Mikko Kauppila valitsi romaaniinsa harvinaisen aiheen, miehen syömishäiriön: ”Ruokaan on vaikea suhtautua kepeästi”

Mikko Kauppila kirjoittaa esikoisromaanissaan aiheesta, jota on harvemmin käsitelty miehen näkökulmasta.

Mikko Kauppilan potretti, katsoo vakavana kohti kameraa.
Mikko Kauppilan esikoisromaanissa käsitellään muun muassa syömishäiriötä ja itsensä esittämistä. Kuva: Katriina Laine / Yle
Miia Gustafsson

Kahvia vai teetä? Voileipä vai pulla? Tässä sitä taas ollaan, valintojen edessä.

Esikoiskirjailija Mikko Kauppila, 28, päätyy kahviin.

Hänen päätöksensä on huoleton, toisin kuin hänen romaaninsa päähenkilön K:n valinnat ruoan suhteen.

Kauppilan hiljattain ilmestynyt esikoisteos Terveisin K (Teos) kertoo syömishäiriöstä. Aihetta on käsitelty kirjallisuudessa hyvin vähän miesten näkökulmasta.

– En tarttunut tähän aiheeseen tietoisesti. Se vain ui tekstiin, sillä se liittyy päähenkilön kontrollin tarpeeseen ja elämänhallintaan. Ruoka on aika konkreettinen keino kuvata näitä teemoja.

Kauppila tunnistaa helposti ruokaan liittyvät arvolataukset, vaikka ei itse ole joutunut syömisen kanssa painiskelemaan.

– Nykyään ruokaan on vaikea suhtautua kepeästi. Siihen liittyy suunnattomasti yhteiskunnallisia lähestymiskulmia, ihan kansanterveydestä ja ilmastonmuutoksesta lähtien. Ruoalla ja siihen liittyvillä valinnoilla voi kertoa paljon. Se on myös yksi tapa rakentaa sukupuolta.

Vain harvalle ruoka on yhdentekevä asia, jota laitetaan suuhun vain hengen pitimiksi.

Katseen kohteena

Kirjan päähenkilö pohtii paljon miltä näyttää ja ennen kaikkea, miltä muut näyttävät. Mikko Kauppilalle katseen kohteena oleminen on tuttua hänen varsinaisesta työstään näyttelijänä.

Nainen ja mies keskutelevat pilvisessä säässä.
Mikko Kauppila ja Leena Pöysti Ylellä esitettävässä Sekunnit-sarjassa. Kuva: Fire Monkey Productions Oy / Herkki-Erich Merila

Yleisö tuntee Kauppilan paremmin Kuismana supersuositusta Aikuiset-sarjasta. Nykyään myös Danielin nimi liitetään Kauppilaan, sillä hän on isossa roolissa suuronnettomuustutkinnasta kertovassa Sekunnit-sarjassa, joka julkaistiin hiljattain Yle Areenassa.

Mies ikkunan takana heiluttaa kättään.
Mikko Kauppila teki läpimurtonsa suositussa Aikuiset-sarjassa. Kuva: HMGvalokuva/Hanna-Maria Grönlund

Etenkin teatterin lavalla yleisön katseen jopa melkein tuntee.

– Palkitsevinta näyttelijän työssä on, kun yleisön kanssa syntyy selittämätön yhteys. Se ei ole kuitenkaan itsestäänselvyys, sitä ei synny aina.

Pois somesta

Mikko Kauppilan olemus on pohdiskeleva ja rauhallinen. Hän ei kuulu niihin, jotka halusivat jo pienenä lavalle ja valokeilaan.

Vielä lukiossa hän haaveili lääkärin ammatista ja puursi säntillisesti pitkät matematiikat ja fysiikat.

Abivuotena hän kuitenkin oivalsi, että taideaineet kiinnostavat sittenkin eniten. Hän pyrki ja pääsi opiskelemaan Tampereen yliopiston teatterityön tutkinto-ohjelmaan, josta valmistui vuonna 2019.

En äldre man som visar ilska.
Mikko Kauppila on tehnyt merkittäviä rooleja myös teatterissa. Kuva on Lilla Teaternin Röda rummet -näytelmästä. Kuvassa etualalla Riko Eklundh. Kuva: ©Helsingin Kaupunginteatteri

Näyttelijäopintojen aikana taidekenttää mullisti #metoo, ja keskustelut siitä kuka saa esittää ja ketä. Kauppila halusi lisää tietoa keskustelujen pohjaksi. Hän ryhtyi opiskelemaan sukupuolentutkimusta Helsingin yliopistossa.

Lopputyössään hän tutki sukupuolittuneen väkivallan esittämistä Kaikki synnit -sarjassa. Toinen maisteritutkinto oli taskussa vuonna 2021.

Sukupuolentutkimuksessa käsitellään nimenomaan katseen valtaa ja representaation eli esittämisen kysymyksiä, jotka ovat tärkeitä näyttelijällekin.

Myös Kauppilan romaanissa on kyse esittämisestä. Päähenkilö maalailee kirjeissään itsestään kuvaa suosittuna ja älykkäänä opiskelijana. Todellisuus on kuitenkin toista. Romaanin edetessä naamio murentuu ja K paljastaa heikkoutensa.

Mikko Kauppila lähikuvassa, kasvot ovat varjossa, niihin heijastuu vihreää valoa. Katsoo suoraan kohti kameraa.
- Sukupuolentutkimuksesta sai paljon työkaluja myös näyttelijän työhön, sanoo Mikko Kauppila. Kuva: Katriina Laine / Yle

Esittäminen on ajoittain raskasta. Sen tietää myös Kauppila. Koska hänen työhönsä kuuluu esiintyminen ja esillä oleminen, Kauppila päätti vetäytyä sosiaalisesta mediasta.

– Tuntui, etten halunnut enää vapaa-ajalla luoda jotain esitystä itsestäni, sillä sitähän some-kulttuuri pitkälti on. Toki tunnustan somen mahdollisuudet vaikuttamisen kanavana.

Näyttelijät kirjailijoina

Mikko Kauppila ei ole ainut näyttelijä, joka on julkaissut romaanin. Vaikuttaa siltä, että kustantamot julkaisevat tiuhaan näyttelijöiden kirjoittamia kirjoja. Viime vuosina kirjailijaksi ovat ryhtyneet muun muassa Alina Tomnikov, Pilvi Hämäläinen, Jenni Kokander ja Laura Malmivaara.

Kauppila selvästi vaivaantuu aiheesta. Hän kertoo olleensa aluksi epäuskoinen, kun sai kustannussopimuksen. Häntä hirvitti ajatus, että sai käsikirjoituksen läpi sen perusteella, että on ”tv:stä tuttu”.

– Kustannustoimittaja joutui vakuuttamaan, ettei tiennyt toisesta ammatistani käsikirjoitusta lukiessaan.

Näyttelijät ovat työssään paljon tekemisissä tekstien kanssa, joten kirjoittaminen on luontevaa monelle, uskoo Kauppila.

– Kun työstää ja ”ruumiillistaa” muiden tekstejä, siitä ei ole iso askel ryhtyä tuottamaan itse tekstiä.

Mikko Kauppila seisoo Musiikkitalon kellarin vihertävällä valokäytävällä keskellä kuvaa, katsoo sivulleen.
Mikko Kauppila ei aio heittäytyä kirjailijaksi. Kuva: Katriina Laine / Yle

Kauppila kirjoitteli jo opiskeluaikana tekstejä, mutta ne olivat lähinnä näyttämölle.

Kirjoittaminen kiehtoi kuitenkin niin paljon, että hän haki Kriittisen korkeakoulun kirjoittajakouluun. Siellä opettavat kokeneet kirjailijat ja kustannustoimittajat. Koulussa saa myös henkilökohtaista palautetta ja ohjausta.

Kaksivuotista kirjoittajakoulua on jäljellä vielä tämä kevät. Yksi romaani on jo julkaistu. Onko työn alla jo uusia tekstejä?

– Kyllä jotakin on, joo. Viihdyn kuitenkin tällä hetkellä hyvin näyttelijän työssäni, joten aikeissani ei ole heittäytyä kokopäiväiseksi kirjoittajaksi.

Lisää aiheesta:

Mikko Kauppila keskustelemassa Kulttuuricocktail Kirjat -ohjelmassa.

Suosittelemme