Lapin yliopisto painoi paniikkinappulaa, sanoo Venäjä-yhteyksien vuoksi sopimuksen menettänyt emeritusprofessori

Lapin yliopisto sanoi irti Lassi Heinisen emeritussopimuksen. Se on Suomessa hyvin harvinaista. Heininen pitää päätöstä hätiköitynä.

mies puhuu pöntössä
Lassi Heinisen emeritussopimuksen irtisanomisesta huolimatta hän aikoo jatkaa tieteellistä toimintaansa tavalla tai toisella. Hän myöntää tapauksesta koituneen hänelle harmia, mutta paljon on tekemättä. Kuva: Lars Öberg
Jarmo Siivikko

Emeritusprofessori Lassi Heininen on sitä mieltä, että Lapin yliopisto teki hätäratkaisun ja painoi paniikkinappulaa irtisanoessaan hänen emeritussopimuksensa Venäjä-yhteyksien vuoksi.

Kyseessä oli Heinisen mukaan selvästi ylilyönti. Hän kokee olevansa sijaiskärsijä yhdessä tieteen kanssa.

– Minua henkilökohtaisesti loukkasi eniten se, että sain tiedon sopimukseni irtisanomisesta kollegaltani tekstiviestillä. Minulle ei vaivauduttu edes kertomaan asiasta henkilökohtaisesti heti vaan vasta myöhemmin, Heininen kertoo.

Hän sanoo suhteensa arktiseen tutkimukseen olevan pitkä ja monivaiheinen. Hän on huolissaan hyvin toimineen yhteistyön katkeamisesta venäläisten ja myös koko yhteisön kanssa. Heininen sanoo aina toimineensa tieteen periaatteiden mukaisesti

– Kun tieteen periaate on autonomisuus ja tutkijoilla on sananvapaus, olen sitä periaatetta tässä noudattanut. Tiedettä ei voi määritellä poliittisten voimasuhteiden perusteella. Se on lahjomaton, Heininen uskoo.

Hän kieltää olevansa poliittisesti orientoitunut.

– Tiede on määritelty matalapoliittiseksi toiminnaksi. Se perustuu tutkimukseen ja faktaan. Se ei ole politiikkaa vaan yhteistyötä, Heininen lisää.

Lasse Heininen pysyy emeritusprofessorina. Titteli kertoo, että hän on eläkkeelle jäänyt professori. Irtisanomisella Lapin yliopisto lopetti yhteistyön eri muodoissa hänen kanssaan.

”Sota loppuu joskus”

Heinisen on uutisoitu osallistuneen tänä vuonna Moskovassa konferenssiin ja muihin Venäjän isännöimiin tapahtumiin. Heininen kertoi Ilta-Sanomien haastattelussa matkustaneensa Moskovaan yksityishenkilönä ja tutkijana, koska on halunnut ylläpitää yhteyksiä venäläisiin tutkijoihin.

Lapin yliopisto puolestaan on lopettanut kaiken yhteistyön venäläisten yliopistojen kanssa.

Lassi Heinisen mukaan yhteistyö on mahdollista myös entisten vihollisten kesken. Historia on sen näyttänyt.

– Muun muassa entinen Neuvostoliitto ja sen jälkeen Venäjä on tehnyt pitkän aikaa tieteellistä yhteistyötä Yhdysvaltojen ja lännen kanssa, siitä ei vain ole juuri puhuttu, Heininen sanoo.

Itse hän sanoo jatkavansa tieteen tekemistä tulevaisuudessakin, tosin ilman sopimusta Lapin yliopiston kanssa. Hän sanoo, että sota loppuu joskus ja silloin pitää pohtia, onko tieteentekijöillä yhteistä maaperää ja pohjaa yhteistyön uudelleen jatkamiseen arktisella alueella.

– Siinä tieteellinen työ on paras mahdollinen keino. Saavutetut tutkimustulokset eivät katoa minnekään, eikä ilmastonmuutos, Heininen sanoo.

Tiedekunnan ensimmäinen tapaus

Lapin yliopiston yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan dekaani Merja Laitinen kertoo, että Lassi Heinisellä on ollut emeritusprofessorina ohjausvastuulla muutamia jatko-opiskelijoita. Yleensä ottaen emeritusprofessorien tehtävänä on jollain tapaa tukea yliopiston perustehtäviä, lähinnä jatkokoulutusta tai tutkimusta.

Lassi Heinisen emeritussopimus irtisanottiin tiistaina perustuen tietoihin Heinisen Venäjä-yhteistyöstä.

– On harvinaista että emeritussopimus irtisanotaan. Tämä on tiedekunnassamme ensimmäinen tapaus, Laitinen sanoo.

Suomalaiset yliopistot ovat lopettaneet yhteistyön venäläisten yliopistojen kanssa sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan vuonna 2022.

Silloin, kun organisaatiot lopettavat yhteistyön, se tarkoittaa käytännössä sitä, että yksittäiset tutkijat ja opettajat joutuvat katkaisemaan pitkiäkin henkilökohtaisia opetus- ja tutkimusyhteistyösuhteita. Organisaatioiden yhteistyö nojautuu ihmisten väliseen vuorovaikutukseen ja toimintaan.

Laitinen sanoo, että Lassi Heinisellä on aktiiviset yhteistyösuhteet erityisesti kansainvälisessä tiedeyhteisössä, eikä emeritussopimuksen irtisanominen niitä katkaise. Se purkaa ainoastaan Heinisen emeritusstatuksen suhteessa tiedekuntaan.

Suosittelemme