Satakunnan konsulttisotku: Johto tiesi, mutta ei puuttunut – useita kymmeniä kiusattiin työpaikalla

MOT:n tietojen mukaan Satakunnan hyvinvointialueen johtoa kritisoitiin selvityksessä, joka koski konsulttien epäasiallista käytöstä.

Terveyskeskuksen itseilmoittautumispiste.
Satakunnan hyvinvointialue palkkasi konsulttiyhtiön kehittämään etähoitomallia. MOT paljasti konsulttien kyseenalaisen toiminnan helmikuussa. Kuva: Janne Järvinen / Yle
Johanna Mattinen,
Tiina Lundell

Yli sata työntekijää koki, että konsulttiyhtiö Savoa Partnersin työkäyttäyminen oli vastuutonta. Tämä käy ilmi Satakunnan hyvinvointialueen teettämästä kyselystä Työterveyslaitoksen kanssa.

Hyvinvointialue tiedotti kyselyn tuloksista lyhyesti keskiviikkona. Henkilökunnalle pidettiin sisäinen infotilaisuus, jossa työntekijöille ei annettu lainkaan mahdollisuutta kysyä lisäkysymyksiä.

MOT:n saamien tietojen mukaan kyselyssä nousi esiin se, että johto on pitkään tukenut Savoan toimintaa, vaikka huolta on tuotu esille eri tavoin.

Konsulttiyhtiö Savoa Partners palkattiin Satakunnan hyvinvointialueelle kehittämään muun muassa terveyskeskustoiminnan tiimimallia ja etähoitoa.

Satakunnan hyvinvointialueen sote-johtaja Sari Rantanen sanoo hyvinvointialueen johdon kuulleen henkilökunnan kokemasta epäasiallisesta käytöksestä vasta tämän vuoden helmikuun alussa. Tuolloin MOT oli juuri haastatellut hyvinvointialueen edustajaa kyseenalaisesta toiminnasta.

– Tätä nyt tutkitaan, ja me suhtaudumme kaikkeen puuttumattomuuteen vakavasti. Työntekijöiden työterveys ja turvallisuus ei saa missään olosuhteissa vaarantua, Sari Rantanen sanoo.

MOT:n tietojen mukaan infossa olisi haluttu vastauksia nimenomaan siihen, miten hyvinvointialue työnantajana kantaa vastuun tilanteesta.

– Me pyrimme varmistamaan kaikin mahdollisin tavoin, että tämä ei koskaan toistu, Rantanen toteaa.

Kaksi esihenkilöä siirretty syrjään

MOT:n tietojen mukaan ainakin kaksi hyvinvointialueen johtotehtävissä työskennellyttä henkilöä on siirretty toisiin tehtäviin sen jälkeen, kun selvitys epäasiallisesta kohtelusta käynnistyi.

Toinen heistä on aikuisten terveyspalveluiden johtaja Anna Jaatinen. Hän ei halunnut kommentoida tilannetta MOT:lle, koska asioiden käsittely on vielä kesken.

Sotejohtaja Rantanen kieltäytyy kommentoimasta yksittäisten työntekijöiden tilanteita, mutta vahvistaa, että muutamia virkahenkilöitä on siirretty muihin tehtäviin selvitystyön ajaksi.

Työterveyslaitoksen kyselyssä kritisoitiin esihenkilöiden toimintaa. Sekä lääkärit että hoitajat kokivat, että heidät oli jätetty oman onnensa nojaan muutoksen aikana.

Jopa 70 prosenttia lääkärivastaajista koki jääneensä ilman esihenkilön tukea.

– Lääkäriesimiehiä oli pahimmillaan vain yksi, kunnes johtamistyöhön alettiin hankkimaan apua. Mutta kyllä se kertoo siitä, että johtamista ei ole ollut tarpeeksi tai se ei ole ollut riittävän hyvää, Rantanen sanoo.

Hyvinvointialueella aiotaan muuttaa organisaatiota ja parantaa lääkäreiden johtamista. Tämän enempää sote-johtaja ei tässä vaiheessa halua avata asiaa.

Uhkailua, huutamista, nimittelyä

Kyselyssä Savoa Partnersin toiminta kohtasi murska-arvion. MOT:n tietojen mukaan työntekijät kertoivat, että heitä painostettiin hoitamaan potilaita etänä riippumatta näiden tarpeista.

Yhteisissä palavereissa työntekijöitä arvosteltiin nimellä ja vuorovaikutuksessa oli usein syyllistävä asenne. Työntekijöiden mukaan konsultit olivat hyökkääviä, he eivät halunneet perustella asioita ja kysymyksiin vastattiin vastakysymyksillä.

Yli 40 työntekijää kertoi itse joutuneensa kiusaamiseksi luokiteltavan, vakavan epäasiallisen käytöksen kohteeksi.

MOT:n tietojen mukaan kyselyssä nousi ilmi, että tällaista käytöstä olivat erityisesti huutaminen ja uhkailu irtisanomisilla ja varoituksilla. Työntekijät kokivat myös, että heitä vähäteltiin ja heistä puhuttiin pilkallisesti. Savoa on kiistänyt epäasiallisen käytöksen.

MOT:n saamien tietojen mukaan jopa 61 prosenttia vastanneista koki, ettei konsulttiyhtiön tuki auttanut heitä työn kehittämisessä. Ainoastaan 11 prosenttia koki hyötyneensä Savoan tuesta.

Satakunnan hyvinvointialue kieltäytyi luovuttamasta kyselyn tuloksia MOT:lle vedoten muun muassa siihen, että asiakirjan luovuttaminen olisi vastoin hyvinvointialueen etua oikeudenkäynnissä.

Savoa valitti markkinaoikeuteen

Hyvinvointialue kumosi tässä kuussa päätöksen, jonka mukaan Savoalta ostetaan 450 000 euron edestä konsultointipalveluita vuodelle 2024.

Konsulttiyhtiö jätti valituksen päätöksestä markkinaoikeuteen tämän viikon alussa. Savoa Partnersin näkemyksen mukaan hyvinvointialue ei voi yksipuolisella hankintaoikaisulla päättää sopimusta.

Sotejohtaja Sari Rantanen sanoo, ettei valitus ollut yllätys.

– Me reagoimme markkinaoikeudesta tulleeseen selvityspyyntöön aikanaan.

Hyvinvointialue teki maaliskuussa konsulttiyhtiöstä myös rikosilmoituksen. Se liittyi mahdollisiin tietosuojaloukkauksiin, sillä konsultit olivat katselleet potilastietoja ja kuunnelleet potilaiden ja hoitajien välisiä puheluita.

Videolla toimittaja Tiina Lundell kertoo lyhyesti MOT:n selvityksestä. Voit katsoa ohjelman Yle Areenassa.

Mitä ajatuksia artikkeli herätti? Juttua voi kommentoida 26.4. kello 23.00:een asti.

Suosittelemme