Suomen yleisurheilussa silmiinpistäviä muutoksia – tältä näyttävät maajoukkueiden uudet asut

Suomen Urheiluliitto kertoi kauden avajaistilaisuudessa brändityönsä tuloksista. Kisa-asujen värimaailma, logo ja brändinimi ovat menneet uusiksi.

Lotta Kemppinen yleisurheilumaajoukkueen EM- ja olympiakesän kilpailukauden tiedotustilaisuudessa Helsingissä 8. toukokuuta 2024. Tilaisuudessa esiteltiin myös kesän 2024 uudet maajoukkueasut.
Lotta Kemppinen on Rooman EM-kisojen 100 metrin rangingissa sijalla 30, kun kisoihin pääsee 36 parasta. Viime kesänä juostu aika 11,40 ei vielä riitä suoraan valintaan, sillä tulosraja on 11,24. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Mika Halonen,
STT Urheilu

Suomen Urheiluliitto (SUL) järjesti keskiviikkona Olympiastadionin tiloissa Helsingissä yleisurheilukauden avajaistilaisuutensa. Sen lisäksi, että haastateltavana oli nippu urheilijoita, Urheiluliitto esitteli brändiuudistuksensa tuotoksia.

SUL on uudistanut urheilijoiden asut, brändinimensä ja -logonsa. Yleisurheilumaajoukkue saa olympia- ja EM-kesän kilpailuihin uudet asut, joiden ilme on uuden brändi-ilmeen mukainen. Vaaleansininen ilme on vaihtunut selvästi tummemman siniseen.

– Uuden brändin arvoja ovat yhdenvertaisuus, yhteenkuuluvuus ja pysäyttämättömyys. Missiona on tehdä yleisurheilusta laji, joka aktivoi Suomen, maalaili SUL:n puheenjohtaja Riikka Pakarinen.

SUL on rakentanut yleisurheilun uuden brändistrategian mainostoimisto Avidlyn kanssa. Brändityö aloitettiin viime syksynä.

– Brändiuudistuksen tavoite oli luoda yleisurheilulle uusi kokonaisvaltainen visio, missio ja päämäärä, jota viestitään raikkaalla ja huomiota herättävällä visuaalisella ilmeellä, totesi SUL:n markkinointiyhtiön toimitusjohtaja Jari Töykkä.

Ottelija Saga Vanninen, moukarinheittäjä Silja Kosonen, pika-aitajuoksija Annimari Korte, pika-aituri Elmo Lakka, pikajuoksija Lotta Kemppinen ja keihäänheittäjä Topias Laine saapuivat mediatilaisuuteen uusissa asuissaan.
Saga Vanniselle MM-hopeaa.
Kun Saga Vanninen juhli MM-halleissa viisiottelun hopeaa, maajoukkueasun väritys oli vielä selvästi uutta ilmettä vaaleampi. Kuva: Lukasz Szelag / Orange Pictures / Shutterstock / All Over Press
Saga Vanniselle MM-hopeaa Glasgow'ssa.
Kuva: EPA-EFE

Brändinimi ja uusi logo

SUL-logo poistuu käytöstä ja jatkossa käytössä on vain Suomen Yleisurheilu -logo, tai englanniksi Finnish Ahtletics -logo. Tarkoituksena on tuoda esille suomalaista yleisurheilua liittonimen sijasta.

– Liiton virallinen nimi ei muutu. Se säilyy Suomen Urheiluliittona. Suomen Yleisurheilu on brändinimi, joka kuvaa koko suomalaista yleisurheilua. Tässä mukaillaan Kansainvälistä yleisurheiluliittoa World Athleticsiä ja Euroopan yleisurheiluliittoa European Athleticsiä, sanoo SUL:n toimitusjohtaja Harri Aalto.

Uudistetun brändin rakentamiseen on käytetty taustatutkimusta yleisurheilun mielikuvasta, vahvuuksista ja heikkouksista.

– Teimme myös julkisen kyselyn, johon vastasi noin 2 000 suomalaista, Aalto kertoi.

Yleisurheilumaajoukkueiden uudet kisa-asut ovat ensimmäistä kertaa käytössä parayleisurheilun MM-kisoissa Kobessa 17.–25. toukokuuta.

Yleisurheilumaajoukkueella on asustekumppaninsa ja maahantuojansa kanssa yhteistyösopimus vuoteen 2028 saakka.

– Uusi brändi-ilme valmistui maaliskuussa, joten asut on valmistettu todella nopealla aikataululla, Töykkä sanoi.

Annimari Korte yleisurheilumaajoukkueen EM- ja olympiakesän kilpailukauden tiedotustilaisuudessa Helsingissä 8. toukokuuta 2024. Tilaisuudessa esiteltiin myös kesän 2024 uudet maajoukkueasut.
Annimari Korte joutui viime kaudella leikkaukseen reisivamman takia. Nyt hän aloittaa uransa viimeisen kauden. Hän on valintakelpoinen EM-kisoihin rikottuaan EM-rajan viime kauden alussa useita kertoja. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Verkkokauppa nostaa fanikulttuuria

Toukokuussa SUL avaa myös verkkokaupan, jonka tuotteet on suunniteltu brändi-ilmeen mukaisiksi.

– Tässä toteutuu yleisurheilufanien pitkäaikainen toive. Tämä on hieno askel eteenpäin fanikulttuurin kasvattamisessa, Pakarinen iloitsee.

Fanituotekauppa on harvinainen tempaus yksilöurheilulajissa lajin kattojärjestöltä.

Verkkokaupan valikoimassa on esimerkiksi yleisurheilumaajoukkueen fanipaita, josta löytyvät Team Finland -valmennusryhmän urheilijoiden nimet.

Silja Kosonen yleisurheilumaajoukkueen EM- ja olympiakesän kilpailukauden tiedotustilaisuudessa Helsingissä 8. toukokuuta 2024. Tilaisuudessa esiteltiin myös kesän 2024 uudet maajoukkueasut.
Silja Kosonen avasi kautensa viime viikonlopulla Tammelassa hyvällä tuloksella 72,56. Pian hän suuntaa Yhdysvaltoihin. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Jopa 70 urheilijaa EM-kisoihin

Suomalaiset kilpailevat lähiviikot uutterasti. EM-ranking sulkeutuu 26. toukokuuta. Rooman EM-kisoihin tähtäävät urheilijat elävät nyt kevään tärkeimpiä viikkoja. Osa tavoittelee vielä kisarajaa tai lisäpisteitä EM-kisarankingiin.

– Urheilijoilla ja valmentajilla on paras käsitys siitä, missä mennään. Muut odottavat kisojen tuloksia, sillä kisoissa realisoituu, miten harjoituskaudella on onnistuttu, Urheiluliiton GM Jani Tanskanen tiivisti.

Teneriffan maajoukkueleirin perusteella Tanskanen uskoo, että Suomen joukkue on kasvamassa Münchenin EM-kisojen ennätystasolle eli yli 70 urheilijaan.

– Isossa kuvassa tilanne on se, että urheilijoiden kevätvalmistautuminen on sujunut varsin hyvin. Leirillä tekemisen meininki oli sellainen kuin se pitää olla tässä vaiheessa kautta.

Suomalaiset yleisurheilijat kilpailevat kiivaasti kaksi ja puoli seuraavaa viikkoa. Toukokuun 18.–19. päivä kisataan Pohjoismaiden mestaruuskisat Malmössä, jonne on lähdössä jopa 70 urheilijan joukkue. Rankingpisteiden kimppuun pääsee myös kotimaan GP-kisoissa 22. toukokuuta Jyväskylässä ja 24. toukokuuta Lahdessa.

Suomalaisia kilpailee myös ulkomailla lähes päivittäin. Esimerkiksi moukaritähti Silja Kosonen suuntaa pian Pohjois-Amerikkaan, Los Angelesin ja Eugenen kisoihin.

– Toivotaan, että viimeiset viikot ennen EM-kisoja sujuvat hyvin. Täytyy myös toivoa, ettei näistä lämpötilaeroista tule liiallista haittaa urheilijoille, Tanskanen harmitteli lähipäivien koleutta.

Rooman EM-kilpailut järjestetään 7.–12. kesäkuuta. Pariisin olympialaisten yleisurheilulajit kilpaillaan 1.–11. elokuuta. Yle näyttää kisat kanavillaan.

Suosittelemme