Otto Makkonen vie lampaansa syömään toisten tontille ja saa siitä rahaa

Maatalousyrittäjä Otto Makkonen vuokraa lampaita alueille, joissa maatilatoimintaa ei enää ole tai sitä on vähennetty. Siitä hyötyvät asiakas, luonto ja ohikulkijat.

Lampaita Skatan tilalla Helsingin Uutelassa.
Lampailla riittää vuokra-alueilla paljon syötävää. Kuva: Vesa Marttinen / Yle
Sami Ikonen

Savonlinnalainen maatalousyrittäjä Otto Makkonen on pyörittänyt sukunsa lammastilaa lähes kaksi vuosikymmentä. Vaahermäen tilan lammasvahvuus on suunnilleen 600 yksilöä, mutta niistä saattaa kesäisin olla omalla tontilla vain sata.

Loput ovat siroteltuina eri puolille Suomea. Makkonen tarjoaa lampaitaan vuokralle maisemanhoitotöihin kunnille, yrityksille tai muiden maatilojen pihapiiriin. Vuokra-ajat vaihtelevat viikosta koko kesään.

Makkonen tuo lampaita vuokraamalla eläimiä takaisin maaseudulle Keski-Suomessa ja Itä-Suomessa, joissa maatalousyrittäjyys on pitkään ollut laskusuunnassa ja pellot jääneet ilman sorkkaeläimiä. Vuokrapalvelusta on kyselty Oulusta asti.

– Totesimme markkinaraon. Päätimme erikoistua vuokraukseen, koska nykyajan maataloudessa joko laajennetaan tai erikoistutaan johonkin, Makkonen toteaa.

Lammas raivaa mökkirannan

Yrittäjä kertoo, että lampaiden palauttaminen hylätyille laitumille auttaa luontoa. Lampaat syövät vieraslajikasvistoa, mikä lisää kasvutilaa muille. Eläimistä on hyötyä myös mökkiläisille.

– Jos on vaikka mökkimiljöö, jossa on ranta tai tontti pusikoitunut, lampaat raivaavat sen.

Makkonen huomauttaa, etteivät lapset pääse nykypäivänä kokemaan maaseutuarkea. Vuokralampaat tarjoavat hyvän mahdollisuuden päästä lähemmäksi niitä kokemuksia.

– Samalla voi opetella eläinten hoitoon liittyviä vastuita.

Metsähallitus jatkaa tänä kesänä Paimenviikkojen järjestämistä. Niillä kesälomalainen saa hoitaa maksua vastaan maatilan eläimiä, kuten lampaita, luonnonhelmassa.

Paimenviikko-kohteita on eri puolilla maata tänä vuonna 15.

Juttua korjattu 22.4. ja kello 10.05: Paimenviikkoja järjestää Metsähallitus, ei Metsäliitto. Makkonen ei vuokraa lampaita Paimenviikoille.

Suosittelemme