja kiinteistösijoittaja Pasi Tinnilälle neljän vuoden vankeutta.

Lehtoa syytetään törkeästä velallisen epärehellisyydestä sekä törkeästä petoksesta. Tinnilän syyte on törkeä velallisen epärehellisyys.

Talousrikossyytteet liittyvät Lahden konserttitalon rakennusurakkaan, joka keskeytyi, kun rakennuttajayhtiö Asunto oy Helsingin Konsertti teki konkurssin 2018. Urakan päämääränä oli rakentaa asuintorni.

Yhtiön omisti Lahden Konsertti Holding oy. Emoyhtiö omisti myös konserttitalon musiikkitiloja hallinnoineen Kiinteistö oy Lahden Konserttitalon.

Syyttäjän mukaan Lehto ja Tinnilä käyttivät määräysvaltaansa yhtiöissä siirtääkseen rakennushankkeeseen lainattua rahaa muihin tarkoituksiin ja ajoivat rakennuttajayhtiön konkurssiin.

Syytteessä miesten toimintaa kuvaillaan suunnitelmalliseksi ja järjestelmälliseksi, ja sillä on tavoiteltu yli viiden miljoonan euron hyötyä.

Velkojat vaativat Lehdolta ja Tinnilältä yhteensä noin seitsemän miljoonan euron saatavia.

Maltalaispankin pelastusoperaatio

Mika Lehdon petossyytteen rahavirta johtaa Maltalle.

Syytteen mukaan Lehto erehdytti Emil Aaltosen säätiötä sijoittamaan 2,1 miljoonaa euroa rakennushankkeeseen, mutta todellisuudessa rahat käytettiin maltalaisen Nemea-pankin taseen puhdistamiseen. Lehto on Nemean perustaja.

Yle kertoi jo 2020, että Lehdon epäillään käyttäneen sijoittajilta kerättyä rahaa Nemean pelastamiseksi.

Lehto on aiemmin tuomittu kolmen vuoden ehdottomaan vankeuteen törkeästä kavalluksesta Långvik South -yhtiön osakekauppaan liittyen.

Lahden konserttitalon ja asuinkerrostalon edustaa, sähköpotkulauta rakennuksen edustalla.
Rakennuksen edustaa, kuvattu 8.5.2024. Kuva: Jarno Kajova / Yle

Syytetyt kiistävät

Syytetyt kiistävät kaikki syytteet ja korvausvaatimukset.

Lehdon mukaan rakennuttajayhtiön lainaamaa rahaa ei käytetty oman hyödyn tavoittelemiseen, vaan rakennushankkeen toteuttamiseen.

Tinnilän mukaan hän ei sallinut syytteen mukaisia rahasiirtoja. Vastineessaan Tinnilä vetoaa siihen, että hän ei tiennyt rahoitusjärjestelyistä, jotka olivat Lehdon vastuulla. Tinnilä vastaa, että hän erehtyi Lehdon todellisista tarkoitusperistä rakennushankkeessa.

Tapauksen käsittely alkaa Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa 22. toukokuuta.

Käräjäoikeuden tiedotteen mukaan asiaa käsittelee kolmen tuomarin kokoonpano. Tuomio annettaneen heinäkuussa.

Suosittelemme