Kansanedustaja-puheenjohtajaa ei kutsuttu aluevaltuutettujen yksityiskokoukseen – ”Valitettavaa ohijohtamista”

Eloisan aluevaltuutetut laativat pienessä porukassa kannanoton keskussairaaloiden tilanteesta.

Savonlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen.
Savonlinnalainen Anna-Kristiina Mikkonen (sd.) kehuu aluevaltuuston toimintakykyä, mutta pitää yksityisiä kokouksia ongelmana. Kuva: Esa Huuhko / Yle
Sami Ikonen

Etelä-Savon hyvinvointialueen aluevaltuuston rivit rakoilivat tällä viikolla. Neljä aluevaltuutettua järjesti kokouksen, johon kutsuttiin vain noin puolet aluevaltuuston vahvuudesta. Kokouksessa puitiin keskussairaaloiden tilannetta.

Kokoukseen osallistui yhteensä 28 valtuutettua ja varajäsentä. Aluevaltuustoon kuuluu yhteensä 59 valtuutettua.

Kutsun kokoukseen saivat valtuutetut Eloisan alueen läntiseltä puolelta eli esimerkiksi Mikkelistä, Juvalta ja Mäntyharjulta.

Ulkopuolelle jäivät esimerkiksi Savonlinnan alueen valtuutetut. Heidän joukossaan puheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Kristiina Mikkonen (sd.).

Läntinen valtuustoryhmä laati kokouksessa kannanoton, jossa esitettiin maakuntaan yhtä keskussairaalaa, jolla on yksiköt sekä Mikkelissä että Savonlinnassa.

Järjestäjä myöntää: rikkoo joukkuehenkeä

Kokouksen järjestäjiin kuulunut Tapio Honkamaa (kesk.) myöntää, että toimintatapa heikentää valtuuston toimintakykyä, mutta samalla lisää, että itäisellä puolella on harrastettu samaa. Omia kokoontumisia järjestetään todennäköisesti myös tulevaisuudessa.

– Tämä näkyy ikävänä särönä aluehallituksessa ja jatkuvana ongelmana. Toivottavasti siitä päästään piakkoin eroon ja saadaan työnjako valmiiksi, jotta asioita päästään hoitamaan ilman jatkuvaa kissanhännänvetoa, Honkamaa sanoo.

Puheenjohtaja Mikkonen toteaa, että omia kokouksia on järjestetty valtuuston sisällä, vaikka se sotii Eloisan slogania ”myö-yhessä” vastaan.

– Tämä on valitettavaa ohijohtamista. Aluevaltuustolla on toimintakykyä, mutta täytyy todeta, että nämä erilliset toimielinten ulkopuoliset kokoukset rappauttaa tätä myö-henkeä, Mikkonen sanoo.

Eloisan aluevaltuuston toimintakyky on herättänyt keskustelua aikaisemminkin.

Yle kysyi hiljattain Kaakkois-Suomen kansanedustajilta, pitääkö hallituksen ohjata hyvinvointialueita isoissa päätöksissä. Kysymys jakoi vastanneet selkeästi kahteen eri leiriin. Mikkonen ei halua lisätä valtion ohjausta, mutta esimerkiksi perussuomalaisten kansanedustaja Sheikki Laakso Kouvolasta oli toista mieltä.

– En käsitä, miten aluevaltuutetut voisivat tehdä esimerkiksi päätöksen keskussairaalan lakkauttamisesta. Eihän se tulisi ikinä onnistumaan, Laakso perustelee kantaansa.

Suosittelemme