Uutistoimisto Reutersin välittämissä Iranin vallankumouskaartin kuvissa näkyy välähdyksiä Iranin taivaalla lähellä Isfahania.

Iranin ulkoministeri: Isfahaniin osui ”lasten leluja”, sanoo iskujen olevan ohi

Israel on iskenyt Iraniin, joka vain alle viikko sitten teki ohjusiskun Israeliin. Seuraamme tuoreita tapahtumia tässä artikkelissa.

Tekijät
Petri Burtsoff
Teemu Juhola
Riikka Kajander
Jari Valtee
Veikko Eromäki
Tomi Pyy

Tästä on kyse

  • Israel teki perjantaina iskun Iranin Isfahanin provinssiin, jossa sijaitsee Iranille strategisesti tärkeä ydintutkimuslaitos sekä merkittävä lentotukikohta.
  • Iranin ilmapuolustus havaitsi kolme lennokkia Isfahanin alueella. Iran kertoo tuhonneensa lennokit. Yhdysvallat puolestaan sanoo Israelin iskeneen Iraniin ohjuksilla.
  • Myös Syyrian armeijan tukikohtiin iskettiin viime yönä. Syyrian mukaan iskun takana on Israel.
  • Viikko sitten lauantaina Iran ampui satoja lennokkeja ja ohjuksia kohti Israelia kostaakseen edustustoonsa huhtikuun alussa tehdyn iskun.
Israelin isku Iraniin, isfahaniin.
Kuva: Riikka Tähtinen / Yle, ©Mapcreator.io | OSM.org
Tomi Pyy

Israelin armeijalla ei tietoa sen sotilaisiin kohdistetuista USA:n pakotteista

Israelin armeija ei ole tietoinen Yhdysvaltain Netzah Yehuda -pataljoonalle asetetuista pakotteista.

Yhdysvaltalainen Axios-julkaisu uutisoi aiemmin viranomaislähteisiinsä vedoten, että ulkoministeri Anthony Blinken tulee ilmoittamaan päivien sisällä pataljoonaan kohdistetuista pakotteista. Pataljoona on yhdistetty Länsirannan siviileihin kohdistettuun väkivaltaan.

– Israelin armeija ei ole tietoinen pakotteista. Jos päätös tehdään, asiaa tarkastellaan uudelleen, armeija kertoo tiedotteessaan.

Israelin armeijan mukaan Netzah Yehuda -pataljoona on aktiivinen taisteluyksikkö, joka toimii kansainvälisen oikeuden periaatteiden mukaisesti.

Israelin armeijan mukaan se työskentelee jatkossakin tutkiakseen ”kaikki epätavalliset tapahtumat käytännöllisesti ja lain mukaisesti”.

Lähde: Reuters

Veikko Eromäki

USA:lta ehkä pakotteita israelilaissotilaille – Netanjahu raivoissaan

Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinken tulee ilmoittamaan päivien sisällä Israelin asevoimien Netzah Yehuda -pataljoonaan kohdistettavista pakotteista, yhdysvaltalainen Axios-julkaisu uutisoi viranomaislähteisiin vedoten.

Kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun Yhdysvallat asettaa pakotteita israelilaissotilasyksikölle.

Netzah Yehuda -pataljoona on äärimmäisen vanhoillisten ultraortodoksijuutalaisten erikoisyksikkö, jonka kaikki sotilaat ovat miehiä. Pataljoona on yhdistetty Länsirannan siviileihin kohdistettuun väkivaltaan.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ei pitänyt pakotehuhuista.

– On kiellettyä asettaa pakotteita Israelin puolustusvoimille!, Netanjahu kirjoittaa X:ssä.

Netanjahu kutsuu pakoteaikomuksia ”järjettömyyden huipuksi” ja ”moraalin pohjakosketukseksi”. Netanjahun mukaan hänen hallituksensa tulee työskentelemään pakotteita vastaan ”kaikin keinoin”.

Veikko Eromäki

Irak: Yön iskun aikana ei havaittu lennokki- tai hävittäjätoimintaa

Puolenyön jälkeen Irakin keskiosan Camp Kalsun sotilastukikohdassa tapahtuneessa räjähdyksessä kuoli yksi ja haavoittui kahdeksan ihmistä, Irakin turvallisuuspalvelut tiedottavat X:ssä.

Loukkaantuneet olivat Irakin armeijan ja PMF-joukkojen henkilöstöä.

Tapahtunutta tutkitaan nyt tarkemmin Irakin viranomaisten toimesta. Irakin ilmapuolustuksen komentokeskuksen mukaan alueella ei havaittu lennokki- tai hävittäjälentokoneita ennen räjähdystä tai sen aikana.

Lähde: Reuters

Veikko Eromäki

Iranin ulkoministeri: Isfahaniin osui ”lasten leluja”, sanoo iskujen olevan ohi

Iranin ulkoministeri Hossein Amirabdollahian ei anna NBC:n haastattelussa juurikaan painoarvoa Israelin perjantain Isfahanin provinssiin tekemälle ilmaiskulle.

– Se mitä viime yönä tapahtui, ei ollut isku. Kyseessä ei ollut lennokkeja, vaan enemmänkin leluja, joilla lapset leikkivät, Amirabdollahian sanoo.

Amirabdollahianin mukaan Iran ei vastaa iskuun, jollei Israel tee raskaampia hyökkäyksiä Irania vastaan.

– Niin kauan kuin Israel ei tee lisää intressiemme vastaisia temppuja, me emme reagoi.

Veikko Eromäki

Lähi-idän tilanteessa kolme osapuolta

Israelin ja Iranin konfliktin taustalla vaikuttaa yli 45 vuotta kestänyt kiista palestiinalaisten asemasta ja Israelin valtion olemassaolosta.

Vuosikymmenien aikana kiistaa ovat värittäneet Iranin ja Israelin naapurimaat, Lähi-idässä vaikuttavat äärijärjestöt sekä suurvallat.

Lähi-idän konfliktissa on kolme osapuolta, joiden suhteet ovat vaikeat: šiiaenemmistöinen Iran ja sen liittolaiset, Yhdysvaltain tukema Israel sekä sunnienemmistöiset valtiot.

Lue koko juttu täältä.

Veikko Eromäki

Sotilastukikohdassa räjähdys Irakissa – yksi kuollut ja useita haavoittunut

Irakissa on räjähtänyt sotilastukikohdassa pääkaupungin Bagdadin eteläpuolella, kertovat paikalliset turvallisuuslähteet. Sotilastukikohta on Irakin PMF-joukkojen käytössä.

Lähteiden mukaan räjähdyksen aiheutti tuntemattomien joukkojen ilmaisku, joka tehtiin puoliltaöin lauantain vastaisena yönä.

Yhdysvallat ei ole iskun takana, kertoo yhdysvaltalainen armeijalähde.

Myös Israel kiistää olevansa ilmaiskun takana, kertoo CNN verkkosivuillaan.

Iskussa on kuollut yksi PMF-taistelija, kertoo sairaalalähde Hillan kaupungissa. Lisäksi kuuden taistelijan kerrotaan haavoittuneen.

PMF on entinen shiiojen aseellisten ryhmien kattojärjestö, josta Irakin viranomaiset nimittivät myöhemmin muodollisen turvallisuusjoukon.

PMF:n alaiset rymittymät ovat aiemmin iskeneet yhdysvaltalaiskohteisiin Irakissa, mutta iskut lopetettiin helmikuussa.

Lähteet: Reuters, AFP

Riikka Kajander

Valkoinen talo: Emme halua nähdä konfliktin eskaloituvan Lähi-idässä

Yhdysvalloissa Valkoinen talo kommentoi perjantaina lyhytsanaisesti Lähi-idän tilannetta. Israelin ja Iranin tapahtumista sillä ei ole kommentoitavaa.

Valkoinen talo kieltäytyy siis kommentoimasta väitettä, että Yhdysvallat olisi tiennyt Israelin iskusta Iraniin.

Valkoinen talo sanoo kuitenkin, ettei se halua nähdä konfliktin eskaloituvan alueella.

Median kysymyksiin vastasi Valkoisen talon lehdistösihteeri Karine Jean-Pierre.

Lähde: Reuters

Isku Iraniin oli Israelin vastatoimi, arvioivat asiantuntijat

Näyttää vahvasti siltä, että Iraniin varhain perjantaina tehty isku oli Israelin odotettu vastaus Iranin viikonloppuna tekemään ohjus- ja lennokkihyökkäykseen. Näin STT:lle arvioivat perjantaina everstiluutnantti Juha Mäkelä Puolustusvoimien tutkimuslaitokselta sekä Suomen Lähi-idän instituutin johtaja Susanne Dahlgren.

Mäkelän mukaan Israelin vastatoimeksi näyttää valikoituneen sotilaskohteisiin rajattu täsmäisku.

– On aika ristiriitaista tietoa vielä siitä, mitä on tapahtunut, mutta kaikki viittaa siihen, että tämä oli Israelin vastaus. Israel halusi osoittaa, että he kykenevät iskemään Iranin maaperälle, Mäkelä kertoi perjantaina puoliltapäivin.

Dahlgrenin mukaan käynnissä on Iranin ja Israelin pelaama vaarallinen valtapeli, jossa kumpikaan maa ei kuitenkaan toivo tilanteen eskaloituvan. Dahlgren uskookin Israelin halunneen todistaa pystyvänsä pienimuotoisiin täsmäiskuihin, jotka eivät aiheuta laajempaa eskalaatiota tai hälytysvalmiutta.

Mäkelä pitää tilanteen eskalaatioriskiä varsin pienenä. Hän perustelee arviotaan sillä, että isku tehtiin nähtävästi sotilaalliseen kohteeseen sen sijaan, että olisi esimerkiksi isketty alueen ydintuotantolaitoksiin. Medialähteiden mukaan iskuja kohdistui Iranin armeijan lentotukikohtaan.

– Tässäkin mielessä tämä oli varmasti tarkkaan harkittu vastaus, joka ei pakottaisi Irania jatkamaan ja ottamaan seuraavaa askelta, Mäkelä sanoi.

STT

Riikka Kajander

Hamasin edustaja: Israelin hyökkäys Irania vastaan on isku koko alueelle

Hamasin korkea-arvoinen virkamies Sami Abu Zuhri kertoi uutistoimisto Reutersille perjantaille, että Israelin hyökkäys Iraniin on isku koko Lähi-idän aluetta vastaan. – Vaadimme (Israelin) toimien laajentamista vastauksena Gazan kansanmurhaan ja alueen sotatoimien kärjistymiseen, Abu Zuhri sanoi. Toistaiseksi Iran on suhtautunut Israelin iskuun rauhallisesti. Korkea-arvoinen iranilaislähde on kertonut Reutersille, ettei maa suunnittele välitöntä kostoiskua Israeliin.

Lähde: Reuters

Suosittelemme