15-vuotiaan ampunut mies sai 10 vuoden tuomion taposta – oikeuden mukaan teko oli tahallinen

Porilaisessa Sampolan lähiössä uudenvuodenaattona tapahtuneelle henkirikokselle ei löytynyt selvää motiivia. Ampuja oli osoitellut uhria aseella jo aiemmin illanvieton aikana.

Poliisiautoja kerrostalon edessä
Tuomittu ampui 15-vuotiasta uhria Porin Sampolassa sijaitsevassa kerrostaloasunnossa uudenvuodenaattona. Kuva: Jari Pelkonen / Yle
Mika Viljanen

Porissa 15-vuotiaan pojan ampumalla surmannut 24-vuotias mies on tuomittu Satakunnan käräjäoikeudessa 10 vuoden vankeusrangaistukseen.

Oikeus katsoi miehen syyllistyneen muun muassa tappoon ja ampuma-aserikokseen uudenvuodenaattona kerrostaloasunnossa Porin Sampolassa. Huoneistossa oli paikalla viisihenkinen seurue illanvietossa.

Tuomittu Robin Tino Kristian Kivistö oli illan aikana jo aiemmin osoitellut pienoisrevolverilla uhria ja lopulta ampunut tätä lähietäisyydeltä. 15-vuotias uhri kuoli myöhemmin sairaalassa.

Ampujan mukaan kyse oli vahingosta, joka tapahtui hänen pelleillessään tyhjäksi luulemansa aseen kanssa.

Ase oli vain tuomitun hallussa

Käräjäoikeuden mukaan surma-ase ei illan aikana ollut kenenkään muun kuin ampujan hallussa. Oikeus katsoi, että tuomitun olisi täytynyt ymmärtää, että aseessa on ollut patruunoita silloin, kun hän on painanut liipaisimesta.

Tapon lisäksi Satakunnan käräjäoikeus katsoi tuomitun syyllistyneen ampuma-aserikokseen ja oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamiseen.

Oikeuden mukaan ampuja käski kahta huoneistossa ollutta henkilöä kertomaan hätäkeskukseen vääriä tietoja tapahtumista kerrostaloasunnossa.

Käräjäoikeus sen sijaan hylkäsi näytön puutteen vuoksi samassa kerrostaloasunnossa asuvan miehen saaman syytteen rikoksentekijän suojelemisesta. Poliisi tavoitti ampujan miehen parvekkeelta.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Suosittelemme