Hamas: Israel antanut virallisen vastauksensa tulitaukoneuvotteluissa

Euroopan ja Lähi-idän maiden edustajien on tarkoitus neuvotella Gazan kaistan tilanteesta maanantaina Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa.

Khalil al-Hayya.
Hamasin varajohtaja Gazan kaistalla Khalil al-Hayya kuvattuna Gazan kaupungissa maaliskuussa 2021. Kuva: AOP
Kai Jääskeläinen,
STT

Palestiinalainen äärijärjestö Hamas kertoi varhain lauantaina saaneensa virallisen vastauksen Israelilta Hamasin ehdotukseen tulitaukoneuvotteluissa. Hamas toimitti ehdotuksensa Israelille 13. huhtikuuta.

Seuraavaksi Hamas aikoo syventyä Israelin vastaehdotukseen ennen kuin järjestö antaa oman vastauksensa, Hamasin Gazan kaistan varajohtaja Khalil al-Hayya kertoo lausunnossaan.

Aiemmin israelilaiset mediat uutisoivat nimettömänä pysyttelevien lähteiden kertoneen, että Israelin sotakabinetti on keskustellut uudesta suunnitelmasta aselevon ja panttivankien vapauttamisen saavuttamiseksi.

Egyptiläisdelegaatio saapui Israeliin

Egyptiläisdelegaatio saapui perjantaina Israeliin tarkoituksenaan käynnistää pysähdyksissä olevat Israelin ja Hamasin tulitaukoneuvottelut. Egypti on Qatarin ja Yhdysvaltain ohella ollut välittäjänä neuvotteluissa.

Egyptiläismedian mukaan Egyptin ja Israelin näkemysten kanssa on edistytty merkittävästi.

Euroopan ja Lähi-idän maiden edustajien on tarkoitus neuvotella Gazan kaistan tilanteesta maanantaina Saudi-Arabiassa.

Neuvotteluihin on osallistumassa muun muassa Ranskan ulkoministeri Stephane Sejourne ja Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock. Mediatietojen mukaan neuvotteluissa on osallisena myös palestiinalaishallinnon uusi pääministeri Mohammed Mustafa.

Isku Rafahiin vaikeuttaisi tilannetta entisestään

Israel on kertonut aikovansa hyökätä Rafahin kaupunkiin, missä sotatoimia paossa on suurin osa Gazan kaistan asukkaista.

Lukuisat tahot ovat vedonneet Israeliin, ettei se tekisi hyökkäystä kaupunkiin, ellei siviilien turvaamista voida taata. Avustusjärjestöjen mukaan hyökkäys kaupunkiin huonontaisi alueen katastrofaalisia olosuhteita.

Israel on sanonut, että sen tavoitteena on tuhota Gazan kaistaa kaistaa hallitseva Hamas.

Hamasin edustaja Ghazi Hamad sanoi uutistoimisto AFP:lle, että Israelin hyökkäys Rafahiin vaikeuttaisi selvästi neuvotteluja ja osoittaisi, että Israelin aikomus on jatkaa sotaa.

Israelin sotatoimet Gaza kaistalla alkoivat viime vuoden lokakuussa sen jälkeen, kun Hamas teki terrori-iskun Israeliin.

Israelilaisviranomaisten mukaan Hamasin iskussa kuoli arviolta 1 170 ihmistä. Hamasin alaisen terveysministeriön mukaan Gazan kaistalla on kuollut Israelin hyökkäyksen alettua noin 34 400 ihmistä.

Israelin arvion mukaan Hamasilla on edelleen panttivankina lähes 130 ihmistä. Israelin asevoimien mukaan 34 panttivankia on kuollut.

Lähde: Reuters, AFP

Suosittelemme