Kompostorin ostaja voi nyt joutua odottamaan viikkoja omaansa, vaikka tehtaalla paiskitaan töitä kellon ympäri

Tämänhetkisen kompostorien kysyntäpiikin syynä on, että omakoti- ja pientaloissa biojätteen erilliskeräykseen tulee kohta mukaan noin 400 000 uutta kiinteistöä.

Kompostorin molemmin puolin on kaksi hymyilevää ihmistä: työasuinen mies ja nainen talvitakissa.
Biolanin tuotantojohtaja Jussi Kariniemi ja tuotekehitysjohtaja Hannamaija Fontell kertovat, että kompostorin toimintatapa on periaatteessa sama kuin 50 vuotta sitten. Kuva: Kati M. Rantala
Soila Ojanen,
Kati M. Rantala

Biojätekompostoinnin suosion kasvu näkyy Eurassa Satakunnassa kompostereita valmistavan Biolanin tehtaalla. Se on Suomen suurin kompostoreja valmistava yritys.

Tänä keväänä kompostorien kysyntää lisää, että koko maassa omakoti- ja pientaloissa biojätteen erilliskeräykseen tulee pian mukaan noin 400 000 uutta kiinteistöä.

Kysyntäpiikkiin yritetään vastata. Euran tehtaalla koneet käyvät nyt yötä päivää.

– Kompostoreita tehdään niin paljon kuin pystymme. Se tarkoittaa toistasataa kompostoria vuorokaudessa, kertoo tuotantojohtaja Jussi Kariniemi Biolan Groupista.

Sekään ei riitä kysyntään, joten kompostorin ostoa suunnitteleva saattaa joutua odottamaan omaansa viikkojakin. Kompostoinnin suosio on kasvanut viime vuosina – jo ennen lakimuutosta. Kariniemen mukaan heidän tuotteidensa menekki on ollut erityisen runsasta jo viimeiset kolme vuotta.

Kompostori-sana syntyi Eurassa

Nykyaikaiset kompostorit alkoivat yleistyä 1970-luvulla. Aluksi niihin kerättiin vain puutarhajätettä. 1980-luvulla tuli mukaan myös biojätteiden kompostointi. 50-vuotias Biolan on Suomen ensimmäinen kompostoritehdas.

Kompostori-sana löytyy nykyään Kielitoimiston sanakirjasta, jonka mukaan se tarkoittaa ”kompostisäiliötä, jossa määrämenetelmin voidaan nopeuttaa maatumista”.

Sanan juuret löytyvät Eurasta. Se on nimittäin keksitty Biolan pääkonttorissa.

Kompostorin mittarin lukemana on viisi astetta.
Jos kompostorisi jäätyi talvella, on nyt edessä ajat, jolloin lämpö alkaa herätellä biologista prosessia. Kuva: Kati M. Rantala / Yle

Kompostorien toimintaperiaate on edelleen sama kuin alussa.

– Nykyinen lippulaivatuotteemme on kehitetty jo vuonna 2011, vaikka tietenkin tuotteita jatkuvasti kehitetään, sanoo tuotekehitysjohtaja Hannamaija Fontell.

Keräysvelvoite laajenee porrastetusti

Kehitystyöstä huolimatta kompostoinnin biologinen prosessi pysyy samanlaisena.

– Siinä mielessä mitään ei tarvitse muuttaa. Ja runkotakuu tuotteisiin on 20 vuotta, joten varaosia saa vanhoihinkin malleihin, Fontell kertoo.

Biojätteen keräysvelvoite laajenee koko maassa porrastetusti heinäkuuhun 2024 mennessä jokaiseen kiinteistöön yli 10 000 asukkaan taajamissa. Se tarkoittaa myös omakoti- ja vapaa-ajan asuntoja.

Vaihtoehtoina ovat kompostori tai tyhjennettävä biojäteastia, jonka voi hankkia omaksi tai yhdessä naapureiden kanssa.

Suosittelemme