Vanhoihin aselupiin ei pidä puuttua jälkikäteen, painottaa perussuomalaisten kansanedustaja

Kymmeniä vuosia sitten myönnetyt vanhat aseluvat jakavat kansanedustajien mielipiteet.

Perussuomalaisten kansanedustaja Jenna Simula totesi keskiviikkona A-studiossa, että vanhojen aselupien perkaamiselle ei ole tarvetta.
Päivi Suikkanen

Suurin osa vanhoja aseita omistavista ja kymmeniä vuosia sitten aseluvan saaneista osaavat toimia oikein. Aseita käytetään esimerkiksi harrastuksen parissa ampumaradoilla.

Näin vakuuttaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jenna Simula A-studiossa keskiviikkona. Simula ei näe tarvetta käydä lävitse vanhojen aselupien perusteita.

– Lainsäätäjän ei pidä juosta yksittäisten tapausten perässä. Jos ihmisillä on ollut 30 vuotta vanhoja aselupia ja aseita kotonaan, ja ongelmia on hyvin vähän, niin sitten lähdettäisiin keräämään aseita pois.

Kansanedustaja Timo Vornasen ampumistapauksen yhteydessä on käynyt ilmi, että Suomessa voi edelleen olla voimassa aselupia, jotka on myönnetty 26 vuotta sitten vanhentuneen lainsäädännön aikana.

SDP:n kansanedustaja Eveliina Heinäluoman mukaan kansalaisten turvallisuudentajuun ei istu se, että käytössä on aseita, joille on myönnetty taannoin muun muassa erikoislupa itsesuojelutarkoitukseen.

– Miten voi olla, että lähes 30 vuoden jälkeen lupa on edelleen voimassa ilman, että sitä on tarkisteltu tässä välissä. Pitäisin tarpeellisena, että nämä luvat käydään läpi ja arvioidaan, ovatko kaikki luvat tarpeellisia, Heinäluoma ehdottaa.

Perussuomalaisten Simulan mielestä on erotettava 1990-luvulla myönnetty aselupa ja hyväksyttävät perusteet tänä päivänä kantaa asetta yleisillä paikolla.

– Asetta voi kantaa, kun ollaan menossa ampumaradoille tai metsästämään.

Hallitus on tiukentamassa rangaistuksia laittomien ampuma-aseiden hallussapidosta julkisella paikalla. Erityisesti jengirikollisuuteen kytkeytyviä rangaistuksia ollaan kiristämässä. Rangaistus törkeästä ampuma-aserikoksesta olisi vähintään kaksi vuotta vankeutta.

Poliisin tilastojen mukaan Suomessa on noin 1,5 miljoonaa luvallista asetta. Isompia metsästysaseita eli kiväärejä ja haulikoita on lähes miljoona. Käsiaseita eli pistooleja tai revolvereita on yhteensä noin 258 000.

Määrällisesti eniten erilaisia aseita oli poliisihallituksen tilastojen mukaan Itä-Suomen poliisilaitoksen alueella. Suhteessa asukaslukuun aseita on eniten Lapissa.

Katso keskiviikon A-studio Yle Areenassa.

Suosittelemme