Lahti Energian myyntiä ei ole haudattu – kaupunginjohtaja esittää toistamiseen energiayhtiön vähemmistöosuuden kauppaamista

Kaupunginhallitus käsittelee esitystä maanantaina 13. toukokuuta.

Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen seisomassa näytön vieressä, ruudulla tekstiä Lahden talouden tasapaino-ohjelmasta.
Kaupunginjohtajan toiveena on, että kaupunginvaltuusto ehtisi ruotia Lahti Energian tilannetta vielä toukokuussa. Kuva: Petri Niemi / Yle
Tapio Enlund

Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen esittää, että kaupunki etsisi Lahti Energialle ulkopuolisen kumppanin ja myisi vähintään vähemmistöosuuden energiayhtiöstään.

Kaupunginhallituksen on määrä käsitellä maanantaina 13. toukokuuta uudestaan talouden tasapainotusohjelmaa. Kaupunginvaltuustossa sen on määrä olla esillä 20. toukokuuta.

Tasapainotuksessa kumppanin löytäminen Lahti Energialle olisi merkittävässä roolissa. Kumppanilta edellytetään osallistumista yhtiön investointeihin ja kehittämiseen.

Huhtikuussa kaupunginhallitus palautti kaupungin talouden tasapainotusohjelman uudelleenvalmisteluun, kun SDP:n kunnallisjärjestö oli ilmoittanut päätöksestään vastustaa Lahti Energian vähemmistöosuuden myyntiä.

Kaupungin taloutta heikentää varsinkin sote-uudistukseen liittyvä verotulojen ja valtionosuuksien leikkaus.

– Tuloja on saatava lisää tai menoja karsittava pysyvästi, summaa kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen.

Rakenteellinen alijäämä 55 miljoonaa euroa

Tasapainotuksen tarve on 55 miljoonaa euroa. Kaupunginjohtajan mukaan valmistelussa on ripeästi isoja säästöjä, mutta veronkorotukset ja menojen leikkaukset painottuvat vuodelle 2026.

Kyynäräinen esittääkin vuosille 2024-2027 11 miljoonan euron suurista karsintaa palveluihin. Konsernihallinolle lankeaisi 3,1 miljoonaa euroa leikkaus, sivistyksen palvelualueelle 5,7 miljoonaa ja kaupunkiympäristönpalvelualueelle 2,2 miljoonaa euroa.

– On selvää että menojen karsinta johtaa tavalla tai toisella henkilöstövähennyksiin, sanoo kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen.

Henkilöstövähennykset voivat merkitä esimerkiksi määräaikaisuuksien päättämistä tai eläköitymisten yhteydessä tapahtuvia tehtävien uudelleenjärjestelyjä.

Niko Kyynäräinen kertoo, miten hänen esityksensä tasapainottaisi taloutta lähivuosina tässä audioklipissä. Petri Niemi haastattelee:

Kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen kertoo talouden tasapainotusesityksestään.

Muokattu 8.5. klo 15.45: lisätty kaupunginjohtaja Niko Kyynäräisen haastattelun audioklippi.

Suosittelemme