Vanhat teekkarit halusivat uudistaa vuosikymmenien vappuperinteen – nykyiset opiskelijat eivät suostu

Kurki-patsaan lakituksella on pitkä perinne Lappeenrannassa. Vanhat teekkarit haluavat kuitenkin lakittaa ihmispatsaan, kun siihen on vihdoin tullut mahdollisuus.

Lappeenrannassa lakitetaan vappuaattona kaksi eri patsasta. Video: Ville Toijonen / Yle, Mikko Savolainen / Yle
Ville Toijonen

Lappeenrannassa lakitetaan vappuaattona kaksi eri patsasta.

LUT-yliopiston opiskelijat lakittavat keskustassa sijaitsevan Kurki-patsaan. Patsaan lakituksella on pitkä perinne, sillä se lakitetaan jo 55. kerran.

Vanhat teekkarit lakittavat kuitenkin ensimmäistä kertaa Kaunis Veera -patsaan. Patsas on ollut Lappeenrannan satamassa vajaan neljän vuoden ajan.

Vanhat teekkarit pyysivät nykyisiä opiskelijoita siirtämään oman lakituksensa Kaunis Veera -patsaalle, mutta opiskelijat haluavat pitää kiinni perinteistä ja lakittavat Kurki-patsaan.

Emeritusteekkari Erkki Räsänen Kaunis Veera -patsaan vieressä Lappeenrannan satamassa.
Erkki Räsänen ja muut vanhat teekkarit pääsevät lakittamaan vappuna Kaunis Veera -patsaan ensimmäistä kertaa. Kuva: Ville Toijonen / Yle

Vanhojen teekkareiden tempaus ei ole kannanotto lakitusperinteelle, vaan vuosikymmenten unelman toteutuminen.

– Meillä ei ollut Lappeenrannassa ihmispatsasta, mikä olisi voitu lakittaa. Siksi aloimme lakittaa Kurki-patsasta, sanoo uuden patsaan lakitusta järjestänyt emeritusteekkari Erkki Räsänen.

Kaunis Veera -patsas Lappeenrannan satamassa. Patsaalla on päässä kruunu, mikä näyttää lumpeenlehdeltä.
Veeran päässä on lumpeenkukalta näyttävä kruunu, mikä on hieman vaikeuttanut lakin valmistamista patsaalle. Kuva: Ville Toijonen / Yle

Kaunis Veera -patsaan myötä heräsi mahdollisuus henkilöpatsaan lakittamiseen. Kaupungissa on olemassa Lotta-patsas, mutta sitä ei ole haluttu lakittaa.

– Nyt tarjoutui mahdollisuus patsaan lahjoittajan ja veistäjän toimesta lakittaa Veera, joten tartuimme siihen, sanoo Räsänen.

Opiskelijoilta pyydettiin lakituksen siirtoa

Vanhat teekkarit kysyivät nykyisiltä opiskelijoilta, siirtyisivätkö he lakittamaan satamassa olevaa Kaunis Veera -patsasta.

Opiskelijat eivät lämmenneet ajatukselle. Lappeenrannan kaupunki oli pyytänyt heitä lakittamaan sataman patsaan jo kolme vuotta sitten. Silloinkaan he eivät suostuneet.

LUT-yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Anselmi Auramo Kurki-patsaan vieressä Lappeenrannassa.
Kurki-patsaalla on kaksi kurkea, eli kaksi päätä. Tämä on isoin peruste lakituksen pysymisestä kyseisellä patsaalla, sanoo Anselmi Auramo. Kuva: Ville Toijonen / Yle

– Isoin syy on se, että Kurki-patsaalla on kaksi päätä. Meillä on LUTissa kaksi lakkia käytössä: teekkarilakki ja ylioppilaskunnan lakki. Patsas mahdollistaa sen, että voimme lakittaa kahdella lakilla, sanoo ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Anselmi Auramo.

Kurki-patsaan lakituksella on pitkä perinne

Kurki-patsas lakitetaan aina vappuaattona puolenpäivän aikaan.

Lakituksen jälkeen opiskelijat siirtyvät runsaan kilometrin päähän seuraamaan fuksikastetta, jossa fuksit kastetaan Saimaan vedessä.

Katso Kurki-patsaan lakitus 9 vuotta sitten.

Lintupatsaan lakitus on kuitenkin ollut myös taakka vanhoille teekkareille.

Kun muissa yliopistoissa asiasta keskusteltiin, me vaihdoimme keskustelun mielummin säähän kuin siihen, ettei meillä ollut ihmispatsasta, mitä voisimme lakittaa, sanoo Erkki Räsänen.

Kaunis Veera -patsaan lakitus on vappuaattona kello 18.00.

muokattu 22.4.2024: poistettu kohta, missä sanottiin teekkareiden kasteen olleen joskus alkuvuosina Kurki-patsaan vesialtaaseen. Teekkarit on aina kastettu Saimaaseen.

Suosittelemme