New York Times: 23 kiinalaisuimaria sai kilpailla Tokion olympialaisissa, vaikka antoivat positiivisen dopingnäytteen

New York Times kertoo, että kiinalaisviranomaisten mukaan kiinalaisuimarit kärähtivät trimetatsidiinista. Kiinalaisten mukaan kiellettyä ainetta oli päätynyt elimistöön tahattomasti.

Zhang Yufei Tokion olympialaisissa 2021.
Tokion olympialaisten kaksinkertainen kultamitalisti Zhang Yufei on nimekkäimpiä kiinalaisuimareita New York Timesin paljastamassa dopingvyyhdissä. Kuva: VCG via Getty Images
Roope Visuri

New York Times uutisoi, että 23 kiinalaisuimaria sai kilpailla Tokion olympialaisissa vuonna 2021, vaikka he olivat antaneet ennen kisoja positiivisen dopingnäytteen.

Positiiviset dopingnäytteet oli annettu Kiinassa kansallisissa kisoissa seitsemän kuukautta ennen olympialaisia joulu-tammikuussa 2021. Asiasta ei kerrottu julkisuuteen.

Kiinalaisuimarit kärähtivät trimetatsidiinista. Se on alun perin sydänsairauksiin kehitetty lääke, jolla voidaan urheilussa pyrkiä vaikuttamaan sydänlihaksen aineenvaihduntaan. Aine ei ole suomalaisilla lääkemarkkinoilla. Se on ollut kiellettyjen aineiden listalla vuodesta 2014.

Trimetatsidiini on tullut tutuksi urheilun seuraajille Pekingin olympialaisissa vuonna 2022 kultaa luistelleen venäläisen taitoluistelijan Kamila Valijevan tapauksesta.

Trimetatsidiini on ollut Maailman antidopingtoimiston Wadan kiellettyjen aineiden listalla vuodesta 2014.

Yhdysvaltojen dopingpomo tyrmistyi

Kiinalaisviranomaisten mukaan trimetatsidiini oli päätynyt kiinalaisurheilijoiden elimistöön tahattomasti pieninä määrinä. Siksi heitä ei rangaistu.

New York Timesin artikkelissa kerrotaan, että kiinalaistutkijoiden mukaan trimetatsidiinia oli löytynyt kisahotellin keittiöstä. Kiinalaisviranomaiset olivat raportoineet havainnosta kaksi kuukautta kisojen jälkeen keväällä 2021. Raportissa ei kerrottu tarkemmin, kuinka trimetatsidiinia oli päätynyt keittiöön.

Yhdysvaltojen antidopingtoimiston johtaja Travis Tygart tyrmistyi dopinguutisista.

– Tämä näyttää musertavalta puukolta puhtaiden urheilijoiden selkään. Se on iso petos niiden kaikkien urheilijoiden kannalta, jotka kilpailevat reilusti ja noudattavat sääntöjä, Tygart sanoi.

Maailman antidopingtoimisto Wadan mukaan he olivat tutkineet kiinalaisviranomaisten selitystä, mutta eivät löytäneet vakaata pohjaa haastaa kiinalaisten tutkimusta. Kansainvälinen uintiliitto Fina kertoi myös uskovansa, että asiaa on tutkittu tarkasti, ammattimaisesti ja antidopingsäännöstön mukaisesti.

Riippumaton testausjärjestö International Testing Agency ITA puolestaan kertoi New York Timesille, että sen tutkimukset aiheesta jatkuvat. Kiinan antidopingtoimisto vastasi New York Timesille arvioineensa, että uimarit eivät olleet rikkoneet antidopinglakeja ja siksi he eivät ollet pakotettuja julkaisemaan mitään tietoja tapauksista ilman urheilijoiden lupaa.

Kiinaa edusti Tokion olympialaisissa 30 uimaria. He voittivat kuusi mitalia, joista kolme oli kultaisia. New York Timesin mukaan kärähtäneiden joukossa on muun muassa kaksinkertainen olympiavoittaja Zhang Yufei, jonka odotetaan kamppailevan mitaleista myös tänä kesänä Pariisin olympialaisissa.

Lähteet: AP, Daily Herald, New York Times

Suosittelemme