Tiktokin pakkomyynti kietoutuu suurvaltapolitiikan lisäksi vahvasti Yhdysvaltain sisäpolitiikkaan

Yhdysvaltain ja Kiinan välit ovat viilentyneet, mutta ainakin maat käyvät vuoropuhelua, sanoo Ulkopoliittisen instituutin Mikael Mattlin.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken laskeutui lentokoneesta Pekinginssä 25.2.2024.
Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinken vierailee paraikaa Kiinassa. Kuva: Chen Yehua / AOP
Teemu Hallamaa

Kiina ulkoministeri Wang Yi varoitti perjantaina Yhdysvaltoja maiden suhteiden heikkenemisestä. Wangin mukaan maiden suhteisiin kielteisesti vaikuttavat tekijät ovat lisääntyneet ja kasvaneet.

Kiinan ja Yhdysvaltain välit ovat pitkään olleet kylmät, mutta viimeisen puolentoista vuoden aikana maat ovat pyrkineet vakauttamaan suhteitaan.

– Nyt kuitenkin puhutaan, vaikka puhutaan kovaa, mutta sentään puhutaan. Kommunikaatiokanavat ovat auki ja aika aktiivisetkin, sanoo Ulkopoliittisen instituutin virkaa sijaistava apulaisjohtaja Mikael Mattlin.

Wangin varoitukset kuultiin Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinkenin Kiinan-vierailun yhteydessä. Blinken ehti perjantaina tavata myös Kiinan presidentin Xi Jinpingin, mitä pidettiin hyvänä merkkinä maiden suhteiden kannalta.

Suuria toiveita Kiinan ja Yhdysvaltain suhteiden lämpiämisestä ei kuitenkaan ole. New York Times kuvaili tapaamista todeten, että molemmat maat yrittävät pelastaa sen, mitä on pelastettavissa.

Tiktok-kiellolla ei erityistä vaikutusta maiden suhteisiin

Juuri ennen Blinkenin vierailua Yhdysvalloissa hyväksyttiin laki, joka pakottaa kiinalaistaustaisen teknologiayhtiö Bytedancen myymään suositun videosovellus Tiktokin. Mikäli kauppoja ei ole tehty 270 päivän päästä, sovellus kielletään Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltain hallinto katsoo, että Kiina kykenee Tiktokin kautta keräämään tietoja amerikkalaisista ja heidän mieltymyksistään. Lisäksi sovellus nähdään mahdollisena Kiinan propagandakanavana.

Ulkopoliittisen instituutin Mattlin ei usko, että Yhdysvaltain Tiktok-päätöksellä olisi erityistä vaikutusta maiden välisiin suhteisiin.

– Se on yksi asia monen muun joukossa. Tällä hetkellä tämä lista erilaisista kiistakysymyksistä Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä on pitkä, eikä tämä nyt itsessään varmaan sitä dramaattisesti muuta, Mattlin sanoo.

– Pekingissä eivät varmaan pidä tästäkään liikkeestä, hän toteaa.

Mikael Mattlin on suomalainen kansainvälisen politiikan tutkija ja tutkimusprofessori Ulkopoliittisessa instituutissa.
Ulkopoliittisen instituutin vs. apulaisjohtaja Mikael Mattlin pitää Yhdysvaltain Tiktok-päätöstä yhtenä siirtona suurvaltojen välisessä kamppailussa. Kuva: Seppo Ahava / Yle

Amerikkalaiset arvot uhattuina

Suurvaltojen suhteiden sijaan Tiktok-päätöksellä saattaa olla enemmän vaikutusta Yhdysvalloissa sisäisesti, Mattlin huomauttaa. Hän nostaa esille markkinatalouden ja sananvapauden. Tuoreen lain voi nähdä suorana uhkana näille arvoille.

– Kiinan kanssa käytävää strategista kilpailua pidetään tällä hetkellä niin tärkeänä Yhdysvalloissa, että sen verukkeella monia meidän tärkeinä pitämiä periaatteita ja normeja ikään kuin nakerretaan, Mattlin sanoo.

Hän huomauttaa, että republikaanien ja demokraattien välillä vallitsee poikeuksellinen yhteisymmärrys Kiinan suhteen.

– Oikeastaan kilpaillaan lähinnä nyt siitä, että kumpi puolue esittää vielä tiukempia toimia tähän turvallisuuteen vedoten.

Tiktokin pakkomyynti kietoutuu siis suurvaltapolitiikan lisäksi vahvasti Yhdysvaltain sisäpolitiikkaan. Mattlin arvelee, että Tiktok saattaa nousta yhdeksi kysymykseksi Yhdysvaltain presidentinvaaleissa.

Presidentti Joe Bidenin todennäköisesti haastava republikaanien Donald Trump yritti omalla kaudellaan kieltää Tiktokin presidentillisellä asetuksella. Tämä asetus kaatui perustuslain vastaisena. Sittemmin Trump on kääntynyt Tiktok-kiellon vastustajaksi.

Luvassa pitkä oikeustaisto

Bytedancella on nyt yhdeksän kuukautta aikaa myydä Tiktok. Tarvittaessa Biden voi myöntää kolme kuukautta lisäaikaa.

Tiktokin omistava teknologiayhtiö Bytedance on jo ilmoittanut vievänsä asian oikeuteen. Myös Kiina on aiemmin antanut ymmärtää, ettei se aio antaa lupaa Tiktokin taustalla toimivan teknologian myymiseen.

– Voitte olla varmoja, että emme ole lähdössä minnekään, Tiktokin toimitusjohtaja Shou Zi Chew sanoi videollaan, jolla hän julistautui 170 miljoonan amerikkalaisen Tiktok-käyttäjän sananvapauden puolustajaksi.

Oikeusprosessi tarkoittaa sitä, että ratkaisua Tiktokin kohtaloon Yhdysvalloissa tuskin saadaan tänä tai ensi vuonnakaan. Amerikkalaisen uutissivusto NBC:n mukaan kielto voisi tulla voimaan aikaisintaan vuonna 2026.

Jos Tiktok häviää oikeudessa, sovellus voi hyvinkin kadota Yhdysvalloista. Uutistoimisto Reutersin mukaan Bytedance pitää Tiktokin vetäytymistä Yhdysvalloista mieluisampana vaihtoehtona kuin sovelluksen myymistä amerikkalaiselle ostajalle.

– Nyt kun on tullut laki, niin todennäköistä on, että tavalla tai toisella tulee tilanteeseen muutos, Mattlin sanoo.

Katso Areenasta Tiktokin koukuttava algoritmi -dokumentti.

Suosittelemme