Biden CNN:lle: Keskeytämme pommien ja tykistöammusten viennin, jos Israel hyökkää Rafahiin

Biden myönsi, että Israel on käyttänyt Yhdysvaltojen toimittamia pommeja palestiinalaissiviilien tappamisessa Gazassa.

Joe Biden i en mörkblå kostym med slips tittar åt sidan och har på sig solglasögon.
Toistaiseksi Israel ei ole ylittänyt punaista rajaa Rafahissa, sanoo Biden. Kuva: Lehtikuva / AFP / Drew Angerer
Inka Haukka,
STT

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on sanonut ensimmäistä kertaa, että Yhdysvallat keskeyttää tykistöammusten ja pommien toimittamisen Israelille, jos maan pääministeri Benjamin Netanjahu määrää laajan maaoperaation Rafahiin Gazan eteläosissa.

Biden lisäksi myönsi uutiskanava CNN:n haastattelussa, että Israel on käyttänyt Yhdysvaltain toimittamia pommeja palestiinalaissiviilien tappamisessa Gazassa.

Yhdysvallat pysäytti 3 500 pommin toimituksen Israeliin viime viikolla. Bidenin hallinto teki päätöksen, kun näytti siltä, ​​​​että Israel oli Rafahiin kohdistuvan laajan maaoperaation kynnyksellä.

Israel on jo pitkään uhannut hyökkäävänsä Rafahiin, jossa on tällä hetkellä reilusti toista miljoonaa taisteluja paennutta ihmistä.

– Olen tehnyt selväksi Bibille (Netanjahulle) ja sotakabinetille: he eivät tule saamaan tukeamme, jos he hyökkäävät [Rafahin] asutuskeskuksiin, Biden totesi.

Viime päivinä Israel on tehnyt ilmaiskuja Rafahiin. Tiistaina Israel myös vyörytti panssarivaunuja alueelle, mutta on kuvaillut operaatiota rajatuksi. Toistaiseksi Israel ei ole ylittänyt punaista rajaa Rafahissa, sanoo Biden.

Biden kertoi haastattelussa lisäksi varoittaneensa Netanjahua, ettei Israel tekisi samoja virheitä, mitä Yhdysvallat teki aikoinaan Afganistanin ja Irakin sodan suhteen.

Monet demokraattipuolueen jäsenet ovat vaatineet viime aikoina painokkaasti Bidenia keskeyttämään asetoimitukset Israeliin samaan aikaan, kun Gazan humanitäärinen kriisi syvenee.

Bidenin mukaan Yhdysvallat jatkaa yhä puolustusaseiden toimittamista Israeliin.

”Trump ei tule hyväksymään vaalitulosta”

Biden totesi haastattelussa lisäksi, ettei entinen presidentti Donald Trump tule hyväksymään marraskuun presidentinvaalien tulosta, mikäli häviää vaalit.

– Lupaan, että hän hyväksy [vaalitulosta], mikä on vaarallista, Biden sanoi.

Trump ei hyväksynyt vuoden 2020 vaalitappiotaan, ja häntä vastaan on nostettu rikossyytteitä pyrkimyksistä kumota kyseisten vaalien tulos.

Trumpin kannattajat myös hyökkäsivät kongressitaloon vuoden 2021 tammikuussa kesken Bidenin vaalivoiton vahvistamisen.

Suosittelemme