Patrik Laine sitoi kravattia kireämmälle ja lähti pitsalle, kun Tappara-kapteeni sekosi mestaruudesta

Tapparan seuraikoni Jukka Peltolalle ensimmäinen Suomen mestaruus oli kaikista merkityksellisin.

Kuvayhdistelmässä Patrik Laine mitali hampaiden välissä ja Jukka Peltola pitelemässä Kanada-maljaa.
Jukka Peltolalle ensimmäinen mestaruus merkitsi paljon. Kuva: Tomi Hänninen
Simo Arkko

Yle seuraa SM-liigan finaaleja verkkosivuillaan hetki hetkeltä. Jääkiekkokierros välittää jokaisen liigafinaalin suorana. Kaikki finaalit kuullaan suorana Yle Areenassa, kolmas finaali myös Radio Suomen ääniaalloilla. Jääkiekkokierroksen ennakkostudioista päästään finaaleissa nauttimaan ensi kertaa videomuodossa.

Tapparan seuraikoni ja monivuotinen kapteeni Jukka Peltola saavutti uransa aikana kolme mestaruutta. Kaikista merkityksellisin oli ensimmäinen, vuonna 2016 saavutettu kultamitali.

Ennen ensimmäistä mestaruutta Peltola oli ollut häviämässä kolmea finaalia. Esimerkiksi edellisenä keväänä Peltola oli istunut tyhjin katsein Raksilan jäällä. Tappara oli juuri taipunut seitsemännen finaalin jatkoerässä Kärpille.

– Taustalla oli niin järjetön määrä epäonnistumisia ja turhan tuntuista työtä, mikä jälkikäteen ei todellakaan ollut turhaa. Monta kertaa häviäminen opetti voittamaan ja pistämään asioita perspektiiviin, Peltola kertoo Yle Urheilulle.

Jukka Peltola tyhjin katsein.
Peltolan ilme vuoden 2015 finaalien jälkeen kertoi kaiken. Kuva: Tomi Hänninen

Mestaruus HIFK:ta vastaan ratkesi niin ikään dramaattisesti kuudennessa finaalissa. HIFK:n Teemu Ramstedt laukoi kiekon nollakulmasta verkkoon Tomi Karhusen räpylän kautta. Tappara tulkitsi summerin jo soineen ja alkoi juhlimaan mestaruutta.

– Meikäläinenkin taisi olla keskiympyrässä vielä, kun yritin heittäytyä johonkin viivakiekkoon, kun Yohann Auvitulla oli kiekko lavassa. Ramstedt pääsi jostain kulmasta laittamaan sen maaliin.

Tuomari näyttää ei maalia.
Teemu Ramstedt tuuletti taustalla maalia. Tuomari oli eri mieltä, mutta tilanne tarkastettiin myöhemmin videolta. Kuva: Tomi Hänninen

Päätuomari Teemu Salminen keskeytti Tapparan juhlat hetkeksi. Hän kävi varmistamassa, oliko maali syntynyt ennen päätössummeria.

Henrik Haapala oli jo heittänyt hanskansa jonnekin riville 13. Emme tienneet, jatketaanko peliä vai ei. Kun koko homma realisoitui, se oli uskomatonta.

Peltola oli alkuun luottavainen, sillä Karhusen reaktio oli kertonut selvästi tilanteen. Lopputulos kuitenkin jännitti.

– Siinä oli totta kai pieni pelko, että mitähän tässä nyt. Olisi aikamoinen työ keriä lanka kireälle, kun on mielessään kerran voittanut. Yritin pitää rauhallisen mielen, vaikka se ei ollut mahdollista, kun ihmiset huutavat yleisössä ja kaikki puoliksi juhlivat jäälläkin.

Pelaajat katsovat hidastusta.
Tapparan pelaajat jännittivät lopullista ratkaisua. Veli-Matti Savinainen (oikealla) jännitti selvästi eniten. Kuva: Tomi Hänninen

Patrik Laine heti suihkunraikkaana

Peltolan mukaan mestaruutta juhlittiin enemmän tai vähemmän viikon päivät. Muutama päivä vierähti Tampereella. Sen jälkeen siirryttiin Espanjaan.

Tappara-legendalle on jäänyt mieleen erityisen hauska yksityiskohta mestaruusillasta Hakametsässä. Jäältä koppiin saapuessa hän oli sanojensa mukaan puulla päähän lyöty ja halasi vaimoaan.

– Puolisen tuntia pelin jälkeen minulla oli otettu kamat pois housuihin asti. Luistimet oli kyllä jalassa.

Jukka Peltola suuteli vaimoaan.
Peltola suuteli vaimoaan jäällä mestaruuden ratkettua. Kuva: Tomi Hänninen

Ensimmäisen mestaruutensa saavuttanut Patrik Laine oli jo saapunut suihkusta takaisin. Nuorukainen asetteli kravattia kireämmälle.

– Kysyin, että mihin olet lähdössä, voitimme juuri Suomen mestaruuden, Peltola muistelee.

– Lupasin perheelle, että mennään pitsalle pelin jälkeen, Laine vastasi Peltolan mukaan.

Jukka Peltola lähti pitsalle.
Peltola tuuletti mestaruutta antaumuksella. Kuva: Tomi Hänninen
Patrik Laine mitali suussa.
Patrik Laine puri mitalia ja lähti pitsalle. Kuva: Tomi Hänninen

Takana useampi pettymys

Kontrasti kaiken aiemmin hävinneen konkarin ja nuoren tulevaisuuden tähden välillä oli iso.

– Olin hävinnyt useamman finaalin putkeen ja voittaminen oli ihan järjetön paukku. Tämä yksi kaveri sitten saapuu isoihin parrasvaloihin, pelaa älyttömän hyvän kauden ja on pudotuspeleissäkin isossa roolissa. Sitten hän vain lähtee pitsalle perheen kanssa.

Peltola kuvailee, kuinka hänet oli ”lyöty maahan” niin monia kertoja, aivan kuten monet muutkin joukkueen pelaajista.

– Laine vain oli, että näin tämän pitikin mennä. Voitetaan nyt, kun tulimme kerran voittamaan.

– Se oli hänelle ihan normaalia. Itse en tiennyt, miten päin olisi pitänyt olla, kun mestaruutta oli niin pitkään jahdattu. Se on edelleen iso juttu itselleni.

Peltolan kultamitaleille ja myös hävityille mitaleille on oma paikkansa hänen kodissaan. Jälkikäteen hän arvostaa myös hopeamitaleita todella paljon, sillä ne nostivat ensimmäisen ja muiden voitettujen mestaruuksien arvoa.

– Niiden myötä tajusin, miten vaikeaa voittaminen ja finaaleihin pääseminen on.

Jukka Peltola tuulettaa mestaruutta.
Mestaruus maistui Peltolalle. Kuva: Tomi Hänninen

Peltola korostaa, kuinka mestaruuksien saavuttaminen vaatii monien kuukausien ja vuosien ajan todella hyvää työtä.

– Tapparan vaatimustaso, jota johtavat pelaajat ja valmennusjohto edelleen ylläpitävät, on järjetön. Se on vuodesta toiseen todella rankkaa hommaa. Nostan hattua, että se jatkuu edelleen, Peltola sanoo.

Suosittelemme