Tuomioistuinvirasto hankki 177 000 euron työtuolit vastoin lakia – perusteli kiireellä

Tuomioistuinvirasto on saanut huomautuksen Kilpailu- ja kuluttajavirastolta, sillä se hankki Oulun uudelle oikeustalolle työtuoleja ilman kilpailutusta.

Oulun uusi oikeustalo kuvattuna huhtikuussa 2023 heti käyttöönoton jälkeen.
Oulun uusi oikeustalo otettiin käyttöön viime vuonna. Kuva: Rami Moilanen / Yle
Eetu Ruonakoski

Oulun uudelle oikeustalolle hankittiin työtuoleja noin 177 000 eurolla ilman kilpailutusta. Tuomioistuinvirasto toimi asiassa hankintalain vastaisesti. Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) on antanut asiasta huomautuksen.

KKV:n päätöksestä käy ilmi, että keväällä 2023 valmistuneen oikeustalon kalusteet kilpailutettiin vuonna 2022, mutta työtuolit eivät olleet mukana hankinnassa.

Suunnitelmissa oli, että tuolit hankittaisiin erikseen, kunhan niiden käyttäjät ovat saaneet ensin kertoa mielipiteensä eri vaihtoehtojen ergonomiasta.

Tuoleja ei kuitenkaan saatu hankittua ajoissa, ja oikeustalon avajaiset lähestyivät uhkaavasti.

Virasto ei halunnut ottaa käyttöön vanhoissa toimitiloissa olleita tuoleja, sillä ne olivat sisäilmaongelmien vuoksi ”saastuneita”.

Lopulta Tuomioistuinvirasto päätti, että uudet tuolit hankitaan suorahankintana eräältä kalustefirmalta, jotta tilojen käyttöönotto ei lykkäänny. Uusiin tiloihin oli jo sovittu oikeuden istuntoja.

Hankintaa selviteltiin jälkikäteen viraston sisäisesti. Virasto totesi itsekin, ettei hankinta mennyt lain mukaisesti. Se ilmoitti asiasta Kilpailu- ja kuluttajavirastolle, joka antoi päätöksensä asiassa eilen.

KKV katsoi, että työtuolien hankinnassa oli kyse kielletystä suorahankinnasta, eikä hankintaan soveltunut mikään hankintalain mukainen peruste. KKV antoi Tuomioistuinvirastolle huomautuksen.

Hankintalain mukaan kaikki yli 60 000 euron arvoiset tavarahankinnat tulee kilpailuttaa.

Suosittelemme