Rahapulassa oleville hyvinvointialueille ei tipu automaattisesti lisärahoitusta, linjaa VM — ”Valtava potti meidän veronmaksajien rahoja”

Hyvinvointialueet ovat ajautuneet talousvaikeuksiin. Vantaa-Kerava pyytää valtiolta 80 miljoonan euron lisärahoitusta sotepalveluihin.

Hyvinvointialueisiin käytetään jo nyt todella paljon rahaa, sanoo valtiovarainministeriön Ahonen.
Jimi Holmberg

Talousvaikeuksissa olevat hyvinvointialueet eivät saa lisärahoitusta vain pyytämällä, linjaa valtiovarainministeriön osastopäällikkö Ville-Veikko Ahonen.

— Tähän sotejärjestelmään laitetaan valtava potti meidän veronmaksajien rahoja. Lainsäädännön lähtökohta on, että hyvinvointialueiden pitää pärjätä sillä rahoituksella, joka heille tarpeen mukaan määrätään.

Vantaa-Kerava hakee valtiolta 80 miljoonan euron lisärahoitusta sosiaali- ja terveyspalveluidensa järjestämiseen. Helsinkiä lukuunottamatta myös kaikki muut alueet tekevät tällä hetkellä tappiota.

Ahosen mukaan alueiden peruspalvelut on turvattava ja valtio voi auttaa niiden järjestämisessä. Ennen lisärahoituksen antamista on kuitenkin selvitettävä tarkasti, onko alue oikeasti rahan tarpeessa, vai voiko se parantaa tilannettaan muilla toimilla.

Terveydenhuollon rahat ovat loppu ja hoitojonot pitkiä. Samalla Petteri Orpon (kok) hallitus aikoo leikata sosiaali- ja terveysalalta lisää.

Hallitus perustelee lisäleikkauksia sote-palveluista vastaavien hyvinvointialueiden kustannusten paisumisella. Lisäsäästöjen saavuttaminen vaatisi hoidon laadusta tai hoitajien määrästä tinkimistä, arvioi sosiaali- ja terveysministeriö.

Hallituksen mukaan julkisista menoista on pakko leikata, jotta valtion velkaantuminen saadaan kuriin ja Suomen talous tasapainotettua.

Valtio ottaa tänä vuonna lisää velkaa lähes 13 miljardia euroa. Lisäleikkauksia tarvitaan jopa kolmen miljardin euron edestä, sanoo valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.)

”Kuka tätä sote-uudistusta oikein johtaa?”

Syy terveydenhuollon ongelmille on se, että soteuudistus jäi kesken, sanoo terveydenhoidon professori Kristiina Patja Helsingin yliopistosta.

— Pohdin usein, että kuka tätä sote-uudistusta oikein johtaa.

Patjan mukaan Suomesta puuttuu poliittinen halu ja johtajuus viedä sosiaali- ja terveysalan uudistukset loppuun saakka.

— Toivon usein terveyspolitiikkaan terveyspolitiikkaa. Liian usein terveydenhoito joutuu jonkin uudistuksen tai poliittisen ideologian keppihevoseksi. Tarvitaan joku, joka ihan järjestelmätasolla johtaisi tätä uudistusta.

Miten terveydenhuollon kriisistä selvitään? Katso koko A-Talk Yle Areenassa.

Suosittelemme