Osa ilmastoasioista on toimittajille mahdottoman vaikeita, arvioi Suomen ilmastopaneelin ex-puheenjohtaja Markku Ollikainen

Tunnettu ilmastotutkija muistuttaa, että ilmastotavoitteiden lipuminen kauemmaksi ei ole mikään luonnonvoima.

Tunnettu ilmastotutkija Markku Ollikaisen mukaan uutisointi ilmastoasioista voi olla toisinaan jopa ”karseaa”.
Pietu Heiskanen

Toimittajien osaamistaso ilmastoasioissa on heikkoa, arvioi Suomen ilmastopaneelin puheenjohtajana yli vuosikymmenen toiminut Markku Ollikainen.

Heikko osaaminen liittyy siihen, että ilmastopolitiikka on monimutkaista.

– Miksi Suomen pitää hoitaa maankäyttösektorin velvoitteet? Kun se tulee niin monien asioiden ja välitysten kautta, se on toimittajille mahdottoman vaikeaa.

– Ei ole ainuttakaan toimittajaa, jolle ei olisi pitänyt selittää ja kädestä pitäen vääntää, Helsingin yliopiston emeritusprofessori ja tutkimusjohtaja Ollikainen kertoo.

Koko toimittajakunta ei saa onneksi täystyrmäystä. Löytyy niitäkin erikoistuneita toimittajia, joiden osaaminen ilmastopolitiikkaan on kunnossa, Ollikainen muistuttaa.

Merkitystä on myös sillä, millaisella tyylillä asioista kirjoitetaan.

– On ihan karseaa – en muista mistä lehdestä luin – että ”Suomi ei saavuta hiilineutraalisuustavoitetta”. Ikään kuin se olisi luonnonvoimainen asia.

Ollikaisen mukaan olisi parempi korostaa sitä, että nimenomaan tämänhetkinen hallitus ei ole toistaiseksi edistänyt tavoitteen saavuttamista.

Esimerkiksi Suomen luonnonsuojeluliitto kritisoi vajaa vuosi sitten hallitusohjelmaa siitä, että toimet eivät näytä riittävän, jos hiilineutraalisuus halutaan saavuttaa viimeistään vuonna 2035.

Myös helpommin seurattavia ilmastoaiheita olisi löydettävissä pienellä vaivalla, tv-meteorologi Kerttu Kotakorpi sanoo. Hän nostaa yhdeksi esimerkkiaiheeksi ilmasto- ja luontotavoitteet.

– Kyllähän semmoisia asioita pystyisi seuraamaan ja kysymään poliitikoilta ja kysyä, miten me pääsemme tähän, ilmastoasioista Ylelle tv-ohjelmaa tekevä Kotakorpi sanoo.

Miksi sää kiinnostaa enemmän kuin ilmasto? Katso koko Viimeinen sana -ohjelma Yle Areenasta.

Suosittelemme