Lahdessa harkitaan vuosien odotuksen jälkeen vessojen rakentamista bussikuskeille

Aiemmin kaupunki on pitänyt kuskien vessatilojen järjestämistä liikennöitsijöiden ongelmana.

Lahti suunnittelee nyt järjestävänsä wc:t ja huolehtivansa niiden ylläpidosta. Liikennöitsijä vuokraa wc:t käyttöönsä. Videolla Koiviston Auton työsuojeluvaltuutettu Jarkko Latvala näyttää vessatilanteen vuonna 2022.
Emilia Korpela,
Riitta Siirtomaa

Ympäri Suomea kunnat ja bussifirmat kiistelevät siitä, kummalle vastuu linja-autonkuljettajien vessoista kuuluu. Ongelma koskettaa kymmeniä kuntia. Vessat ovat harvassa, ja käytössä olevatkin ovat usein huonokuntoisia.

Lahdessa bussikuskien hätään on vihdoin löytymässä ratkaisu. Asian on määrä olla esillä kaupunkiympäristölautakunnassa 22. toukokuuta. Silloin päätetään, toteuttaako kaupunki tarvittavan wc-infran.

Lahden kaupungininsinöörin Mika Lastikan mukaan kiinteitä vessoja ehdotetaan rakennettavaksi 16 kappaletta. Niiden lisäksi tulisi bajamajoja, jotka vuokrattaisiin. Kiinteät vessat sijoitettaisiin joidenkin reittien päätepysäkeille.

Lahden kaupunkitekniikka on selvittänyt paljonko vessat ja niiden huolto maksaisivat. Alustavien laskelmien mukaan kiinteiden vessojen rakentaminen tulisi maksamaan 40 000 euroa per vessa, eli investointi olisi yli 650 000 euroa.

Kustannukset on tarkoitus kattaa vuokralla, jonka liikennöitsijä maksaa palvelusopimuksessa. Jos lautakunta hyväksyy hankesuunnitelman, sitä suunnitellaan eteenpäin.

Seuraa Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa ja Ylen verkossa.

Suosittelemme