Näin ikä ja sukupuoli vaikuttavat siihen, saatko töitä – ideaalityöntekijän parasta ennen -päivä tulee pelottavan nopeasti

Yle Perjantaissa keskustellaan ikäsyrjinnästä työelämässä ja yhteiskunnassa. Vieraina ovat Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja professori Harri Melin.

Harmaantunut mies istuu punaisessa pinnatuolissa. Hänen vieressään oikealla seisoo keski-ikäinen punatukkainen nainen.
Millariikka Rytkönen (oik.) on ammatiltaan kätilö. Hän arvostaa iän mukanaan tuomaa kokemusta. “Kun yövuoroon tuli tervaskanto, tuli turvallinen olo. Tiesin, että hän on nähnyt kaiken.” Kuvassa myös professori Harri Melin. Kuva: Noora Haapaniemi / Yle
Annu Caselius

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehy ratkoo jäsentensä ikäsyrjintätapauksia viikoittain, ja monet tapauksista etenevät oikeuteen asti, kertoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

– Olen tyyppiesimerkki tehyläisestä. Olen kokenut raskaussyrjintää. En heti tajunnut sitä. Olin 25-vuotias kätilö, ensisynnyttäjä. Työsuhteeni katkaistiin synnytykseen, Rytkönen kertoo Yle Perjantain jaksossa Miksi vanha ei kelpaa töihin?

Syrjintätapauksia ei aina ole yksiselitteistä todistaa, mutta tällä kertaa yhteys oli selvä.

– Minulta kysyttiin, koska minun laskettu aikani oli, ja sen mukaan tehtiin määräaikainen työsuhde. Määräaikaisuuden peruste olisi jatkunut lasketun ajan jälkeen, Rytkönen kertoo.

– Meille naisille käy niin, että me olemme käveleviä raskausriskejä melkein 50-vuotiaiksi asti, ja nyt kun olen 48-vuotias, olen vaihdevuotinen hirmulisko.

Punatukkainen hymyilevä nainen silmälaseissä lähikuvassa.
Kansalaiset joutuvat maksajiksi, kun Tehy vie ikäsyrjintätapauksia oikeuteen. “Julkinen puoli maksaa kymmeniä tuhansia euroja oikeuskuluja, kun me voitamme nämä tapaukset”, Millariikka Rytkönen sanoo. Kuva: Noora Haapaniemi / Yle

Ikäsyrjintää tutkinut sosiologian emeritusprofessori Harri Melin kertoo, että erityisesti rekrytointitilanteissa katsotaan tarkkaan hakijan ikää ja lasketaan sen mukanaan tuomia riskejä. Kahdesta vaihtoehdosta mieluummin palkataan se nuorempi.

Yle Perjantain juontaja Sean Ricks täytti hiljattain 40 vuotta. Melin toteaa Ricksille, että tämä olisi juuri nyt täydellinen rekry ollessaan vieläpä miessukupuolta – mutta vain hetken verran.

– Nelikymppistä pidetään ideaalityöntekijänä. Hänelle on kertynyt kokemusta, ja on odotettavissa, että hän tekee vielä lähes 30 vuotta töitä. Hän on valmis oppimaan uutta, ja hänessä on potentiaalia vaikka esihenkilötehtäviin, Melin sanoo.

– Työelämän todellisuus on sen kaltainen, että moni joutuu jo 50 vuoden iässä syrjinnän kohteeksi. Ajatellaan, että vanhat eivät opi uutta, he eivät ole joustavia, he pitävät sisällään muutosvastarintaa ja heille joudutaan maksamaan suurempaa palkkaa kuin nuoremmille, Melin luettelee.

Nuorten kohdalla ikäsyrjintä on asenteellisempaa. Työpaikalla epäillään osaamista, sitoutumishalukkuutta ja pelätään, että nuori lähtee ensimmäisen tilaisuuden tullen toiseen työpaikkaan, Melin sanoo.

”Toivoa on, jos on valmis kehittymään”

Kun eläkeiän nostoa suunnitellaan, ihmisten oletetaan olevan työelämässä entistä pidempään. Samaan aikaan varsinkin yli 50-vuotiaat kokevat ikäsyrjintää. Tämän ristiriidan ratkaisemiseksi työelämässä pitäisi olla valmiita muuttamaan asenteita, Melin sanoo.

– Ikäsyrjintää pitää viedä oikeuskäsittelyihin, kuten Millariikka tekee. Tämä ei pelkästään riitä, vaan työpaikoilla pitää tehdä työtä, jotta ymmärretään, että työyhteisön toiminnan kannalta on pelkästään viisasta, että työpaikalla on eri-ikäisiä ihmisiä.

Ikääntyvän työntekijän pitää myös itse terästäytyä: hänen pitää uskoa itseensä ja olla valmis oppimaan uutta, jotta stereotypiat eivät käy toteen.

– Me kaikki tarvitsemme jatkuvaa oman osaamisen päivittämistä ja täydentämistä. Toivoa on silloin, kun on itse ihmisenä ja työntekijänä valmis kehittymään ja oppimaan uutta ja huomaamaan, että hei, minä osaan.

Katso koko Perjantain jakso Miksi vanha ei kelpaa töihin? perjantaina 19.4. kello 21.05 Yle TV1:llä tai heti Areenassa:

Kävelevä raskausriski vai vanha ja tehoton? Olemme kaikki ikäsyrjinnän syyllisiä ja uhreja. Sean Ricksin vieraina Tehyn pj. Millariikka Rytkönen ja professori Harri Melin. Perjantai-dokkari: Liian vanha faniksi.
Perjantain värikäs logo.

Suosittelemme