Vesku-sääksi selvisi muuttomatkasta hengissä – Venäjän gps-häirintä sai fanit pelkäämään jo pahinta

Veskun muuttomatkan seuranta päättyy, ja nyt julistamme Veskun ja sen puolison Piritan pesälle pesimärauhan. Kokosimme sinulle kohokohdat Veskun reissusta Korsikalta Paltamoon.

Vesku-sääksi pesällään.
Vesku pääsi perille. Kuva on koostettu kahdesta valokuvasta. Kuvanmuokkaus: Kukka Ström
Tekijät
Kukka Ström
Anna-Kaisa Brenner
Tiina Jensen
Heidi Brucker

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Seurasimme kalasääskikoiras Veskun muuttomatkaa Korsikasta Kainuuseen huhtikuun ajan. Tämä päivittyvä artikkeli kertoi Veskun matkan etenemisestä. Voit katsella Veskun muuttomatkaa kartalla.

30.4. Tällainen oli Veskun muuttomatka

Nyt saa huokaista helpotuksesta. Poika tuli kotiin, ja jälleennäkeminen Piritta-puolison kanssa oli lämmin.

Tiedetään, että linnut tunnistavat toisensa äänen ja ulkonäön perusteella, mutta tuntuu silti hämmästyttävältä, miten sääksiparit osaavat kevät toisensa jälkeen saapua pesälle samaan aikaan, vaikka ne eivät talvehdi eivätkä muuta yhdessä.

Veskun muutto Korsikalta Kainuun Paltamoon oli jännittävä. Aluksi matka eteni nopeasti jopa 300 km päivävauhtia. Reitti oli kuin kulttuurimatkailijan unelma: Firenze, Wien, Varsova… Todellisuudessa yöpymispaikan määritteli nälkä. Ilman sopivia kalastuskohteita lintu ei olisi selvinnyt hengissä.

Baltiaa lähestyttäessä Veskun matka näytti uhkaavasti tyssänneen Kaliningradiin. Uutisotsikoista tuttu Venäjän gps-häirintä katkaisi kahdeksi viikoksi linnun satelliittiseurannan ja jätti yleisön epätietoisuuteen. Moni kyseli, onko linnulle tapahtunut jotain ikävää.

Sääksiasiantuntijamme, biologi Vesa Hyyryläinen ei kuitenkaan menettänyt toivoaan.

– Olin koko ajan optimisti, koska kokemukseni perusteella osasin odottaa, että tiedossa on happy end. Veskulla on ollut tapana viipyä katvealueella kalastelemassa parikin viikkoa.

Loppumatka sujui Veskulta kuin siivillä. Viron ilmatilasta lähdettyään lintu ei juuri jarrutellut, ja Paltamon pesä sekä Piritta häämöttivät sen näkökentässä viimein eilen iltapäivällä.

Nyt annamme Veskulle sekä Piritalle pesimärauhan ja siirrymme toiselle pesälle seuraamaan Pesäliveä.

Tämäkin linnunpesä sijaitsee Paltamossa. Siellä on jo käynyt monenlaista lintua kurkkimassa, muun muassa viime vuoden Pesälivestä tuttu kalasääski Liisa.

Pesän ottaa haltuunsa hetkenä minä hyvänsä uusi valtiaspari, eikä lintulajista ole vielä ollenkaan varmuutta. Pesällä on näkynyt esimerkiksi muuttohaukkoja, joten tiedossa saattaa olla vielä vaikka millaista lintujen välistä draamaa.

Kiitos kaikille Veskun muuttomatkaa seuranneille. Tule mukaan seuraamaan Pesäliveä – kerromme sen yhteydessä kesällä myös Veskun ja Piritan tuoreimmista kuulumisista.

Vaalea pitkätukkainen biologi Vesa Hyyryläinen maastopuvussaan kainuulaisella talvisella suolla.
Sääksiasiantuntijamme, biologi Vesa Hyyryläinen on tyytyväinen Veskun onnistuneesta muuttomatkasta takaisin kotipesälle Paltamoon. Kuva: Anna-Kaisa Brenner / Yle

29.4. Vesku saapui kotiin – Piritta oli jo pesällä odottamassa!

Huippu-uutisia Paltamosta: kalasääski Veskun jännittävä muuttomatka on onnellisesti päättynyt ja se on saapunut omalle tutulle kotipesälleen Piritta-puolisonsa luokse!

Viime yön Vesku vietti Maaninkajärvellä, josta se lähti jo aamuvarhaisella kohti Paltamoa.

Sääksiasiantuntija, biologi Vesa Hyyryläinen kertoo kiikaroineensa pesää aamupäivällä, jolloin hän havaitsi, että pesässä istui lintu. Se oli Piritta, joka odotti jo Veskua saapuvaksi.

Alkuillasta Hyyryläinen lähti tarkistamaan tilannetta, ja tällä kertaa vastassa oli kaunein mahdollinen näky.

– Hienossa tasalatvaisessa aihkissa eli ikivanhassa männyssä olevassa pesässä istui nyt kaksi lintua – Piritta ja Vesku. Molempien muuttomatka on päättynyt onnellisesti, ja pari sai jälleen toisensa. Tämä on myös itselleni herkkä ja upea hetki, iloitsee Hyyryläinen.

Paikannustiedon mukaan Vesku oli saapunut pesälle klo 14. Vielä illalla linnut istuivat varsin lemmekkäästi vierekkäin, mutta pian Piritta alkoi kerjätä ruokaa kovalla äänellä. Näin se valmistelee Veskua jo neljän kuukauden huoltajuuteen.

Hyyryläisen katsellessa lintuja kaukoputkella hän havaitsi Veskun lennähtävän pesältä Vaalan suuntaan kohti sulana olevia vesiä. Lintu hakee sieltä Piritalle kosiokalan, minkä jälkeen sääkset parittelevat. Hyyryläinen arvioi, että todennäköisesti jo 1,5 viikon kuluttua Piritta munii ensimmäisen munan.

Paltamon kuulas keväinen ilta hellii lintuja +8 asteen poutasäässä. Pienen järven pikkusaarella on jälleen kaikki hyvin.

Kalasääskipari istuu pesässä korkean männyn latvassa.
Sääksikyyhkyläiset pesällään. Vasemmalla Piritta, oikealla Vesku. Kuva: Vesa Hyyryläinen

27.4.

Vesku lentelee jo hyvää vauhtia Suomessa! Kartta päivittyy vähän viiveellä, ja näyttää nyt, että Vesku on viettänyt jo viime yön Kotkan länsipuolella etelärannikolla. Tänään se on jatkanut pohjoista kohti ja iltapäivällä se viiletti Kuopion seudulla. Sääskiasiantuntija Vesa Hyyryläisen mukaan se on luultavasti huomenna jo kotipesällä.

27.4.

Satelliittisääksi Vesku on ollut parisen viikkoa katveessa, mutta nyt se on jälleen paikannettu! Eilen iltapäivällä se on ollut Virossa Türin kaupungin lähettyvillä, jonne se on lentänyt eilisen päivän aikana Latviasta noin 260 km matkan.

Sääksiasiantuntija Vesa Hyyryläinen iloitsee siitä, että linnulla on kaikki hyvin.

– Huima fiilis ja tavattoman huojentunut olo. Kaikki näyttää normaalilta. Vesku lensi ensimmäiset päivät hurjaa vauhtia ja väsähti. Se on kierrellyt ja kaarrellut gps-katvealueella Liettuan keski-osissa ja tankannut kunnolla. Hyvä päätös, se on nyt voimissaan!

Virosta matka jatkuu kohti Paltamoa. Hyyryläisen mukaan Vesku voi olla Suomessa jo tänään. Tervetuloa Suomeen Vesku!

26.4.

Paltamossa sijaitsevan Pesäliven kamerapesällä on havaittu ensimmäinen sääksi. Tämä tarkoittaa sitä, että pian Veskunkin pesälle on odotettavissa tulokkaita. Yhteys Veskuun on edelleen poikki, mutta jos Vesku on yhteysongelmista huolimatta selvinnyt muutostaan, se saapuu pesälle varmuudella viikon sisällä. Sääksisäätiön asiantuntija Vesa Hyyryläinen käy pesän lähettyvillä tarkkailemassa tilannetta.
Veskun puoliso Piritta on myös edelleen muuttomatkallaan, eikä sitä ole toistaiseksi näkynyt pesällä. Oletettavasti se saapuu pesälle samoihin aikoihin kuin Vesku. Viime vuonna Vesku kävi ensimmäisen kerran pesällä 26.4., mutta palasi vielä etelämmäksi, sillä Paltamossa oli sen makuun vielä turhan talvista.

24.4. Lähettimien avulla saadaan tietoa sekä linnuista että niiden elinympäristöistä

Muuttolintujen matka on tuhansia kilometrejä ja matkan varrelle mahtuu monenlaista vaaraa. Uhkia ovat esimerkiksi voimalinjat, laiton metsästys ja ravinnonpuute.

Lintujen matkaa ja pesintää vaikeuttavat myös ympäristömuutokset. Luomuksen tutkimuksessa havaittiin, että muutokset heijastuvat nopeasti erityisesti petolintukantaan. Petolinnut ovat ravintoketjujen huipulla ja valikoivat pesäpaikkansa tarkkaan. Sääksisäätiön mukaan Suomessa pesii säännöllisesti 29 petolintulajia, joista lähes puolet on uhanalaisia. Sääksi luetaan elinvoimaisiin lintulajeihin.

Myös moni runsas ja laajalle levinnyt laji vähenee. Birdlifen tutkimuksen mukaan lähes joka toisen maailman lintulajin (49 %) kanta on laskussa ja vain harva lajeista runsastuu.

Muuttolintuja seurataan maailmanlaajuisesti ja lähes jokaisessa Euroopan maassa. Suomessa seurattavat lajit ovat muun muassa sääksi, meri- ja valkoposkihanhi, räyskä ja mehiläishaukka.

Seurannasta on hyötyä, kun yritämme yhdessä esimerkiksi suojella muuttolinnuille tärkeitä levähdyspaikkoja kuten kosteikkoja.

Täällä kotimaassa odotellaan edelleen yhteyttä Vesku-sääkseen. Jokohan matka jatkuisi, kun säätkin näyttäisivät lämpenevän? Veskun arvellaan saapuvan Paltamon pesälle vapun tienoilla.

Vesku-sääksi vieraili Pesäliven kamerapesällä 26.4.2023.

21.4. Veskuun ei vieläkään yhteyttä

Vesku-sääkseen ei olla saatu viikonlopun aikana yhteyttä. Sääksiasiantuntija Vesa Hyyryläisen mielestä vielä ei kuitenkaan ole syytä huolestua. Syitä yhteyden katkeamiseen on useita: Kaliningradin alueella ja myös Baltian maissa on häirintää sen verran, että signaali ei kulje. Lintu voi myös olla esimerkiksi ruokailemassa katvealueella tai lähettimen virtataso voi olla liian alhainen. Mikäli lähetin on kunnossa, se kerää kuitenkin tietoa koko ajan ja kuljettu reitti tallentuu. Seuraavan kerran, kun yhteys saadaan, me näemme linnun kulkeman reitin. Odotellaan Veskua rauhassa!

vesku.
Vesku saattaa olla jossain päin Baltiaa. Kuva on yhdistelmä kahdesta valokuvasta. Kuva: Michele Ursi / Alamy. Kuva koostettu kahdesta kuvasta. Kuvanmuokkaus: Kukka Ström / Yle

17.4.2024 Sijainti ei ole tiedossa

Vesku-sääksi näyttää edelleen olevan Kaliningradissa, mutta yhteys lähettimeen on katkennut. Alueella on paljon GPS-häiriötä ja katvealueita, eikä syytä huoleen vieläkään ole. Todennäköisesti saamme Veskuun taas yhteyden tämän viikon loppuun mennessä. Yhteyden katkeaminen on satelliittisääksien seurannassa yleistä, ja pahimmillaan katkos voi kestää jopa kaksi viikkoa. Paikannushäiriöitä on todennäköisesti luvassa koko Veskun loppumatkan ajan, sillä häiriöalue kattaa koko Baltian alueen.

Muuttomatkaan liittyy aina riskejä. Usein sääksien muutolla tapahtuvat onnettomuudet sattuvat silloin, kun ne laskeutuvat illalla lepäämään ja ruokailemaan. Vaikka suuria muuttolintuja joskus ammutaan muuttomatkan aikana, emme vielä epäile, että se olisi koitunut Veskun kohtaloksi. Vesku oli katoamishetkellä lennossa kilometrin korkeudessa, ja todennäköisempää on, että se on jäänyt katveeseen ja pysähtynyt viimevuotiseen tapaan ruokailemaan Kaliningradiin. Viime vuonna Vesku viipyi Kaliningradissa 14.-18.4. Jos onni käy, saamme kuulla Veskusta jo huomenna.

15.4.2024 Sijainti ei ole tiedossa

Veskun sijaintitietoja ei ole pystytty päivittämään lauantaiaamun jälkeen, sillä yhteys Veskun satelliittilähettimen on poikki. GPS-häiriöt ovat kuitenkin alueella yleisiä, joten syytä huoleen ei vielä ole.

Viime vuonna Vesku pysähtyi Kaliningradissa ruokailemaan, joten todennäköisesti se tekee niin tänäkin vuonna. Luultavasti yhteys palaa lähipäivinä.

13.4.2024 Kaliningrad

Vesku lensi eilisen aikana noin 100 kilometriä pohjoiseen ja yöpyi Puolan ja Kaliningradin rajan tuntumassa. Tänä aamuna se jatkoi matkaansa, ylitti rajan ja on nyt matkalla Kaliningradin halki kohti Liettuaa. Mikäli Vesku tekee samoin kuin viime vuonna, se jää Liettuaan muutamaksi päiväksi kalastelemaan.

Sääkset suosivat samoja välilaskupaikkoja vuodesta toiseen. Jos oikein väsyttää, ne voivat kuitenkin levähtää myös uusissa paikoissa, aivan kuten Veskukin teki Puolan eteläosassa.

Vesku Kaliningradissa
Vesku liihottaa jo melkein Baltiassa. Kuvassa on Liettuan ja Kaliningradin välinen niemimaa, Kuurinkynnäs. Kuva: Alamy Stock Photo. Kuva koostettu kahdesta kuvasta. Kuvanmuokkaus: Kukka Ström / Yle

12.4.2024 Varsova, Puola

Veskun matka jatkuu jälleen! Se lensi eilen noin 200 kilometriä Puolan ilmatilassa Varsovan lounaispuolelle ja jäi sinne yöksi. Oletettavasti matka jatkuu myös tänään, mutta luultavasti Vesku pitää toisenkin ruokatauon ennen Suomeen saapumista. Viime vuonna Vesku pysähtyi Liettuassa ja ruokaili neljä päivää samoilla sijoilla ennen kuin lensi loppumatkan Suomeen.

Jos vertaillaan Veskun viime vuoden kevätmuuttoa ja nyt käynnissä olevaa muuttoa, huomataan, että reitti on lähes identtinen ja Vesku on lähes samassa paikassa kuin mitä se oli vuosi sitten. Vesku selvästi tietää, mitä tekee!

peltoja Varsovan lähellä
Vesku lentää parhaillaan Varsovan luoteispuolella maalaismaisemissa. Kuva: Kristina Blokhin / Alamy/All Over Press

10.4.2024 Turawskie-järvi, Puola

Vesku on jäänyt Puolaan Turawskie-nimisen tekojärven liepeille ja epäilemättä sillä on nyt kalat ja ruokailu mielessä. Kalasääski käyttää ravinnokseen nimensä mukaisesti vain kalaa. Veskun kalastusjärvellä Paltamossa onkin hyvä kuhakanta.

Muutto jatkuu, kun Vesku niin päättää. Matkaa on vielä yli 1600 km, mutta kiirettä ei tarvitse pitää.

Vesku sääksi Puolassa
Vesku etsiskeleen kala-apajia Turawskie-nimisen tekojärven liepeillä. Kuva: Alamy Stock Photo. Kuva on koostettu kahdesta kuvasta. Kuvanmuokkaus: Kukka Ström/ Yle

9.4.2024 Puola

Vesku lensi eilen lopulta vain 70 km matkan ja on pyörinyt tänään Puolassa Opolen kaupungin itäpuolella. Näyttää siltä, että se saattaa jäädä alueella ruokailemaan pidemmäksi aikaa.

Viime vuonna kevätmuutollaan Vesku piti useamman pidemmän ruokailutauon, joten ei ole syytä huolestua, vaikka lintu pysyisikin aloillaan useamman päivän. Paltamoon sillä ei ole vielä kiire.

Opole
Vesku lentelee Puolassa Opolen kaupungin itäpuolella. Kuva: Nikolaus Wilhelm-Stempin / Alamy/All Over Press

8.4.2024 Tšekin ja Puolan raja

Vesku teki eilisen aikana jälleen pitkän lennon ja lensi yöksi aivan Tšekin ja Puolan rajan tuntumaan. Se jäi aamulla pitkäksi aikaa kalastelemaan Puolan ja Tšekin rajalle ja näytti jo siltä, että matka tyssää hetkeksi siihen. Myöhemmin aamulla Vesku otti kuitenkin siivet alleen ja lentää nyt kohti Puolaa.

Oletettavasti Veskulla on kuitenkin pian pidempi tankkaustauko ja se saattaa jäädä kalastelemaan valitsemaansa paikkaan muutamankin päivän ajaksi. Sää Puolan pohjoisosissa on aurinkoinen ja lämmin, joten Veskun on varmasti mukava lennellä. Pian nähdään, jääkö Vesku jo tänään ruokatauolle, vai jatkaako se edelleen hurjaa vauhtiaan kohti Paltamoa.

Veskun reitti kartalla
Kalasääksi Veskun muuttomatka Korsikalta Kainuuseen on pitkä, mutta se on muutamassa päivässä edennyt hienosti jo Puolan rajalle asti. Kuva: Kuvanmuokkus: Kukka Ström / Yle

7.4.2024 Wien

Vesku vietti viime yön Schwarza-joella noin 50 km Wienistä etelään, ja keskipäivään mennessä se oli ylittänyt jo kaupungin. Se on siis jättänyt taakseen Italian, Slovenian ja pian Itävallankin.

Linnun lisääntymisvietti on niin voimakas, että Paltamon pesä voittaa Keski-Euroopan komeat alppi- ja kaupunkimaisemat 6-0. Miksi Vesku ei lentänyt suoraan Alppien yli, vaan niiden reunamilta, jossa maisemaprofiili on jo matalampi?

Sääksiasiantuntija, biologi Vesa Hyyryläinen kertoo, että lintu on alun alkaenkin kiertänyt muuttomatkoillaan vuoriston sen itäpuolelta. Matkareitti on koodattu sääksen geeneihin.

Lintujen kyky arvioida suuntia on hämmästyttävä. Tiedetään, että päivämuuttajilla esimerkiksi rannikot, vuoristot, isot laaksot, jokisuistot ja suuret ihmisten tekemät rakennelmat voivat toimia johtolinjoina, kun lintu katselee maailmaa yläilmoista. Yömuuttajat voivat lisäksi käyttää apunaan tähtiä. Maan magneettikenttä, jopa äänet ja hajut johdattavat lintuja!

Kaikki tämä ilman karttaa ja kompassia. Suunnistustaidossa sääksi (ja muutkin linnut) voittaa siis ihmisen. Ehkä noin 600-0.

Vesku-sääksi Bolognassa. Kuva on muokkaus kahdesta valokuvasta.
Vesku on lentänyt Italian halki kohti pohjoista. Maisemat ovat Bolognan maaseudulta. Kuva on kollaasi kahdesta valokuvasta. Kuva: Alamy Stock Photo, Kuvanmuokkaus: Kukka Ström / Yle

5.4.2024 Firenze, Italia

Intoa ja kuntoa tuntuu linnulla riittävän. Ensimmäisenä muuttopäivänään torstaina Vesku oli lentänyt yli 300 km ja viettänyt yönsä taidekaupunki Firenzen kupeessa. Perjantaina lintu liiteli suotuisan lounaistuulen saattamana lähelle Venetsiaa. Sääksi näyttää tuttuun tapaan ohittavan Adrianmeren sen länsipuolelta. Viikonloppua linnulla on edessä uusi haaste: Alppien ylitys.

Historia Firenzen katedraali, yle tv1
Yksi Firenzen maamerkeistä on tuomiokirkko eli Duomo, jonka tunnistaa helposti myös yläilmoista. Toisen muuttopäivän aluksi Vesku viihtyi kaupunkia halkovan Arno-joen tuntumassa.

4.4.2024 Porto-Vecchio, Ranska

Vesku on karistanut Korsikan pölyt siivistään ja lähtenyt muuttomatkalle kohti Suomea! Lintu lähti talvehtimispaikastaan aamulla klo 9. Tuntia myöhemmin se lentää viiletti jo Korsikan itärannikkoa pitkin noin 15 km päässä Porto Vecchiosta.

Vesku lienee jo saapunut Italian länsirannikolle ja etsinyt sieltä illalla vesistön, jonka lähistölle se jää yöksi. Sää alueella on ollut poutaista, lämpötila vielä illalla lähes parikymmentä astetta ja lounaistuulta noin 8 metriä sekunnissa – oikein mukava lentosää.

Vesku
Vesku-sääksi on jättänyt Ranskan kirkkaat kalavedet, ja matka kohti Paltamoa omalle pesälle Pirita-puolison luo on alkanut. Kuva on kollaasi kahdesta valokuvasta. Kuva: Alamy Stock Photo, Kuvanmuokkaus: Kukka Ström / Yle Kuva: Alamy Stock Photo, Kuvanmuokkaus: Kukka Ström / Yle

3.4.2024 Porto-Vecchio, Ranska

Vesku on yöpynyt koko talven pienessä metsikössä joen rannalla, mutta viime yönä se muutti nukkumapaikkaansa jokivarressa. Tämä kertoo siitä, että Vesku valmistautuu kevätmuuttoon!

Veskun muuttomatkan käynnistymistä voi ennakoida levottomasta liikehdinnästä ja pidemmistä pyrähdyksistä pois talvehtimisalueelta. Odotettavissa on, että muutto käynnistyy loppuviikon aikana.

Veskun puoliso Pirita on oletettavasti talvehtinut useimpien muiden pohjolan sääksien tavoin Afrikassa ja on jo kotimatkalla Suomeen. Pirita ei ole satelliittiseurannassa.

Voit kuunnella täältä, miten Vesku sai nimensä ja satelliittilähettimen selkäänsä.

Porto-Vecchion kaupunki ja Vesku-sääksi.
Vesku jättää Porto-Vecchion maisemille hyvästit todennäköisesti lähipäivinä. Kuva: Alamy Stock Photo, kuvanmuokkaus: Kukka Ström / Yle

Vesku-sääksen muuttoa on seurattu satelliittilähettimen avulla vuodesta 2022. Lähettimen asensi Sääksisäätiön asiantuntija Vesa Hyyryläinen. Hyyryläinen kävi vuodenvaihteessa Veskun talvehtimisalueella Porto-Vecchiossa ja näki useana aamuna Veskun kalassa jokisuistossa.

– Heräsimme varhain ja kävimme jokisuistossa seuraamassa, josko ukko heräisi. Niin siinä kävi, että Vesku kävi joka aamu kalastamassa meidän edessämme joella. Kalan saatuaan se lennähti muutaman kilometrin päähän vuorenrinteelle syömään saalistaan. Oli elähdyttävä kokemus nähdä tuttu lintu toimissansa, Hyyryläinen kertoo.

Yleensä pohjolan sääkset talvehtivat Afrikassa, mutta Vesku päätti jäädä muuttomatkan puoliväliin. Todennäköisesti on käynyt niin, että Vesku on pysähtynyt Porto-Vecchioon ruokailemaan, mieltynyt kirkasvetiseen ja kalaisaan paikkaan, eikä ole nähnyt syytä jatkaa muuttomatkaansa loppuun asti. Ilmastonlämpenemisen vuoksi yhä useampi sääksi saattaa päätyä samaan ratkaisuun ja jäädä talveksi Eurooppaan.

Vesku, kuten muutkin sääkset, muuttaa päivällä. Illan hämärtyessä se etsii paikan, jossa se voi kalastaa iltapalaa ja jää nukkumaan veden lähistölle. Aamukalastuksen jälkeen se jatkaa taas matkaansa. Vaarallisinta Veskun muutossa on laskeutuminen, sillä se voi törmätä ihmisten rakennelmiin, kuten tuulivoimaloihin tai voimalinjoihin. Myös kalaverkot voivat koitua sen kohtaloksi.

– Sääksi on pintakalastaja. Se näkee kirkaassa rantavedessä kalan ja sukeltaa veteen. Jos välissä on verkko, se saattaa jäädä siihen kiinni, Hyyryläinen sanoo.

Jos kaikki sujuu Veskun muuttomatkalla hyvin, voimme odotella sitä kotiin huhtikuun 25. päivän tienoilla. Tosin viime vuonna Paltamon luminen sää ei Veskua miellyttänyt ja se lensi monta sataa kilometria takaisin etelään odottelemaan parempia kelejä. Viikon päästä se palasi pesälleen ja asettui pesimään tutun puolisonsa Piritan kanssa. Ja jos onni suo, perheonnea on luvassa myös tänä keväänä.

Kuva Korsikasta Vesku-sääksen talvehtimispaikasta
Vesku nauttii talvilomastaan Korsikassa Porto-Vecchion kaupungissa. Sääksisäätiön asiantuntija Vesa Hyyryläinen kävi talvehtimispaikalla vuodenvaihteessa ja näki Veskun useana päivänä. Kuva: Vesa Hyyryläinen

VESKU

  • Terve, yli 4-vuotias kalasääski
  • Satelliittiseurannassa syksystä 2022 asti
  • Etenee vajaa 200 km päivässä
  • Talvehtinut Korsikassa, Porto-Vecchiossa
  • Arvioitu saapumisaika Paltamoon: 25.4.
  • Muuttomatka on turvallisempi kuin Afrikassa talvehtivilla sääksillä, sillä matkalla ei ole aavikon ylityksiä ja riski tulla metsästetyksi on pienempi
vesku
Kuva: Vesa Hyyryläinen, kuvanmuokkaus: Kukka Ström / Yle

Voit keskustella Veskun matkasta tämä artikkelin kommenttiosiossa.

Veskun muuttomatkan seuranta on osa Muuttolintujen kevät -kokonaisuutta. Lisää tietoa lintujen kevätmuutosta löydät täältä: Linnut laulavat taas - tule mukaan seuraamaan muuttolintujen kevättä

Muuttolintujen kevät -logo
Kuva: Miia Anttila / Yle

Suosittelemme