Koulu vei oppilailta tarjottimet ympäristön säästämiseksi – nyt ruokailu on niin hankalaa, että osa osti omat

Kouluruokailuista poistetaan tarjottimia ympäristösäästöjen nimissä. Osa oppilaista on reagoinut ostamalla tilalle oman tarjottimen.

Nepenmäen koululla Joensuussa Onni Vatanen ja Niko Piitulainen eivät halunneet hyvästellä tarjottimia, vaan hankkivat omat. Video: Ari Haimakainen / Yle
Siru Päivinen

Joensuussa ysiluokkaa käyvien Niko Piitulaisen ja Onni Vatasen kouluvarustukseen kuuluu nykyisin oma tarjotin.

Tarjottimet ovat katoamassa kouluruokailuista. Osassa Suomea moni koulu on elänyt arkeaan ilman ruokatarjottimia jo vuosia. Samaa käytäntöä jalkautetaan nyt koko maahan, kertoo Pohjois-Karjalan Tukipalveluiden eli Polkan palvelupäällikkö Anne Näätänen.

Polkka vastaa usean kunnan kouluruokailusta Pohjois-Karjalassa. Pilotoinnin jälkeen se on ryhtynyt poistamaan tarjottimia pysyvästi.

– Varauduimme siihen, että kysymyksiä tulee. Palvelukeittiöiden henkilökunta opastaa alkuvaiheessa uuden käytännön kanssa, Näätänen kertoo.

Muutos säästää melkoisesti vettä, energiaa ja kemikaaleja. Vaikka muutos säästää myös työaikaa, ei henkilöstövähennyksiä ole suunnitteilla.

Turhasta pesemisestä halutaan eroon. Suurin osa tarjottimista ei likaannu ruokailun aikana käytännössä lainkaan.

– Ydinkysymys on kestävä kehitys. Muutoksen taustalla on ympäristövastuu, ei eurot, vaikka rahaakin tässä säästyy, Näätänen toteaa.

Kokonaan tarjottimet eivät kouluilta katoa. Keitto- ja puuropäivinä ne ovat käytössä jatkossakin. Tarjottimen voi myös erikseen pyytää käyttöön, jos ruokailu menee liian hankalaksi ilman sitä.

Toimittaja Aliisa Ristmeri kertoo videolla, että tarjottimien poistaminen kouluruokailuista on ollut viime vuosien trendi Suomessa.

Luovia ratkaisuja Nepenmäen koululla Joensuussa

Pilottikouluilla on hämmästelty tarjotinten poistumista. Suurin osa oppilasta on kuitenkin ottanut muutoksen vastaan annettuna.

Hälinää ruokailuun tulee väistämättä lisää.

– Käytännössä muutos tarkoittaa sitä, että kaksi keikkaa on heitettävä. Ei kerralla saa mitenkään kuljetettua kahta lautasta, lasia ja ruokailuvälineitä, kertoo Nepenmäen koulun apulaisjohtaja Juha Kettunen havainnoistaan.

Joensuun Nepenkoulun apulaisjohtaja Juha Kettunen koulun ruokalassa.
Nepenmäen koulun apulaisjohtaja Juha Kettunen kertoo, että tarjottimien poistaminen tarkoittaa liikkumisen lisääntymistä ruokalassa. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Kaikki eivät ole halunneet jättää jäähyväisiä tarjottimille. Muutama yläkoulun oppilas on ostanut ikioman tarjottimen. He säilyttävät niitä koululla lokerikossaan.

– On mukava ruokailla oman tarjottimen kanssa. Mitään ei tipu, eikä tarvitse kulkea edestakaisin. Kaikki on vaan helpompaa, perustelee Nepenmäen koulun 9C-luokan Niko Piitulainen omaa tarjotintaan.

Oppilaita epäilytti alkuun, onko oman tarjottimen tuominen luvallista. Koululla luovaan ajatteluun on kuitenkin suhtauduttu myönteisesti. Myös nuorten vanhemmat tukevat ratkaisua.

– Meillä kotona totesivat vain, että fiksu idea. Vanhemmatkaan eivät ymmärtäneet sitä että Polkka poistaa tarjottimet kouluruokailusta, kertoo Nepenmäen koulun 9C:n Onni Vatanen.

Yläkoululaiset keräävät ruoka-annostaan ruokalinjastolta lautasille Nepenkoululla Joensuussa.
Moni kuljettaa leivät ruoka-annoksen päällä, koska kahta lautasta on hankala kuskata. Tarjotinten poistuminen voi hankaloitaa myös riittävää nesteen saantia. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Säilyykö nestetasapaino?

Joensuun yhteiskoulun lukiolla muutosta on pilotointivaihteesta asti seurannut ruokapalveluvastaava Tiina Varvi. Hän kertoo että ruokaa on tarjotinten poistuttua mennyt aiempaa vähemmän. Myös hävikin määrä on pienentynyt.

- Tarjoilulinjastoa muokattiin sen verran, että ruokailuvälineet ja juomat ovat nyt linjaston lopussa. Oppilaat ehdottivat muutosta. Se helpottaa ruoan keräämistä lautaselle, Varvi kertoo.

Siivottavaa ruokalaan on tullut lisää. Linjasto, pöydät ja lattiat saavat roiskeita osakseen uudessa käytännössä.

Opetushallituksen opetusneuvos Marjaana Mannisen mukaan lähtökohta kouluruokailulle on lasten ja nuorten riittävä ravinnonsaanti. Mitään valtakunnallista suositusta tarjotinten poistolle ei ole.

Manninen muistuttaa myös, että ruokailulle on oltava riittävästi aikaa. On huolehdittava myös veden saannista muiden ruokajuomien ohella. Ilman tarjotinta useamman juomalasin kantaminen on mahdotonta.

Suosittelemme