Hyppää pääsisältöön

Sisältöä aiheesta Perjantai

Pääsisältö

”Isi menee ilman housuja farkkumunan sisään” – tällainen on Windows95man arkielämässä

Windows95man eli taiteilija Teemu Keisteri on villi ja vapaa perheenisä, joka ei tunne häpeää. Hän kokee täydellisen vapauden alastomana.

No shame, Windows95man

Windows95man eli taiteilija Teemu Keisteri on villi ja vapaa perheenisä, joka ei tunne häpeää. Hän kokee täydellisen vapauden alastomana. "Mitä enemmän herätän ällötystä, innostusta, vihaa - jes!" Ohjaaja Sara Rigatelli.

Olympialaisiin tähtäävä Janne Saarinen murtuu kyyneliin, kun perhe tukee liikuttavalla tavalla: ”Ei määritä sinua ihmisenä”

Näyttelijä ja radiojuontaja kertoo Yle Perjantaissa, miten kotikasvatus on vaikuttanut siihen, että hän uskaltaa yrittää talviolympialaisiin ilman lajikokemusta.

Ääniviesti perheeltä herkistää Janne Saarisen

Näyttelijä Janne Saarinen ei häpeillyt julistaa, että hän edustaisi Suomea olympialaisissa ilman lajikokemusta. Kirjailija Marja Kyllönen halvaantui häpeästä yli 20 vuodeksi. Perjantai-dokkari: No shame, Windows95man

Nuoret K-pop-fanit piinasivat 63-vuotiasta Heidi Dayta kuukausia vihakampanjalla – kertoo nyt, miksi jaksaa yhä fanittaa

Yli kuusikymppisessä K-pop-fanissa ei ole mitään kummallista, sanoo Heidi Day. Kaikki teinifanit eivät ole tästä samaa mieltä, minkä Day on oppinut karulla tavalla.

Perjantai-dokkari: Liian vanha faniksi

Heidiä on haukuttu pedofiiliksi ja likaiseksi vanhaksi naiseksi, koska hän fanittaa kuusikymppisenä K-poppia. Fanitus ei Heidin mielestä katso ikää. Ohjaaja Jenna Lahti.

Näin ikä ja sukupuoli vaikuttavat siihen, saatko töitä – ideaalityöntekijän parasta ennen -päivä tulee pelottavan nopeasti

Yle Perjantaissa keskustellaan ikäsyrjinnästä työelämässä ja yhteiskunnassa. Vieraina ovat Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja professori Harri Melin.

Perjantai kaivaa rollaattorit ja kiikkutuolit esiin

Kävelevä raskausriski vai vanha ja tehoton? Olemme kaikki ikäsyrjinnän syyllisiä ja uhreja. Sean Ricksin vieraina Tehyn pj. Millariikka Rytkönen ja professori Harri Melin. Perjantai-dokkari: Liian vanha faniksi.

Uskossa elävä Lilja, 15, valitsee rukoilun ryyppäämisen sijaan ja seurustelisi vain päästäkseen naimisiin

Uskossa elävä Lilja kamppailee kahden puolensa kanssa. Konservatiivinen puoli pelkää, että väärät päätökset vievät helvettiin. Liberaalit arvot taas eivät meinaa sopia uskovien piireihin.

Lilja ei halua helvettiin

Lilja, 15, oli varma että helvetti odottaa ja valvoi yöt saatananpelossa. Nyt meikkaamista ja rukoilua rakastava teini on ulkopuolinen. Löytyykö henkinen koti ateistien vai uskovien luota? Ohjaaja Reetta Kauranen.

Tuomas Enbuske tuli uskoon loogisen päättelyn avulla: ”Luulin, että Pyhän Hengen kosketus on naisten ja helluntailaisten juttuja”

Yksi aiemmin Suomen tunnetuimmista ateisteista, toimittaja Tuomas Enbuske on tullut uskoon. Enbuske kertoo synneistään ja maailmankuvastaan Yle Perjantaissa.

Logiikkaan ja järkeen luottava Enbuske alkoi uskoa uskomiseen

Tuomas Enbuske koki Pyhän Hengen kosketuksen, vaikka oli ollut kiihkeä ateisti. Elämme epävarmoja aikoja. Onko maallisuus tullut tiensä päähän? Valitseeko järkevä nyt uskon? Perjantai-dokkari: Lilja ei halua helvettiin.

”Yhtäkkiä olen housut veressä” – Elina Soikkasen sairaus on Suomessa jo niin yleinen, että lääkäri pitää sitä kansantautina

Useat lääkärit eivät uskoneet, että Elina Soikkanen on sairas. Endometrioosi koskettaa satoja tuhansia suomalaisia, mutta se tunnistetaan kuitenkin harvoin.

Kipujani ei uskota

Verta tuli hirveästi. Kipu tuli aaltoina ja taju meinasi lähteä. Elinan kovia kipuja on aina vähätelty. Lääkäreillä kesti yli 20 vuotta tunnistaa, että Elina sairastaa parantumatonta endometrioosia. Ohjaaja Jenna Lahti.

Moni tahtoisi diagnosoida 12-vuotiaan epäillyn ampujan, mutta somelääkäri Anni Saukkola toppuuttelee: ”Se on aika haitallista”

Psykiatriaan erikoistuva lääkäri Anni Saukkola pohtii Yle Perjantaissa, miksi ihmiset kaipaavat nyky-yhteiskunnassa diagnooseja niin itselleen kuin muille.

Somelääkärillä on painavaa asiaa diagnooseista

Diagnooseja halutaan ja niillä rakennetaan identiteettiä, sanoo lääkäri Anni Saukkola. Vaivojen ylihoito on silti haitallista. Joskus taas edes välttämätöntä diagnoosia ei heru. Perjantai-dokkari: Kipujani ei uskota.

Entinen vajaamielislaitos nostaa tunteet pintaan – ”Ylinen oli koti”, sanoo pitkäaikainen asukas Seppo Viitanen

Kehitysvammaisjärjestöjen mielestä ihmisiä uhkaa uuslaitostuminen, kun hyvinvointialueita johdetaan talous ja resurssit edellä. Säästöjen hintana ovat perus- ja ihmisoikeudet. Olivatko suljetut laitokset sittenkin hyvä vaihtoehto?

Kehitysvammaisten kylä

Se oli satojen kehitysvammaisten koti. Kun Ylisen vajaamielislaitos perustettiin 1960-luvulla, sitä pidettiin aikansa edelläkävijänä. Mitä tarinaa tuhotut seinät kertovat tänään? Ohjaaja Ami Assulin.

Kylmää, kovaa ja ”sanelun makua” – arkkipiispa Tapio Luoma arvostelee hallitusta kansalaisten käyttämisestä pelinappuloina

”Taloudellisia ohjeita arkkipiispa ei voi antaa. Sen voin kuitenkin nostaa esiin, minkälaisen ihmiskuvan perusteella teemme politiikkaa tässä yhteiskunnassa”, Tapio Luoma sanoo Yle Perjantaissa.

Arkkipiispa joutuu tiukkaan visailuun ihmisarvosta

Arkkipiispa Tapio Luoman mielestä ihmisen arvoa ei määrittele se, onko hän palkkatyössä. Onko hurskas ajatus unohtunut nyky-Suomessa? Ketkä ovat arvokkaampia kuin toiset? Perjantai-dokkari: Kehitysvammaisten kylä.

Leukemiaa sairastava Eela Mällinen, 11, ei enää pelkää syöpää – tässä kolme syytä, miksi sinunkaan ei kannattaisi

Suomalaiset pelkäävät kaikista sairauksista eniten syöpää. Leukemiaa sairastavalle Eelalle syöpä on tullut tutuksi, eikä enää pelkää - lue jutusta kolme syytä, miksi sinunkaan ei kannattaisi.

Paranethan, Eela

"En pelkää syöpää, se on tullut minulle tutuksi". Leukemiaa sairastava 11-vuotias Eela on elänyt eristyksissä puolentoista vuoden ajan. Nyt hän haaveilee palaavansa kouluun ystäviensä luokse. Ohjaaja Noora Haapaniemi.

Krista Launonen melkein kuoli, koska ei saanut hoitoa ajoissa – kokee, että avun saaminen on ”naamavärkistä kiinni”

Yle Perjantaissa keskustellaan siitä, mihin rahat terveydenhuoltojärjestelmässä uppoavat, ja pitääkö hoitoa saadakseen olla vaativa ja kiukkuinen.

Syöpään kuoleva sekä terveysoikeuden professori latelevat suoria sanoja

Parantumatonta syöpää sairastava Krista Launonen ihmettelee, miksi hoitoon ei pääse ajoissa. Professori Lasse Lehtosen mukaan terveydenhoito on nykyisellään tehoton helvetinkone. Perjantai-dokkari: Paranethan, Eela.

Ylpeästi venäläinen

"Olen ylpeästi venäläinen, rakastan kotimaatani" Suomenvenäläiset nuoret Ruslan, Vladislav ja Darina keskustelevat ennakkoluuloista. Mitä tehdä, kun koet olevasi vihollinen rajan molemmin puolin? Ohjaaja Sanna Ihalainen.

Ben Zyskowicz suhtautuu ristiriitaisesti suomalaiseen kansallismielisyyteen

Mikä on hyvää kansallismielisyyttä, mikä tuhoisaa? Nationalismi ja juutalaisviha voimistuvat. Onko meistä kansanedustaja Ben Zyskowiczin mielestä yhtenäiseksi kansaksi? Perjantai-dokkari: Ylpeästi venäläinen.

Vuokra alle 300 euroa kuussa ja asuntojen ovet pidetään auki – tällainen on Tupsula, jonne ei kuka tahansa pääse asumaan

Yksinasuminen on kasvava ongelma: syntyvyys laskee ja hyvinvointivaltion rahoittaminen vaikeutuu. Opiskelijat halutaan kimppakämppiin. Voisitko sinä asua 42 teekkarin kanssa saman katon alla?

Kämppiksenä 42 teekkaria

Tampereen kerrostalo Tupsulassa ei lukita kämppien ovia. Käytävää koristaa WC-pönttö ja pihaa bussipysäkin katolle kyhätty terassi. Pian teekkareiden on aika luopua yhteisestä kodistaan. Ohjaaja Noora Haapaniemi.

Sirkusisovanhemmuus on tehnyt lasten hoitamisesta uuvuttavan erityisjärjestelyn, sanoo pienen lapsen äiti Anna Munsterhjelm

Nuorisoalan toiminnanjohtaja kertoo Yle Perjantaissa, millaista oli hankkia lapsi yksin. Munsterhjelm kaipaa kovasti oman lapsuutensa luontevaa isovanhemmuutta takaisin.

Yksin asuvat sivuutetaan monin tavoin

Suomessa on jo 1,3 miljoonaa yksin asuvaa. Mikä meitä ajaa yksinäisyyteen? Vieraina toiminnanjohtaja Anna Munsterhjelm ja Yksinasuvat ry:n puheenjohtaja Raija Eeva. Perjantai-dokkari: Kämppiksenä 42 teekkaria.

Altti eli unelmaansa Espanjassa, kunnes kaikki romahti – päätyi kadulle suomalaisten suosikkikohteessa

Altti jäi kodittomaksi kolme vuotta sitten. Keskiluokkaisen elämän romahduttivat puolison kuolema, työttömyys ja vakava sairastuminen.

Asunnoton Aurinkorannikolla

69-vuotias Altti jäi kodittomaksi suomalaisten suosimassa Fuengirolassa. Keskiluokkaisen elämän romahduttivat puolison kuolema, työttömyys ja vakava sairaus. Nyt Altti haluaa palata Suomeen. Ohjaaja Roope Kariniemi.

Krista Kiuru: Jos työnnämme 100 000 uutta ihmistä toimeentulotuelle, suomalaiset eivät pärjää

Kansanedustaja Krista Kiuru (sd.) uskoo, että yhteiskunta ei enää ole se trampoliini, joka ottaa vastaan, jos elämältä putoaa pohja. Kiuru nähdään vieraana Yle Perjantain jaksossa Mitä jos en enää pärjää?

Vieläkö Suomi auttaa, jos elämä paiskaa asvalttiin?

Jos elämältä putoaa pohja, vieläkö yhteiskunta ottaa kopin? Palvelujen kulisseissa on hätä, sanoo kansanedustaja Krista Kiuru. Milloin elämä on uhannut pettää Kiurun?

Huumeidenkäyttäjät tahtoisivat pois julkisista vessoista: ”Monelta ystävältä puuttuu käsi tai jalka”, sanoo 20 vuotta käyttänyt Mika

Huumeiden käyttöhuoneet herättävät paljon kiihkeää puoltamista ja vastustusta Suomessa. Nyt terveydenhuollon ammattilaiset ja huumeidenkäyttäjät kertovat oman näkökulmansa.

Täällä saa piikittää

Kööpenhaminan käyttöhuoneissa kulutetaan jopa satoja huumeannoksia päivässä. Joillekin huoneet ovat ainoita turvallisia paikkoja olla. "On helpompaa auttaa elävää kuin kuollutta." Ohjaaja Hilma Toivonen.

Vuoden päihdelääkäri seurasi pienenä, kun oma äiti vajosi sekakäyttöhelvettiin – tarjoaa nyt neljä ratkaisuehdotusta Suomen huumeongelmaan

Somessa Lääkäri-Attena tunnettu Atte Virolainen väittää, että päättäjien faktat ja halu ymmärtää ovat hukassa, kun pitäisi puhua huumeidenkäyttäjistä ja huumepolitiikasta.

Kokemusasiantuntija ja päihdelääkäri ruotivat huumeisiin liittyviä asenteita

Mia Ekberg valvoi huumeissa kaksi viikkoa putkeen ja oli kuolla monta kertaa. Huumeet ovat täällä jäädäkseen ja tilanne pahenee koko ajan, sanoo päihdelääkäri Atte Virolainen. Perjantai-dokkari: Täällä saa piikittää.

Ällistyttävä Pauli Halonen, 13, oppii lähes mitä vain, sillä hän harjoitteli pienenä tärkeän taidon

Pauli Halonen on poikkeuksellisen utelias ja lahjakas lapsi. Hän haluaisi oppia kaiken ja tietää kaiken.

Ällistyttävä Pauli

Pauli Halonen on poikkeuksellisen utelias ja lahjakas lapsi. Hän haluaisi oppia kaiken ja tietää kaiken. Hän räppää, dubbaa, taikoo ja nyrkkeilee. Pysytkö sinä Paulin perässä? Ohjaaja Sara Rigatelli.

Suomalaiset johtajat luulevat olevansa muita parempia, ja sen taustalla on ajatus, että huono-osaisuus on oma vika, sanoo Sami Itani

Sami Itani on entinen Suomen urheiluliiton puheenjohtaja ja kymmenottelija, joka huomasi eräänä päivänä menettäneensä puhekykynsä syvän burnoutin vuoksi. Itani nähdään Yle Perjantain vieraana.

Muotisuunnittelijan sisarukset ovat huippuhiihtäjiä – ex-kymmenottelija ei pidä itseään lahjakkaana

On valhe väittää lapselle, että hänestä voi tulla mitä vain, sanoo ex-urheilija Sami Itani. Muotisuunnittelija Katri Niskasen mielestä lahjakkuus kasvaa intohimosta ja kodin tuesta. Perjantai-dokkari: Ällistyttävä Pauli.

Äiti, jolla on kehitysvamma

Kirsin molemmat lapset on huostaanotettu. Vaikka Kirsi ei asu lastensa kanssa, äitiys on hänelle kaikkein tärkein asia. "Olen sellainen leijonaemo, että mä suojelen minun lapsiani." Ohjaaja: Roosa Maskonen.

Leikata pitää, mutta nyt leikataan väärin, sanoo taloustieteilijä Sixten Korkman: ”Toivon kaikkiin kohdistuvaa kipupakettia”

Sixten Korkman oli 1990-luvulla laman aikaan mukana suunnittelemassa pieleen menneitä säästötoimenpiteitä. Hallituksella olisi vielä aikaa miettiä ratkaisujaan, ekonomisti sanoo Yle Perjantaissa.

Päävieras Sixten Korkmanilla on kokemusta köyhästä lapsuudesta

Perheiltä leikkaaminen on tyhmää politiikkaa, sanoo taloustieteilijä Sixten Korkman. Miksi yhteiskunnassamme pesukoneen hajoaminen voi viedä lapsiperheen leipäjonoon? Perjantai-dokkari: Äiti, jolla on kehitysvamma.

Erikoislähetys! Mitkä Perjantai-dokkarit ovat pistäneet miettimään kovimmin?

Yle Areenassa on jo yli 260 Perjantai-dokkaria. Dokkarisarja on palkittu Kultaisella Venlalla, ja nyt katsojat äänestivät dokkareista omat suosikkinsa. Mitkä kolme tarinaa ovat mietityttäneet katsojia eniten?

Pitäisikö jokaisen nähdä vainaja? Asiantuntija kehottaa menemään vaikeaa tunnetta kohti, sillä harva katuu

Miranda Koskisen mukaan on yleistä, että kuolleen läheisen näkeminen on myönteinen kokemus, vaikka se pelottaisi etukäteen.

Sisäinen kauneus

Lääkäri Saku Pelttarilla on pakkomielle opetella ihmiskehon jokainen luu, hermo ja suoni. Ruumiinavausharjoituksessa lääkäriopiskelijat tutkivat ihmisen sisäisen maailman palasia. Ohjaaja Jaakko Suorsa.

Ihmiset valehtelevat itselleen kalenterinsa sisällöstä, ja se tekee meistä tyhmempiä, uskoo tietokirjailija Pauli Aalto-Setälä

Älykkyysosamäärässämme ei ole tapahtunut muutosta, mutta osaamisessamme on, huomauttaa Pauli Aalto-Setälä, joka nähdään Sean Ricksin vieraana Yle Perjantain jaksossa Tuleeko meistä tyhmempiä?

Kevään ensimmäisessä lähetyksessä vieraina Pauli Aalto-Setälä ja Anna Hollingsworth

Meistä on tulossa tyhmempiä, sanoo tietokirjailija Pauli Aalto-Setälä. Some tekee sivistymisestä vaikeampaa. Faktantarkistaja Anna Hollingsworth taistelee salaliittoteorioita vastaan. Perjantai-dokkari: Sisäinen kauneus.

Perjantai pistää miettimään.

Yle TV1 klo 21.05.

Perjantai kuvataan joka viikko suorana Tampereen keskustassa G Livelabissa.

Katso tästä ohjeet, kuinka voit tulla katsomaan lähetystä paikan päälle.

Haluatko ottaa yhteyttä Perjantain toimitukseen?

Yhteystietoihin pääset tästä.