Real Madrid teki sen jälleen! Älytöntä draamaa Mestarien liigan välierissä – kutkuttava finaalipari

Real Madrid voitti huiman välierätaiston Bayern Müncheniä vastaan lukemin 2–1. Bayern johti vierasottelua, mutta sen jälkeen Madrid teki jälleen kerran yhden historiaan jäävän ihmenousun.

Real Madrid juhlii.
Real Madrid on jälleen Mestarien liigan finaalijoukkue. Kuva: All Over Press
Mika Halonen

Keskiviikkoiltana Madridissa ratkaistiin, meneekö Real Madrid vai Bayern München jalkapallon miesten Mestarien liigan finaaliin Borussia Dortmundin seuraksi.

Tiistaina Dortmund oli tuottanut ökyporukka PSG:lle jälleen yhden suuren europettymyksen. Dortmund on Mestarien liigassa kauden sensaatio, sillä se on kotimaansa sarjassa vasta viidentenä ja pelannut siellä huonoimman kautensa yhdeksään vuoteen.

Dortmund on voittanut Mestarien liigan kerran, kun se vuoden 1997 finaalissa kaatoi Juventuksen. Lisäksi Dortmund on pelannut finaalissa 2013, kun vastassa oli Bayern, joka voitti 2–1.

Mestarien liigan nimellä Euroopan arvostetuimmasta pokaalista on pelattu kaudesta 1992–93 lähtien. Sen jälkeen Bayern on ollut finaalissa kuusi kertaa ja voittanut kolmesti (2001, 2013, 2020).

Real Madrid on puolestaan Mestarien liigan tai sitä edeltäneen Euroopan Cupin ylivoimainen valtias 17 finaalipaikallaan ja 14 mestaruudellaan, joista viisi viimeisintä keväästä 2014 lähtien.

Mestarien liigan aikakaudella Real on ollut finaalissa kahdeksan kertaa ja voittanut jokaisen.

Real Madridin faneja.
Realin kannattajat ottivat joukkueensa bussin vastaan stadionille. Kuva: EPA-EFE / AOP

Real hallitsi

Realin ja Bayernin ensimmäinen osaottelu oli päättynyt 2–2-tasapeliin. Toinen osaottelu käynnistyi vauhdikkaasti päästä päähän, mutta sen jälkeen Real otti vankan hallinnan. Avausjaksolla madridilaiset veivät maalintekoyritykset 8–2 ja maaliodottaman 0,71–0,10.

Lähimmäksi maalia Real pääsi 13. minuutilla, kun Bayernin konkari Manuel Neuer torjui Vinicius Juniorin napakan ja matalan vedon tolppaan. Irtopalloon pääsi vielä Rodrygo, mutta tämän epäonnistuneen vedon Neuer torjui istuessaan maassa.

Vinicius Junior.
Vinicius Junior tuotti jälleen nopeudellaan jatkuvasti päänvaivaa vastustajan puolustukselle. Kuva: All Over Press

28. minuutilla Harry Kane täräytti rangaistusalueen rajalta hienon volleyvedon, mutta niukasti etutolpasta ohi. Kane, 30, on ollut yksi kauden suurista puheenaiheista. Vaikka Kane on Euroopan sarjojen ylivoimainen ykkösmaalitykki, jää Bayern ilman pokaalia ensi kertaa 11 vuoteen.

”Kane on tuonut häviämisen kulttuurin Tottenhamista Bayerniin”, on vitsailtu.

Harry Kane.
Harry Kanen ensimmäisestä Bayern-kaudesta tuli seuratasolla katastrofi. Kuva: All Over Press

Toisella puoliajalla 38-vuotias Neuer ilmoittautui ottelun ykköshahmoksi. Ensin 55. minuutilla Rodrygo ohjasi pallon käytännössä tyhjästä maalista maalin ohi.

59. minuutilla Neuer otti komean torjunnan Rodrygon vapaapotkuun ja 60. minuutilla vähintään yhtä näyttävän yhden käden torjunnan Viniciuksen kovaan tykitykseen rangaistuspilkulta.

Manuel Neuer.
Manuel Neuer oli todellinen muuri maalillaan – melkein loppuun saakka. Kuva: All Over Press

Johan alkoi tapahtua

68. minuutilla Bayern iski vastahyökkäyksestä. Pikakiituri Alphonso Davies sai pitkän syötön vasempaan laitaan, ajoi rangaistusalueelle, harhautti Real-toppari Antonio Rüdigerin ja laukoi upeasti takayläkulmaan.

Alphonso Davies.
Alphonso Davies laukoi häikäisevän osuman. Kuva: All Over Press

71. minuutilla Real juhli jo tasoitusmaalia. Pallo pomppi kulmapotkussa Bayern-pelaajien jalkojen kautta verkkoon, mutta osuma hylättiin nopeasti videotarkastelun kautta. Realin kapteeni Nacho Fernandez oli selvästi työntänyt Bayernin Joshua Kimmichia kaksin käsin naamasta.

Tuon jälkeen Bayern puolusti loistavasti. Näytti jo, että Real Madrid voisi jäädä maalitta. Se olisi ollut vasta kolmas kerta (edelliset 1976 ja 2001) Bayernia vastaan joukkueiden 88 kohtaamisessa historian saatossa.

Mutta Real Madrid ei olisi Real Madrid – Euroopan kilpailujen dominoivin seura – ellei ottelu olisi kääntynyt.

88. minuutilla Neuer mureni. Hän torjui Viniciuksen kevyen kaukovedon suoraan eteensä, josta Joselu latasi sen verkkoon.

Joselu.
Joselu käytti ensin hyväkseen Manuel Neuerin hassin... Kuva: All Over Press

Juuri, kun toinen puoliaika kääntyi lisäajalle, Realin myllytys Bayernin rangaistusalueella päättyi Joselun ohjaukseen viidestä metristä: 2–1. Epätodennäköinen nappikeskityksen antaja oli toppari Rüdiger. Aluksi tilanne liputettiin paitsioksi, mutta videotarkastelu osoitti, ettei tilanteessa ollut paitsiota.

Epätodennäköinen oli ratkaisijakin. Joselu tuli vaihdosta kehiin vasta 81. minuutilla. Hän on iskenyt tällä kaudella Realille yhdeksän liigamaalia ja viisi osumaa Mestarien liigassa.

Joselu.
...sitten Joselu ohjasi viidestä metristä ottelun ja otteluparin voittomaalin. Kuva: EPA-EFE / AOP

Videotarkastelujen ja maalijuhlintojen vuoksi ottelussa annettiin lisäaikaa yhdeksän minuuttia, joka venyi peräti 15 minuuttiin. Lisäajalla saatiin vielä erikoinen selkkaus, kun ajassa 90+13. Bayern laukoi pallon maaliin. Erotuomari Szymon Marciniak oli kuitenkin viheltänyt tilanteen jo sitä ennen paitsioksi, ja Realin pelaajat olivat lopettaneet pelaamisen.

Erikoista tilanteessa oli se, että VAR-aikakaudella tilanteet katsotaan yleensä loppuun saakka varmuuden varalta, ja mahdollisia paitsioita voidaan miettiä tilanteen päätyttyä. Siksi tilanne luonnollisesti aiheutti raivoa Bayern-leirissä.

Sama taika

Esimerkiksi BBC:n seuranta täyttyi ottelun jälkeen samasta, tutusta ihmettelystä.

– Joitakin uusia pelaajia Real Madridissa, mutta sama vanha taika. He eivät koskaan tiedä, milloin antaa periksi, ja he näyttävät aina löytävän tavan voittoon, pohti entinen Real Madrid -pelaaja Steve McManaman.

– Se on poikkeuksellista. Tämä stadion on niin maaginen paikka, varsinkin tällaisina iltoina. Et ymmärrä, kuinka taianomaista se on, ennen kuin olet täällä. Näitä asioita tapahtuu Real Madridille, ja niitä tapahtuu koko ajan, totesi Madridista Pat Nevin BBC:n radiolle.

– Emme ole yllättyneitä Real Madridista. Eivät he ole olleet mahtavia tämän Mestarien liigan kauden aikana, mielestäni Manchester Cityn olisi pitänyt voittaa heidät. Mutta historian kanssa ei voi kiistellä. Se on Real Madridin historiaa. Jotain, mitä voit heiltä odottaa, ManU-legenda Paul Scholes hämmästeli.

Wembleyn finaali

Oli jo tiedossa, että seuran mittapuulle surkean kauden Bundesliigassa pelanneen Bayernin päävalmentaja Thomas Tuchel jättää seuran. Hän aloitti Münchenissä maaliskuussa 2023. Nyt varmistui, että Bayern jää ilman merkittävää pokaalia ensi kertaa 11 vuoteen.

Real Madridin päävalmentaja Carlo Ancelotti voi sen sijaan juhlia uransa viidettä Mestarien liigan voittoa. Jo neljä (kaksi Milanissa, kaksi Real Madridissa) on kaikkien aikojen ennätys. Real palasi tänä vuonna myös La Ligan mestariksi.

Thomas Tuchel.
Thomas Tuchel ei saanut vaikealle kaudelle ja Bayern-pestilleen lohdullista päätöstä. Kuva: All Over Press
Carlo Ancelotti.
Carlo Ancelottin kausi puolestaan päättyy tutuissa merkeissä: Mestarien liigan finaalissa. Kuva: All Over Press

Mestarien liigan loppuottelu pelataan Lontoon Wembleyllä 1. kesäkuuta. Vastakkain ovat suuryllättäjä ja joukkue, jonka finaalipaikka ei voi ketään enää yllättää.

Finaaliin päättyy myös kaksi huimaa aikakautta: Dortmundin Marco Reus ja Realin Luka Modric pelaavat seuroissaan viimeiset ottelut Wembleyllä. Molemmat ovat edustaneet seurojaan 12 kautta.

Eikä latausta vähennä sekään, että tämän hetken ehkä maailman paras pelaaja, ainakin keskikenttäpelaaja, Jude Bellingham päättää debyyttikautensa Real-paidassa kohtaamalla entisen seuransa.

– He puhuvat siitä, kuinka he voittivat 14. kertaa Mestarien liigan ja kuinka he haluavat 15:nnen. Täällä ei olla koskaan tyytyväisiä. Pelaajat tuntevat olevansa kuin perhe ja fanit tuntevat olevansa kuin perhe, Bellingham hehkutti nykyistä seuraansa.

– Wembleyllä Dortmundia vastaan. ​​Se on outoa, en voi uskoa sitä. Kun olin seitsemänvuotias Birminghamissa, näin unta tällaisista illoista.

Jude Bellingham.
Jude Bellingham tuskin pystyi edes unelmoimaan tällaisesta startista Real Madrid -uralleen. Keskikenttäpelaajana 18 maalia Espanjan liigassa, Mestarien liigassa 4 maalia ja 4 maalisyöttöä. Kuva: All Over Press