Hannu Jortikka muistelee raainta finaalisarjaansa, joka aloitti TPS:n harvinaisen triplan – nyt Tappara voi yltää samaan

Kuusi mestaruutta valmentajana saavuttanut Hannu Jortikka asettaa Tapparan ennakkosuosikiksi SM-liigan finaalisarjaan. Jortikka löytää Tapparasta yhtymäkohdan TPS:n dynastiaan.

Hannu Jortikka kukitettuna.
Hannu Jortikka saavutti valmentajana kuusi kertaa Kanada-maljan. Kuva: All Over Press
Simo Arkko,
Simo Leinonen

Yle seuraa SM-liigan finaaleja verkkosivuillaan hetki hetkeltä. Jääkiekkokierros välittää jokaisen liigafinaalin suorana. Kaikki finaalit kuullaan suorana Yle Areenassa, kolmas finaali myös Radio Suomen ääniaalloilla. Jääkiekkokierroksen ennakkostudioista päästään finaaleissa nauttimaan ensi kertaa videomuodossa.

Kun jääkiekon SM-liigassa nähtiin edellisen kerran kolme perättäistä mestaruutta, se alkoi raa'alla tavalla.

Turun Palloseura voitti vuonna 1999 triplasarjansa ensimmäisen mestaruuden Hannu Jortikan johdolla finaalisarjassa HIFK:ta vastaan. Jo sarjan jälkeen Jortikka sanoi Ylen haastattelussa, ettei sarja ole hyväksi lajille.

– Ilman sarvia ja hampaita. Tämä on minulle neljäs mestaruus valmentajana. Kuitenkin pitää ymmärtää, ettei maailma nouse tai kaadu SM-kultaan jääkiekkoliigassa. Toivoisin, että me jääkiekkoväkenä alkaisimme keskustelemaan. Tämä on saanut sellaisia piirteitä, jotka eivät ole hyväksi lajille, Jortikka totesi mestaruuden ratkettua Ylelle.

Finaalisarjassa oli kuumia tunteita, jäähyjä ja Urheiluruutuun juttua tehneen toimittajan mukaan myös ”turhia pelleilyjä”. Jortikka sanoo 25 vuotta myöhemmin, että finaalisarja oli hänen uransa kovin.

– Olen saanut lukea nyt (tällä kaudella) kaikenlaisista uhkailuista, pelotteluista, väkivaltaisuuksista ja tuomareista. Eiköhän TPS–HIFK-finaali ole tässä yksi kaikkien aikojen kovimpia. Sanoisin jopa raa'impia, Jortikka sanoo.

Jortikan mukaan siitä, mitä käytävillä, kopeissa ja kulisseissa tapahtui, ei ole hirveästi kirjoitettu.

– Siellä ei armoa annettu, eikä pyydetty. Se oli merkillinen finaali, Jortikka sanoo.

Hän ei kuitenkaan halua täsmentää asiaa tarkemmin.

– Tapahtui kaikennäköistä. Se jääköön hämärän peittoon, Jortikka sanoo.

Jortikan paita nousee kattoon.
Jortikan kunniaviiri nostettiin vuonna 2022 Turkuhallin kattoon TPS:n 100-vuotisjuhlakaudella. Kuva: All Over Press

Erikoinen ratkaisu

Mestaruus ratkesi kummallisella maalilla. TPS:n Mika Alatalo laukoi 1–0-maalin kolmannessa erässä lähes puolesta kentästä. Myöhemmin urallaan NHL:n parhaaksi maalivahdiksi valittu Tim Thomas oli ihmeissään.

– Peli oli auki viimeisille sekunneille saakka, mutta Tepsillä oli silloin vain hyvä tuuri. Miikka Kiprusoff otti mahdottomatkin kudit kiinni. Se on jäänyt mieleeni kaikkien aikojen kovimpana finaalina.

Ylen Urheiluruudun finaalijuttu ratkaisevasta finaalista on katsottavissa seuraavalta videolta.

TPS juhli mestaruutta neljännen finaalin jälkeen.

Riskialtis Tappara on ennakkosuosikki

Tänä kevänä Tappara voi hyvinkin olla seuraava joukkue, joka yltää kolmeen perättäiseen mestaruuteen. Pudotuspeliotteluita väijynyt Hannu Jortikka muistuttaa Tapparan rutiinista ja sanoo, että tamperelaiset lähtevät sarjaan Pelicansia vastaan hienoisena ennakkosuosikkina.

– Pelicans on tänä vuonna yllättänyt. Heillä on paljon parempi ja miehekkäämpi joukkue kuin viime vuonna. Ennen kaikkea joulun jälkeiset hankinnat ovat vahvistaneet joukkuetta selvästi. Sarjasta tulee tasainen, mutta uskoisin Tapparan olevan hienokseltaan vahvempi.

Kuusi mestaruutta valmentajaurallaan saavuttanut Jortikka näkee, että Rikard Grönborgin valmennuksen alla Tappara on pelannut paljon riskialttiimmin ja rohkeammin.

– Heille tulee paljon tilanteita omaan päähän, mutta heillä on kuitenkin ehkä paras maalivahti koko sarjassa. Christian Heljanko on tuonut paljon pisteitä.

TPS:n Aarne Talvitie nostaa kiekon yläkulmaan ja kaventaa tilanteeksi 1-2.
Jortikka näkee, että Tappara oli ajoittain ongelmissa TPS:ää vastaan. Kuva: Mika Kylmäniemi / All Over Pres

Kärpistä kesken kauden Pelicansiin siirtynyt Niklas Kokko on ollut yksi kevään kovimmista puheenaiheista torjuttuaan oululaiset kumoon välierissä. 93,3 prosentin varmuudella keväällä kiekkoja torjunut nuorukainen on yllättänyt kaikki, myös Jortikan.

– Jos katsotaan kriittisesti, niin nuorten kisat eivät olleet hänellä kuten ei joukkueellakaan hyvät. Hän on kuitenkin kasvanut kasvamistaan.

– Paineetkin ovat olleet kovat ja hän on hyvin ne kestänyt. Maalivahtien välillä on kova taistelu.

Kuvassa Pelicans-valmentaja Tommi Niemelä ja joukkueen luottovahti Niklas Kokko.
Niklas Kokko on ollut mainiossa vireessä Pelicansissa. Kuva: All Over Press

Tapparalla yhtymäkohtia TPS:ään

Tapparan nykyisestä ja takavuosien TPS:n dynastiasta löytyy yhtymäkohtia. TPS loisti 1990-luvulla uudessa areenassa aivan kuten Tappara tällä hetkellä.

Menestys on ja oli molemmilla niin ikään vahvaa. TPS saavutti 13 kauden aikana (1988–2001) kahdeksan mestaruutta ja kaikkiaan 11 finaalipaikkaa.

Keväästä 2013 lähtien Tappara on puolestaan jäänyt vain kahdesti finaalien ulkopuolelle. Nyt sillä on mahdollisuus viidenteen mestaruuteen yli kymmenen vuoden ajanjaksolla.

Tappara juhlii Kristian Tanuksen tekemää voittomaalia TPS:n verkkoon jääkiekon SM-liigan puolivälieräsarjassa keväällä 2024.
Tappara on dominoinut SM-liigaa viime vuosina. Kuva: Jaakko Stenroos / All Over Press

Jortikka näkee niin ikään yhtymäkohdan Tapparan ja TPS:n dynastioissa. Hän muistelee, että TPS:llä oli aina valmiina pelaajat NHL:ään tai Sveitsiin lähteneiden tilalle. Aivan kuten uutisten mukaan Tapparalla tällä hetkellä.

Jortikka arvelee esimerkiksi Kärppien 2010-luvun dynastian katkeamisen yhdeksi syyksi sitä, ettei oululaisten juniorimylly tuottanut enää niin paljoa omia pelaajia.

– Jos mennään Tepsiin ja minun aikaani, superpelaajia tuli koko ajan lisää vahvaan joukkueeseen. Tapparalla on tämä vaihde, että he saavat omista hyviä pelaajia tällä hetkellä.

– En pysty näkemään, että Tappara alkaisi konttaamaan ihan lähivuosina.